RUSKI SPORTISTI FORMIRALI ZNAK SA TENKOVA: Rat u Ukrajini traje, a njihov potez razbesneo svet! (FOTO)
Foto: Printscreen/twitter

PORUKA SA LEDA

RUSKI SPORTISTI FORMIRALI ZNAK SA TENKOVA: Rat u Ukrajini traje, a njihov potez razbesneo svet! (FOTO)

Ostali sportovi -

Oni su na ovaj način očigledno pružili podršku ruskoj vojsci, imajući u vidu da je taj znak postao jedan od simbola ratovanja u Ukrajini.

Da je "nemešanje politike u sport" odavno postala fraza dobili smo brojne potvrde sa početkom rata u Ukrajini.

Ruski sportisti su odmah bili kažnjeni u brojnim sportovima i sankcionisani raznim zabranama učestvovanja na velikim takmičenjima.

Ipak, i ruski sportisti pokazuju političke simbole na sportskim događajima. Tako smo videli ruskog gimnastičara sa velikim slovom "Z" na svojoj opremi, a sada su drugi ruski sportisti učinili nešto slično.

Igrači klubova SKA Neftjanik i Dinamo Moskva u "bendiju", sportu na ledu koji neodoljivo podseća na hokej, pre početka njihove utakmice izašli su na teren i pozicionirali se tako da su formirali slovo "Z".

Ova oznaka se van Rusije smatra izuzetno uvredljivom, a primećena je na ruskim tenkovima tokom rata u Ukrajini. Postoji više tumačenja njenog značenja. Jedna teorija kaže da označava "tačku bez povratka", druga govori da se Rusi nazivaju "Zero odred", dok treća opet kaže da znači "Za pobedu".

Šta god bio slučaj, van Rusije su mnogi bili zgroženi ovakvim potezom, smatrajući ga za provokaciju, jer se veže za napade Rusije u Ukrajini.

Inače, SKA predstavlja akronim za "vojni klub", dok je Dinamo Moskva drugi najstariji sportski entitet u Rusiji i često je kroz svoju istoriju povezivana sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, a tokom Hladnog rata čak i sa KGB-om. Ovako je izgledala ta njihova "poruka":

Bendi je inače sport koji se igra na većem ledenom terenu, sa po 11 igrača u polju, a ne koristi se pak kao u hokeju, već loptica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track