ELIJANO TREĆI U DOVILU, BIO PRVI FAVORIT: Tešićevog konja jahao Belgijanac Sumilon, deset puta šampion-džokej Francuske!
Foto: Profimedia

KONJIČKI SPORT

ELIJANO TREĆI U DOVILU, BIO PRVI FAVORIT: Tešićevog konja jahao Belgijanac Sumilon, deset puta šampion-džokej Francuske!

Ostali sportovi -

Kristof Sumilon u braku sa nekadašnjom mis Francuske Sofi Talman ima troje dece. Kvota na Elijana na PMU totalizatoru bila samo 1,7, ovaj put bez pobede

Belgijanac Kristof Sumilon (40), čuveni džokej koji je čak deset puta bio šampion u Francuskoj (dva puta slavio u "Trijumfalnoj kapiji" i tri puta u Francuskom derbiju), jahao je na hipodromu u Dovilu konja čiji je vlasnik Slobodan Tešić Teške, konjar sa Čukarice sa stažom dugim tri decenije. Posle pobede na istom mestu krajem prošle godine u debitantskoj dvogodačkoj trci, Elijano je u prvom nastupu kao trogodac stigao treći, iako je bio ubedljivo prvi favorit (kvota na PMU totalizatoru 1,7), pogotovo što je u sedlu bio Sumilon (teret 57 kg). Za drugoplasiranim je zaostao samo za "glavu".

Elijano
foto: France Galop

Elijano je u treningu kod Đanluke Bjetolinija u trening centru hipodroma Mezon-Lafit u severnom Parizu. Kao vlasnica formalno se vodi gospođa Lusila Bjetolini, supruga od trenera. Elijano je oždrebljen i odgajan u Nemačkoj na jednoj od tamošnjih najuspešnijih ergela - Rotgen pored Kelna. Kupljen je kao jarling (godišnjak) na aukciji u Baden Badenu za 14.000 evra. Pre nego što ga je Tešić, sa trogodim Gideonom Grejom odveo u Francusku, bio je u treningu kod Miroslava Kolara na hipodromu kraj Careve ćuprije.

U trci "Karo" na 1900 metara na politrak stazi za ukupni nagradni fond od čak 28.000 evra, favorite je iznenadio Valmer Medžik (jahačica Mari Velon, 55,5 kg), a drugi je za pola dužine konjskog tela bio kastrat Mia Boj (kvota 7,8), koga je jahao Simon Plank, a u treningu je kod čuvene italijanske porodice Boti. Pobedničko vreme 2:01,60.

Slobodan Tešić
foto: Beogradski džokej klub

Mnogi u Srbiji su bili u čudu kada su čuli da će u subotu uveče u Dovilu, na trci pod reflektorima u Normandiji, Tešićevog konja jahati niko drugi nego Sumilon, koji je sportska zvezda prvog reda u Francuskoj.

Sofi Talman
foto: Profimedia

U braku sa nekadašnjom mis Francuske Sofi Talman ima troje dece.

- Prema junaku i sablja! Elijana sam držao na Beogradskom hipodromu, ali sam ga odveo u Francusku, jer idem tamo gde mi je mesto i gde pripadam - rekao je za Kurir već duže vremena ogorčeni Slobodan Tešić Teške, nekada i predsednik Beogradskog džokej kluba, koga ipak ni uz podršku prijateljice princeze Jelisavete Karađorđević nije mogao da "oživi" u održivoj formi, između ostalog, jer je u tim naporima bio gotovo usamljen.

Vladan Damjanović u Češkoj

Vlasnik i odgajivač sada već petogodog kastrata Markonija LP, srpskog konja za Evropu, Vladan Damjanović, sa sinom Miloradom, nalazi se u mestu Čizova u južnoj Češkoj, gde je kod cenjenog trenera Vaclava Luke mlađeg i njihova omica Anđels Glori LP. Oni su došli da posete svoje konje, ali i da zajedno sa trenerom proslave izuzetno uspešnu prošlu godinu.

Vladan Damjanović
foto: KK Lastin put

Češki galoper Nagano Gold, čiji je trener takođe Vaclav Luka, pre dve i po godine napravio je veliki iskorak u vodećim galopskim evropskim zemljama, Velikoj Britaniji (drugi u trci na "kraljevskom festivalu" u Askotu) i Francuskoj (osmi na najprestižnijoj svetskoj trci "Trijumfalna kapija").

Pobeda Atoše na Božićnoj trci u Bogatiću

U Bogatiću su po lepom vremenu pred više od hiljadu gledalaca, održane tradicionalne galopske trke za ukupni nagradni fond od 100.000 dinara. Sedam grla se pojavilo na travnatoj stazi dugoj 800 metara, a u žestokom finišu pobedu je odneo petogodi Atoša, vlasnika Borislava Stevovića iz Pančeva, sa Draganom Lazarevićem u sedlu. Drugi je bio Beli Vuk (džokej Rizvan Sakić) Ivana Subotića iz Kormana, odakle je bilo primedbi na konačan redosled, a treća petogoda kobila Sabrina Sarina (Kristijan Njezi), pobednica u novogodišnjoj trci u Šapcu.

Stevović je Atošu kupio od Požarevljanina Slaviše Vujića za svega 1.000 evra, a pobednički pehar mu je uručio Teodor Teodorović, zamenik predsednika Opštine Bogatić.

Nadmetali su se i "sulkaši" u galopu, na istoj distanci, a ubedljivo je pobedio Orao Trlić, vlasništvo Lazara i Lenke Tripković, nekada velika uzdanica Živote Jovanovića iz Uba. Organizatori tradicionalnih Božićnih trka bili su KK “Mačvanin”, Turistička organizacija opštine Bogatić i pekara “Ristić”.

Kurir sport/ Lazar Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track