TRKA OD MILION EVRA NA „VANSENU“: DA LI ĆE OVDE UBUDUĆE TRČATI I KONJ NIKOLE JOKIĆA? Dominacija porodice Bazir! VIDEO
Foto: Profimedia

KURIR U PARIZU

TRKA OD MILION EVRA NA „VANSENU“: DA LI ĆE OVDE UBUDUĆE TRČATI I KONJ NIKOLE JOKIĆA? Dominacija porodice Bazir! VIDEO

Ostali sportovi -

Prošlogodišnji vicešampion Davidson Di Pont, kasač star devet godina, posle paklenog finiša je u dramatičnoj završnici trijumfovao na najvećoj kasačkoj trci na svetu Pri d`Amerik na 2700 metara, start iz okreta uspeo iz prvog puta.

Vozač i trener ovog grla je 21-jednogodišnji Nikola Bazir, sin legendarnog Žan Mišel Bazira (50), čiji je potajni favorit Fejdau Seven bio deseti, a vlasnik pobedničkog konja je štala Alber Rajon. Ostvareno vreme 1:11,30 prosečno po kilometru. Davidson Di Pont je bio drugi favorit (kvota na PMU totalizatoru 5,1), prvi Etonant (4,1) je završio tek na osmom mestu.

Pri d Amerik
foto: Poridica Bazir

Nagradni fond trke je milion evra, a zanimljivo je da je fond za tzv. kvintu (prvih pet po redosledu) na kladionici bio tri miliona evra! Kasači odgojeni u Srbiji nedavno su trijumfovali u vodećim evropskim zemljama u ovom sportu, Švedskoj i Italiji, a za „Vansen“, da i mi „konja za trku imamo“, potreban je neko poput NBA superstara Nikole Jokića, pa se nadamo da ćemo ovde ubuduće videti i nekog njegovog kasača.

Zbog povrede stopala nije startovao dvostruki uzastopni pobednik, izuzetni kasač Fejs Tajm Burbon, tako da nije imao priliku da treći put zaredom pobedi. Porodica Bazir je potvrdila dominaciju u Francuskoj, a Žan Mišel je svkako srećniji što je njegov sin Nikola dobio trku nego i da je pobedio konj koga je on vozio. Uostalom, četiri puta je u sulkama bio najbolji na ovom prvorazrednom događaju konjičkog sporta, u izuzetnoj karijeri ima više od 6.500 pobeda. Najveći tragičar je drugoplasirani sedmogodi kasač Galijus (kvota 14,6), koga je vozio Joan Leburže, jer su ga praktično centimetri delili od ulaska u istoriju. Treće mesto je pripalo kobili staroj sedam godina Flame Du Goutije (vozač i trener Teo Duvaldestin), koja je pre nedelju dana pobedila na najvažnijoj monte trci Pri d`Kornulije. Učestvovalo je ukupno 18 kasača, 12 muških i šest ženskih grla, od kojih i dve kobile stare maksimalno dozvoljenih 11 godina. Pored domaćina, svoje konje su imali i Italijani, Šveđani i Norvežani.

Pri d Amerik
foto: Kurir sport/Lazar Delić

Zbog restriktivnih mera zbog pandemije virusa korona, koje su i dalje na snazi u Francuskoj, broj gledalaca je bio ograničen na svega 5.000 (kapacitet hipodroma „Vansen“ 40.000), a mogli su da uđu samo oni koji su kompletno vakcinisni, i to isključivo vakcinama koje priznaje Evropska unija. Međutim, stekao se utisak, pogotovo posle glavne trke, da je publike bilo više nego što je predviđeno! Za razliku od prohladnog subotnjeg vremena i blage kiše koja je rominjala, u nedelju je bilo lepo i sunčano vreme, pa je malobrojna odabrana publika mogla da uživa u zanimljivim kasčkim trkama iz okreta i autostarta, kao i u „francuskom specijalitetu“ monte trkama (jahanje isključivo kasom).

Prvog dana najvećeg svetskog događaja na pariskom hipodromu „Vansen“, i to pod reflektorima, vožen je Evropski kup za amatere-vozače, u organizaciji Evropske kasačke federacije (UET), a u veoma neizvesnoj završnici, na kraju je najbolji bio Belgijanac Piet van Polaert. Sa istim vremenom, 1;15,10 prosečno po kilometru (2100 m, autostart), drugi je bio Fransa Šapdelan (Francuska), a treći Mads Petersen (Danska). Nažalost, ove godine nije bilo predstavnika iz Srbije na „Vansenu“, ali se nadamo da će ih biti dogodine.

Žan Mišel Bazir u centru pažnje

Najčuveniji francuski vozač sulki Žan Mišel Bazir, kao i prethodnih godina, i ovaj put je bio u centru medijske pažnje. Porodica Bazir će sigurno dugo pamtiti lepo nedeljno popodne na „Vansenu“, krunisano antologijskom pobedom mladog Nikole, kome je otac prepustio da bude u sulkama jednog od glavnih favorita i velikog pobednika – Davidson Di Ponta. Inače, Žan Mišel Bazir je u subotu sa grlom Eli De Befor opravdao ulogu favorita na kladionici (kvota 2,2 na PMU totalizatoru) u trci Pri di Luksemburg (2100 m, autostart, 100.000 evra), sa odličnom vremenom, 1:10,40 prosečno po kilometru

Višnjić i Bobičić u Parizu

U Parizu je u publici mogao da se čuje i srpski jezik, trojica ljubitelja kasačkog sporta iz Vojvodine su pred glavnu trku kovali plan na koga da se klade, a posle pobede Davidson Di Ponta, kako se pročulo, moći će od dobitka na kladionici da pokriju putne troškove. Na „Vansenu“ bila su i dvojica zvaničnika, član uprave Saveza za kasački sport Srbije (SKSS) i naš vodeći odgajivač Tomislav Višnjić, inače poznati advokat iz Beograda, kao i Nemanja Bobičić, veliki ljubitelj kasa i galopa, u kome je poslednjih godina mnogo aktivniji kao jedan od glavnih organizatora trka na Beogradskom hipodromu. Bobičić je posetio i čuveni hipodrom i glavni pariski trening centar za galopere „Šantiji“.

Kurir sport/ Lazar Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track