JOŠ JEDAN ŠAMAR: Evropska plivačka federacija izbacila Rusiju i Belorusiju iz takmičenja
Foto: Profimedia

RAT I SPORT

JOŠ JEDAN ŠAMAR: Evropska plivačka federacija izbacila Rusiju i Belorusiju iz takmičenja

Ostali sportovi -

Evropska plivačka federacija (LEN) izbacila je ruske i beloruske sportiste i zvaničnike iz svih takmičenja zbog rata u Ukrajini, saopšteno je danas.

LEN je oštro osudio napad Rusije na Ukrajinu, koji podržava Belorusija, navodeći da je rat razbio živote ukrajinskog naorda i da je potpuno u suprotnosti sa sportskim duhom.

"Rukovodsto LEN se juče sastalo i odlučilo da do daljeg ne poziva ruske i beloruske sportiste i zvaničnike na takmičenja koja organizuje, kao odgovor na napad ruskih vojnih snaga na Ukrajinu. To je u skladu sa preporukama Medjunarodnog olimpijskog komiteta i ima za cilj zaštitu zdravlja, bezbednosti i dobrobiti svih sportista", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da će LEN nastaviti da saradjuje sa Svetskom plivačkom federacijom na sprovodjenju stavova u nadi za bolju budućnost.

Nikakva takmičenja neće biti organizovana u Rusiji i Belorusiji, a u sklopu humanitarnog projekta plivačkih i ronilačkih federacija Hrvatska će ugostiti ukrajinske sportiste i njihove članove porodice kao izbeglice.

Kurir sport/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track