OGLASIO SE MOK: Otkazati sva sportska takmičenja u Rusiji i Belorusiji
Foto: EPA

RAT U UKRAJINI

OGLASIO SE MOK: Otkazati sva sportska takmičenja u Rusiji i Belorusiji

Ostali sportovi -

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) pozvao je danas sve sportske organizacije da otkažu ili pomere takmičenja koja su planirale da organizuju u Rusiji i Belorusiji i da prestanu da koriste zastave i himne tih zemalja

MOK je taj zahtev uputio zbog vojne intervencije Rusije u Ukrajini, a nakon što je Evropska fudbalska unija (Uefa) oduzela Sankt Peterburgu organizaciju finalne utakmice Lige šampiona i prebacila je u Pariz, a uprava Formule 1 otkazala trku za Veliku nagradu Rusije u Sočiju.

Takođe i Međunarodna skijaška federacija (FIS) otkazala je danas sva ; takmičenja u Rusiji do kraja sezone.

Rusija je prekršila olimpijsko primirje tako što je napala Ukrajinu u četvrtak, samo četiri dana od završetka Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

To je treći put u poslednjih 14 godina da Rusija krši olimpijsko primirje, nakon što je napala Gruziju tokom Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine i pripojila Krim nedugo po završetku Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014.

MOK je saopštio da bi upravna tela svetskog sporta "trebalo da uzmu u obzir kršenje olimpijskog primirja ruske i beloruske vlade" i da "apsolutni prioritet mora da bude bezbednost sportista".

Zastave i himne ne treba koristiti na predstojećim takmičenjima, preneo je MOK.

"MOK izražava duboku zabrinutost za bezbednost olimpijske zajednice u Ukrajini i u potpunosti se solidariše", navodi se u saopštenju.

MOK je pružio punu podršku Medjunarodnom paraolimpijskom komitetu uoči Zimskih igara, koje počinju 4. marta u Pekingu.

Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track