KRUŠEVAČKI SPORT KROZ ISTORIJU: Veliki jubilej grada - 650 godina od osnivanja Kruševca kao srpske srednjovekovne prestonice!
Foto: Ž.M.

Izdavački poduhvat Sportskog saveza Kruševca

KRUŠEVAČKI SPORT KROZ ISTORIJU: Veliki jubilej grada - 650 godina od osnivanja Kruševca kao srpske srednjovekovne prestonice!

Ostali sportovi -

Sportski savez Kruševca, objavio je monografiju "Kruševački sport kroz istoriju", autora Aleksandra Nikolića, sekretara ove sportske asocijacije, a pod pokroviteljstvom Gradske uprave

Povodom velikog jubileja - 650 godina od osnivanja grada Kruševca, kao srednjevekovne srpske prestonice, Sportski savez Kruševca, objavio je monografiju "Kruševački sport kroz istoriju", autora Aleksandra Nikolića, sekretara ove sportske asocijacije, a pod pokroviteljstvom Gradske uprave.

Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović primila je delegaciju Sportskog saveza, koju je predvodio predsednik Bojan Obradović, a prijemu je prisustvovao i pomoćnik za omladinu i sport Vladimir Petrović.

Publikacija „ Kruševački sport kroz istoriju" obuhvata razvoj 37 sportova u periodu od 1897.godine, od kada postoje prvi pisani tragovi o organizovanom bavljenju sportom u Kruševcu, pa sve do današnjih dana.

Istorija Kruševca
foto: Ž.M.

Još 1971. godine, bivša SOFK-a Kruševca i njen tadašnji sekretar Desimir Zdravković Ćesa, objavili su izdanje „25 godina fizičke kulture i sporta u Kruševcu", koja je izdata povodom proslave 6 vekova Kruševca.

Nastavljajući tradiciju SOFK-e, Sportski savez grada Kruševca kao društveno odgovorno udruženje, 50 godina nakon izdavanja pomenute publikacije, želeo je da da svoj doprinos i ostavi pečat budućim generacijama o značaju, razvoju i napredovanju kruševačkog sporta, da zaslužne pojedince i sportske organizacije otrgne od zaborava i prikaže značaj njihovog truda i zalaganja u građenju i razvoju kruševačkog sporta, organizacija i institucija, izjavio je autor ove publikacije.

„Kroz projekte, Grad Kruševac finansira sportske klubove, saveze i udruženja i na taj način pokušavamo da damo doprinos njihovom radu i postizanju dobrih rezultata. Takođe, uz pomoć Ministarstva omladine i sporta, mnogo se radi na izgradnji sportske infrastrukture, kako bi obezbedili što bolje uslove za bavljenje sportom, kako profesionalnom, tako i rekreativnom.

Istorija Kruševca
foto: Ž.M.

Zahvaljujem se Sportskom savezu na donaciji 20 primeraka publikacije i na promociji pozitivnih vrednosti koje čine Kruševac prepoznatljivim kao grad sporta, istakla je čelnica lokalne samouprave.

Prikupljanje građe trajalo je oko dve godine, a publikacija je objavljena i u elektronskom izdanju na sajtu Sportskog saveza grada Kruševca. Po jedan primerak knjige „Kruševačkog sporta kroz istoriju" biće podeljen svim osnovnim i srednjim školama.

Kurir sport / Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track