VELJKO MAŽIĆ PONOVO NAJBOLJI VOZAČ KASAČA U BUDIMPEŠTI: Sjajni učenik Zvonka Bogdana nepobediv na "Kinčem parku" VIDEO
Foto: SKSS

KONJIČKI SPORT

VELJKO MAŽIĆ PONOVO NAJBOLJI VOZAČ KASAČA U BUDIMPEŠTI: Sjajni učenik Zvonka Bogdana nepobediv na "Kinčem parku" VIDEO

Ostali sportovi -

Angažman za štalu Judit Čakanj „Hiko” kod Kečkemeta, vozi grla koje i sam trenira, nedavno u sulkama pobeda i sa Jokićevim konjem Plej D Gejm

Sjajni učenik Zvonka Bogdana sa Palića, vozač kasača koji je dobio četiri derbija u domovini (1999, 2002, 2003, 2007) i isto toliko na peštanskom hipodromu "Kinčem park" (poslenji put sa Veronikom Fling 2018) Veljko Mažić, ponovo je najbolji u Mađarskoj. Iako će trka biti i poslednjeg dana ove godine u Budimpešti, Mažić je nedostižan sa 34 pobede iz 65 startova (neverovatan procenat uspešnosti od 52,31 odsto).

Na sulkama je ukupno zaradio 16.740.000 forinti (blizu 50.000 evra). Prvi pratilac, iskusni mađarski vozač Imre Fazekaš je zabeležio 27 pobeda u 108 startova (25 odsto), a od vozača iz Srbije su još u vrhu: Andor Anđal sa 12 pobeda, Goran Zolnaji (11) i Antun Horvatski (9).

- Želja tima koji vodi „Kinčem park” je da najbolje u regiji okupe kod njih na hipodromu. Našim konjarima je, opet, dobro da se takmiče negde gde su trke češće (na „Kinčem parku” se svake godine održi 50-60 trkačkih dana), a nagrade su veće nego u Srbiji. Pre tri godine je na trkačkom danu organizovanom 31. decembra oboren rekord po obrtu novca na kladionici. Konačno, ono što je vrlo dobro za naše konjare jesu i rezultati, jer se naši treneri sigurno nisu obrukali. Uvek su se predstavili sa spremnim konjima, konkurentnim za najveće uspehe - pričao je Mažić pre tri godine, kada je takođe bio šampion-vozač u Mađarskoj.

Veljko Mažić
foto: Facebook

Mažić gotovo isključivo radi za štalu „Hiko”, a vozač je grla koje i sam trenira. Kao trener je na visokom trećem mestu. Baza im je kod Kečkemeta, a vlasnica je Judit Čakanj, čiji su kasači odavno bili dominantni i u Srbiji. Međutim, na nedavnom tradicionalnom susretu vozača iz Mađarske i Srbije u Budimpešti, slavio je i sa grlom Plej D Gejm štale "Drim kečer" iz Sombora našeg NBA superstara Nikole Jokića, čiji je otac Branislav takođe bio na "Kinčem parku"

U štali radi tim koji je dugo zajedno, svi daju sve od sebe. Imali smo u nekim momentima i do 25 konja u treningu. Bilo je to, ipak, malo previše, uvek smo negde žurili, bojali se da nešto nećemo stići da uradimo, ali smo najbolji. U poslednje vreme je „Kinčem park” sigurno centar kasačkog sporta u ovom delu Evrope. Ima dosta učesnika iz Srbije, ali i iz Slovenije i Austrije - podseća Veljko Mažić.

Sin čuvenog konjara Petra Mažića

Veljko je sin čuvenog konjara iz Temerina Petra Mažića, od koga je i nasledio ljubav prema kasačima. Petar Mažić je tesno sarađivao sa profesorom Nikolom Pejićem, jednim od najvećih eksperata za konje na ovdašnjim prostorima, iza koga je ostalo i nekoliko važnih stručnih knjiga.

Srpski odgoj i u Švedskoj

Kasač Spinal TAP AT, odgoj porodice Višnjić iz Srbije, bio je peti u švedskom gradu Halmštadu. U sulkama je bio Peter Zadel, a prosečno vreme po kilometru na 1640 metara je bilo 1:13,2. Švedska je posle Francuske i uz Italiju vodeća zemlja kasačkog sporta u Evropi. Iza štale Animal trejd stoji poznati beogradski advokat Tomislav Višnjić, član uprave Saveza za kasački sport Srbije.

Kurir sport/ L. Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track