PUTIN OTVORIO SVERUSKE IGRE I PORUČIO: Sveti principi sporta su isprani
Foto: screenshot Telegram/Sputnik Srbija

nije im ostao dužan

PUTIN OTVORIO SVERUSKE IGRE I PORUČIO: Sveti principi sporta su isprani

Ostali sportovi -

Predsednik Rusije kritikovao odluke MOK i svetskih sportskih organizacija

Predsednik Rusije Vladimir Putin otvorio je danas Sveruske zimske paraolimpijske igre koje se održavaju u gradu Hanti-Mansijsk.

Vladimir Putin
foto: Twitter video prtscr / RT

U svečanom govoru prvi čovek Rusije pomenuo je i sankcije koje su sve sportske organizacije u svetu uvele ruskim i beloruskim sportistima. Povod za takvu odluku bila je specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini.

- Nažalost, poslednjih godina sve veći broj velikih međunarodnih takmičenja obeležavaju događaji koji su nespojivi sa sportom, njegovim duhom i karakterom. Više puta smo bili svedoci sumnjivog, pristrasnog suđenja i kleveta, neprijateljskih nestašluka i otvorenih provokacija, videli smo kako su ideje samog Pjera de Kubertena metodički izobličavane, iskrivljavane, a nekada sveti principi sporta isprani. Doslovno pred našim očima jednakost se pretvorila u perverznu toleranciju, pravda u dvostruke standarde, a borba za čistoću u sportu u politički pristrasnu diktaturu antidoping birokratije - rekao je Putin i nastavio:

Rusija, bijatlon
foto: EPA

- Težak udarac za olimpijski pokret bilo je korišćenje od strane međunarodnih sportskih zvaničnika ilegalnog mehanizma „kolektivne odgovornosti“, koji je prvi put pokrenut u leto 2016. na Igrama u Rio de Žaneiru. Sve to dovodi ne samo do gubitka autoriteta i nezavisnosti organizacija važnih za razvoj svetskog sporta, već i do kršenja normi Olimpijske povelje, uključujući i ključnu tezu da Igre nisu takmičenje država, već sportista.

Vladimir Putin kritikovao je i odluku MOK da suspenduje paraolimpijce iz Rusije i Belorusije sa Igara.

- Vrhunac cinizma bilo je uklanjanje ruskih i beloruskih sportista sa Paraolimpijskih igara u Pekingu. Nisu stradali samo nevini sportisti, već sportisti paraolimpijci – ljudi koji se nisu slomili, već su prebrodili najteža životna iskušenja, dostojni svake moguće podrške i divljenja, oni koji svojim primerom daju nadu milionima, čine ih veruju u sebe i u svoju snagu - zaključio je Putin.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track