ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE U PEKINGU (13. DAN): Kamila u suzama - OSTALA BEZ MEDALJE! Srbi završili takmičenje na ZOI
Foto: EPA

PEKING 2022

ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE U PEKINGU (13. DAN): Kamila u suzama - OSTALA BEZ MEDALJE! Srbi završili takmičenje na ZOI

Ostali sportovi -

Trinaesti dan Zimskih olimpijskih igara u Pekingu doneo nam je pregrš zanimljivosti..

Najviše pažnje današnjeg programa svakako je privuklo takmičenje u umetničkom klizanju na kojem je ruska senzacija i veliki favorit za zlatnu medalju Kamila Valijeva (15) podlegla velikom pritisku i posle ne tako savršenog nastupa zauzela tek čstvrtu poziciju.

Šerbakova, aktuelna svetska prvakinja, izvela je gotovo besprekoran program koji joj je doneo 175,75 bodova, odnosno ukupno 255,95 bodova, kao i zlatnu medalju.

Ana Šerbakova
foto: AP

Ona je slavila ispred još jedne Ruskinje, Aleksandre Trusove, koja je bila četvrta posle kratkog programa.

Trusova je na kraju sakupila 251,73 boda, a Japanka Kaori Sakamoto sa 233,13 što je bilo dovoljno za bronzanu medalju.

Valijeva je na kraju sakupila ukupno 224,09 bodova i u suzama je završila takmičenje u Pekingu.

Šerbakova, Trusova i Sakamoto će dobiti medalje, pošto je Međunarodni olimpijski komitet ranije saopštio da ceremonija neće biti održana u slučaju da se Valijeva nadje medju najbolje tri klizačice.

Ana Šerbakova
foto: AP

Sve o dešavanjima na ZOI u Pekingu pročitajte u nastavku.

15.00 - KAMILA VALIEVA U SUZAMA! OSVOJILA 4. MESTO!

Ruskinja Ana Šerbakova osvojila je zlatnu medalju u umetničkom klizanju u pojedinačnoj konkurenciji na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, dok je najveća favoritkinja Kamila Valijeva takmičenje završila kao četvrta.Valijeva je bila vodeća posle kratkog programa, ali je veliki pritisak i sve što se dešavalo oko afere s njenim doping slučajem ostavilo traga pa je ova 15-godišnja klizačica tokom slobodnog programa napravila nekoliko grešaka i na kraju ostala bez medalje.

Kamila valijeva
foto: EPA

Norvežanima olimpijsko zlato u nordijskoj kombinaciji

Norveška reprezentacija u nordijskoj kombinaciji osvojila je zlatnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.Norvežani su posle skakačkog dela bili drugi, ali su do najsjajnijeg odličja stigli posle štafetne trke 4x5 kilometara u skijaškom trčanju.Tim Norveške u sastavu Espen Bjernstad, Espen Andersen, Jens Luros Oftebro, Jergen Grabak slavio je rezultatom 50:45,1 minuta. Srebrnu medalju osvojila je Nemačka, dok se na poslednji stepenik pobedničkog postolja popeo Japan, koji je stigao do prve medalje u nordijskoj kombinaciji posle zlatne osvojene na Igrama u Lilehameru 1994. godine. Austrija, koja je bila prva posle ski skokova, na kraju je završila kao četvrta i tako ostala bez medalje prvi put od 1994. godine.

Norveška
foto: EPA/MARTIN DIVISEK

BEZ DODELE MEDALJA AKO VALIJEVA OSVOJI ODLIČJE

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) poručio je pre neki dan da neće biti ceremonije dodela medalja na Zimskim olimpijskim igrama ukoliko osvajačica nekog odličja bude mlada Ruskinja Kamila Valijeva.

- Iz poštovanja prema svim sportistima i nacionalnim olimpijskim komitetima, ne bi bilo prikladno održati ceremoniju dodale medalja za ekipno umetničko klizanje, jer bi to uključilo sportiskinju koja ima pozitivan A - uzorak, ali čije kršenje antidoping pravila, s druge strane, još nije utvrđeno.

U saopštenju Međunarodnog olimpijskog komiteta navedeno je da će se u konsultaciji sa sportistima i olimpijskim komitetima država iz kojih dolaze organizovati dostojanstvene ceremonije dodele medalja kada slučaj Valijeve bude okončan.

Kamila Valijeva, Zimske olimpijske igre
foto: Profimedia

12.23 - Takmičenje u umetničkom klizanju u toku: Poljakinja za sada prva

Devet takmičarki je dosad nastupilo, a najuspešnija dosad je bila Ekaterina Kurakova iz Poljske koja je lider na tabeli sa 185.84 bodova. Prati je Beloruskinja Viktorija Safonova sa 184.83, dok je na trećem mestu Olga Mikutina iz Austrije sa 182.20 bodova. Napominjemo, nastupilo je tek devet, od ukupno 25 takmičarki...

Nastup Kamile Valijeve je poslednji na današnjem programu.

12.14 - Poznate učesnice polufinala u karlingu na ZOI

Ženska reprezentacija Švajcarske u karlingu plasirala se sa prvog mesta u grupi u polufinale Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, pošto su pobedile Japan sa 8:4.Švajcarska je prvo mesto zauzela sa osam pobeda i samo jednim porazom, dok je drugo mesto pripalo aktuelnim olimpijskim prvakinjama iz Švedske, koje su upisale sedam pobeda i dva poraza. Sa treće pozicije u polufinale ide Velika Britanija (5/4), dok je Japan (5/4) grupnu fazu završio na četvrtom mestu. Polufinalni dueli izmedju Švajcarske i Japana, odnosno Švedske i Velike Britanije na programu su u petak od 13.05.

Švajcarska
foto: AP

12.06 - Hokej 3x3 mogao bi da bude deo ZOI 2030.

Predsednik Međunarodne hokejaške federacije (IIHF) Luk Tardif rekao je da se nada da će hokej tri na tri biti deo Zimskih olimpijskih igara 2030. godine.

"Važno je da hokej usvoji novi format, nekim selekcijama je lakše da nadju 12-13 igrača za sastav, nego 22 igrača za normalan hokejaški tim", rekao je Tardif.

On je dodao da će to uticati na razvoj sporta, a kao primere je naveo ragbi sedam, odbojku na pesku i basket 3x3.

"To su formati koji više odgovaraju mladim ljudima, koji nemaju strpljenja da gledaju mečeve od dva ili dva i po sata. Biće teško uvesti ovaj format na Igre u Italiji (ZOI 2026. u Milanu i Kortini d'Ampeco), gotovo nemoguće, više se nadam onim 2030. godine", istakao je on.

Hokej 3x3 bio je deo Olimpijskih igara mladih u Lozani 2020. godine, a prema rečima Tardifa Medjunarodni olimpijski komitet (MOK) je zainteresovan za ovaj format.

"Rekli su nam da ga stavimo u program narednih Oimpijskih igara mladih 2024. godine i mi smo zadovoljni", rekao je Tardif.

11.27 - Takagi osvojila olimpijsko zlato u brzom klizanju

Japanska takmičarka u brzom klizanju Miho Takagi osvojila je zlatnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, u trci na 1.000 metara.Takagi je pobedu ostvarila vremenom 1:13,19 minuta, i time je oborila olimpijski rekord, koji je do sada držala Holandjanka Jorin Ter Mors (1:13,56). Ovo je japanskoj takmičarki četvrta medalja u Pekingu, pošto je prethodno tri puta bila srebrna na 500 i 1.500 metara, odnosno u timskoj poteri. Srebro je pripalo Holandjanki Juti Lerdam, koja je za pobednicom zaostala 0,64 sekunde, dok se na poslednje mesto pobedničkog podijuma popela Amerikanka Britani Bou, uz zaostatak od 1,42 sekunde.

Miho Takagi
foto: EPA/FAZRY ISMAIL

11.09 - Počelo nadmetanje u umetničkom klizanju

Prva na ledu je Dženi Sarienen iz Finske koja pleše uz klavirski koncert Sergeja Rahmanjinova.

Ruska klizačica Kamila Valijeva je u kvalifikacijama zauzela prvo mesto, pa je njen nastup u finalu poslednji na programu.

Kamila Valieva, Kamila Valijeva
foto: AP

10.58 - Prvi dan bez novih slučajeva korona virusa na ZOI

Organizatori Zimskih olimpijskih igara u Pekingu saopštili su danas da je ovo prvi dan u kojem nije bilo novih slučajeva korona virusa, medju takmičarima i osobljem.Ukupno je testirano 5.239 sportista i članova timova, kao i 63.731 član osoblja unutar "olimpijskog balona" u Pekingu. Svi koji se nalaze u "balonu" testiraju se svakodnevno na korona virus. Od 23. januara ukupno je bilo 435 pozitivnih testova, na uradjenih nešto više od 1,6 miliona testova. Od tog broja 264 pozitivna testa imali su sportisti, a 171 osoblje na Igrama.

korona virus, Peking 2022, korona Peking
foto: Profimedia

10.12 - Furkad i Hansdoter postali članovi MOK-a

Bivši francuski biatlonac Martin Furkad i bivša švedska skijašica Frida Hansdoter izabrani su u Sportsku komisiju Medjunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), saopštila je ta organizacija. Furkad, koji je na Zimskim olimpijskim igrama ukupno osvojio pet zlatnih i dve srebrne medalje dobio je 971 glas, dok je Hansdoter olimpijska šampionka u slalomu iz 2018. godine, dobila 694 glasa. Ukupno je glasalo 2.307 sportista, a njih dvoje su izabrani na mandat od osam godina. MOK ima oko 100 članova koji se sastaju jednom godišnje. Članovi uglavnom potvrdjuju predloge Izvršnog odbora, kao što je izmedju ostalog i domaćinstvo Olimpijskih igara. Hansdoter i Furkad će zameniti kanadsku hokejašicu Hejli Vikenhajzer i proslavljenog norveškog biatlonca Olea-Ejnara Bjorndalena, koji je ostavku podneo 2016. godine.

09.46 - Riber završio učešće na ZOI

Trostruki uzastopni pobednik Svetskog kupa u nordijskoj kombinaciji Norvežanin Jarl Magnus Riber otputovao je u matičnu državu i ujedno je završio učešće na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu. Riber je deset dana bio u izolaciji posle pozitivnog testa na korona virus, zbog čega je propustio nastup na maloj skakaonici i skijaškom trčanju na 10 kilometara. On je u ponedeljak izašao iz izolacije, a dan kasnije je nastupao na velikoj skakaonici i trčanju na 10 kilometara. U trci Riber je pogrešno skrenuo na kraju prvog kruga, pa je morao da se vraća unazad, i tako je izgubio prednost koju je stekao skokom od 142 metra. Nordijska kombinacija se u Pekingu završava danas, kada je na programu takmičenje u timskoj konkurenciji. Riber jedinu olimpijsku medalju ima upravo u timskoj konkurenciji iz Pjongčanga, gde je Norveška zauzela drugo mesto.

Jarl Magnus Riber
Jarl Magnus Riberfoto: AP

09.35 - Cela Rusija uz Kamilu

Početak programa finala umetničkog klizanja za dame zakazan je za 18 časova po lokalnom, odnosno 11 sati po srednjoevropskom vremenu. I dok svi željno iščekuju start plesa na ledu, cela Rusija je u znaku podrške 15-godišnjoj Kamili Valijevoj. Svi značajni objekti u Rusiji, bilbordi i kafići oblepljeni su porukom "Kamila, mi smo uz tebe".

Kamila Valijeva
foto: EPA/YURI KOCHETKOV
Kamila Valijeva
foto: EPA/YURI KOCHETKOV
Kamila Valijeva
foto: EPA/ANATOLY MALTSEV
Kamila Valijeva
foto: AP

09.03 - Neslund osvojila olimpijsko zlato u slobodnom skijanju

Švedska takmičarka u slobodnom skijanju Sandra Neslund osvojila je zlatnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, u disciplini ski kros.Aktuelnoj svetskoj prvakinji je ovo bila prva medalja na ZOI, a Švedskoj je donela sedmo olimpijsko zlato u Pekingu. Srebro je osvojila Kanadjanka Marijel Tompson, koja je olimpijska prvakinja postala u Sočiju 2014. godine. Do bronze je došla Nemica Danijela Majer, nakon što je kaznu dobila Švajcarkinja Fani Smit, koja je kao treća prošla kroz cilj.

Sandra Neslund
foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

08.56 - Poznati učesnici polufinala u karlingu na ZOI

Karling selekcija SAD plasirala se u polufinale Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, pošto su u poslednjem kolu grupne faze pobedili Dansku sa 7:5.Aktuelni olimpijski prvaci su grupnu fazu završili na četvrtom mestu sa pet pobeda i četiri poraza, a u polufinalu će igrati protiv reprezentacije Velike Britanije, koja je sa osam pobeda i jednim porazom zauzela prvo mesto u grupi. Velika Britanija je jedini poraz na turniru doživela upravo od SAD. U drugom polufinalu sastaće se Švedska i Kanada. Polufinala su na programu danas od 13.05.

Amerika, karling
foto: AP

08.37 - Ignjatović diskvalifikovana, Gizin odbranila zlato u alpskoj kombinaciji

Srpska skijašica Nevena Ignjatović nije uspela da ostvari plasman u alpskoj kombinaciji na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, pošto je diskvalifikovana.

VIŠE O TOJ VESTI PROČITAJTE NA OVOM LINKU.

Zlatnu medalju je osvojila Švajcarkinja Mišel Gizin, sa ukupnim vremenom 2:25,67 minuta. Gizin je tako odbranila olimpijsko zlato iz Pjongčanga, dok je u Pekingu osvojila i bronzu u superveleslalomu. Njena sunarodnjakinja Vendi Holdener je osvojila srebrnu medalju, uz zaostatak od 1,05 sekundi. Njoj je to ukupno peta olimpijska medalja, a više su osvojile samo hrvatska skijašica Janica Kostelić i Švedjanka Anja Person (6).

Italijanka Federika Brinjone je posle srebra u veleslalomu, došla i do bronze u alpskoj kombinaciji, uz zaostatak od 1,85 sekundi. Favoritkinja za zlato i vodeća u Svetskom kupu Amerikanka Mikaela Šifrin nije uspela da ostvari plasman, posle odustajanja u slalomskoj trci. Ona na Igrama u Pekingu nije uspela da završi ni slalom ni veleslalom, a najbolji plasman ostvarila je u superveleslalomu, gde je bila deveta. Za alpsku kombinaciju ukupno je bilo prijavljeno 26 skijašica.

07.57 - Hokejašice Kanade pobedile SAD i osvojile ZLATO

Hokejašice Kanade osvojile su zlatnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, pošto su u finalu savladale SAD sa 3:2 (2:0, 1:1, 0:1). Kanada je u prvoj trećini povela golovima Sare Nurs i Mari-Filip Pulen. U nastavku je Pulen postigla pogodak za 3:0, a do kraja su olimpijske prvakinje iz Pjongčanga uspele samo da smanje rezultat. Dve selekcije do sada su se šest puta sastale u finalu Zimskih olimpijskih igara, a jedini put za olimpijsko zlato nisu igrale 2006. godine u Torinu, kada je Švedska u polufinalu pobedila SAD. Kanadi je ovo bilo peto olimpijsko zlato u hokeju za žene, dok su SAD osvojile dve zlatne medalje. Finska je u sredu u borbi za bronzu bila bolja od Švajcarske sa 4:0.

Kanada
foto: AP

07.29 - Uzbudljiv dan na ZOI u Pekingu

Na današnjem programu su takmičenja u alpskom skijanju, bobu, karlingu, skijanju slobodnim stilom, hokeju na ledu, nordijskoj kombinaciji, brzom klizanju, a svakako će najgledaniji i najzanimljivji biti program umetničkog klizanja na kojem 15-godišnja ruska senzacija Kamila Valijeva napada drugo zlato na ZOI u Pekingu.

Kamila Valieva, Kamila Valijeva
foto: AP

Dobro došli na Kurirov blog!

(Kurir sport)

Bonus video:

00:58

DRŽAVA ULAŽE U UŽIČKI SPORT! Vučić u poseti Zlatiborskom okrugu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track