BIO JE NEPISMEN, A ZARADIO JE 15 PUTA VIŠE OD RONALDA! Bićete u ŠOKU kada vidite ko je NAJPLAĆENIJI sportista svih vremena!
Foto: Shutterstock

priča o nebeskom jahaču

BIO JE NEPISMEN, A ZARADIO JE 15 PUTA VIŠE OD RONALDA! Bićete u ŠOKU kada vidite ko je NAJPLAĆENIJI sportista svih vremena!

Ostali sportovi -

Iz dana u dan pojavljuju se vesti o neverovatnim transferima, unosnim sponzorskim ugovorima poznatih sportista, basnoslovnim zarama, premijama, nagradama...

Od cifara koje se nalaze na računima vrhunskih sportskih zvezda često nam se zavrti u glavi, radi se o brojkama koje mi obični smrtnici gotovo da ne umemo ni da pročitamo.

Među košarkašima, golferima, bokserima, fudbalerima, vozačima Formule 1... imamo ljude koji su zahvaljujući svojim rezultatima u sportu i sjajnim sponzorskim ugovorima postali milijarderi. Verovatno mislite i da je najbolje plaćeni sportista svih vremena neko ko se bavio nekim od navedenih sportova, ali varate se.

Verovali ili ne, najplaćeniji sportista nije ni Majkl Džordan, ni Tajger Vuds, niti bilo ko od legendi koje vam se vrzmaju po glavi... Najplaćeniji svih vremena je rimski trkač dvokolicama Gaj Apulej Diokle!

foto: Printskrin

Diokle je u svojoj 24-godišnjoj karijeri zaradio u starorimskom srebrnom novcu bogatstvo (35.863.120 sestercija) koje bi danas iznosilo neverovatnih 15 milijardi dolara!

foto: Printskrin

U to vreme taj novac je bilo dovoljan da plati petinu troškova celokupne rimske vojske, ili da podmiri troškove za godišnju zalihu žita drevnog Rima.

Diokle je rođen u Luzitanji u 2. veku nove ere i bio je nepismeni sportista. Karijeru počeo sa 18 godina, a bio je trkač dvokolicama čak 24 godine, što je neverovatno jer su trkači u ovom opasnom sportu umirali jako mladi.

Vozilo se sedam krugova oko staze i svi su bili naoružani mačem u slučaju da im se protivnički vozač kočije previše približi.

Diokle je u svojoj bogatoj karijeri učestvovao na 4.257 trka, a pobedio je na 1.462. Na 1.483 trke osvojio je drugo ili treće mesto.

Iz ovog sporta se povukao sa 42 godine, a kasnije je dobio i spomenik u Rimu. Podigli su ga kočijaši i publika koja ga je prosto obožavala.

foto: Printskrin

Njegovu zaradu niko nikada nije uspeo da nadmaši. Zamislite koliko bi tek zaradio da su u to vreme postojali sponzorski ugovori i društvene mreže...

Poređenja radi, Majkl Džordan je zvanično najbogatiji sa 1,7 milijardi dolara, iza njega su golferi Tajger Vuds sa 1,6 i Arnold Palmer sa 1,35 milijardi dolara. As Juventusa Kristijano Ronaldo nedavno je postao prvi fudbaler koji je stigao do zarade od milijardu dolara.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track