ČUDESNA ŽENA! LEPA IRKINJA JAŠE BOLJE OD SVIH DŽOKEJA! Britanski javni servis je proglasio za sportsku zvezdu godine! VIDEO
Foto: Profimedia

KONJIČKI SPORT

ČUDESNA ŽENA! LEPA IRKINJA JAŠE BOLJE OD SVIH DŽOKEJA! Britanski javni servis je proglasio za sportsku zvezdu godine! VIDEO

Ostali sportovi -

Rejčel Blekmor pozdravljena ovacijama od 70.000 gledalaca na festivalu u Čeltenemu posle antologijske pobede u čuvenoj stiplčez trci "Gold kup"

Irska džokejka Rejčel Blekmor (32), skrenula je veliku pažnju javnosti na Ostrvu posle antologijske pobede u tamošnjoj najprestižnijoj stiplčez trci "Gold kup", završnog dana četvorodnevnog festivala u Čeltenemu. Trijumfovala je sa kastratom starim osam godina oždrebljenim u Francuskoj, koji se zove A Plus Tard, u treningu kod Irca Henri de Bromheda.

Opravdali su ulogu prvog favorita (kvota 4 kod bukmejkera), ali na zaista impresivan način, jer su drugoplasiranog prošlogodišnjeg pobednika, godinu dana starijeg kastrata Minelu Indo ostavili za čak 15 dužina konjskog tela. Prvo mesto u trci dužoj od 5 km donelo im je bogatu nagradu od 351.687 funti.

Rejčel Blekmor
foto: Profimedia

U centru pažnje, bila je naravno Blekmorova, koju je oko 70.000 gledalaca nagradilo ovacijama zbog fantastičnog jahanja, na čemu mogu da joj pozavide mnogi muškarci. Rajčel Blekmor se se takmiči u veoma zahtevnim stiplčez i trkama preko šiblja, veoma popularnim u Engleskoj, Irskoj, Škotskoj, Velsu, Francuskoj, Češkoj... Prošle godine je postala je prva žena-džokej koja je osvojila čuvenu trku "Grand nešnl" kod Liverpula u 182-godišnjoj istoriji.

Rejčel je takođe postala prva žena koja je ostvarila čak šest pobeda na čuvenom festivalu u Čeltenemu, uključujući i šampionsku trku preko šiblja prošle godine. Blekmorova istorijska dostignuća dovela su je do toga da je Britanski javni servis (Bi-Bi-Si) proglasi za sportsku zvezdu za 2021. godinu!

Rejčel Blekmor na trkama je privukla posebnu pažnju i jer je u jednom nadmetanju sa poznatim engleskim džokejem Harijem Skeltonom ostala u sedlu i nakon što je njena kobila pala na kolena, dok je njen znatno iskusniji kolega bio izbačen kao iz katapulta posle pada konja.

Elijano tek četvrti u Lionu, Bank poslednji u Budimpešti

Na inostranoj sceni, u nedelju su bila i dva galopera čiji su vlasnici iz Srbije. Trogodac Elijano (džokej Italijan Fabio Branka), u vlasništvu Slobodana Tešića sa Čukarice, bio je prvi favorit u Lionu ((2200 metara, trava, 22.000 evra), sa kvotom 2,6 na PMU totalizatoru, ali je stigao tek četvrti od ukupno sedam konja.

Na prvoj trci na otvaranju galopske sezone na hipodromu "Kinčem park" u Budimpešti (1600 m, ol-veder staza, 1,4 miliona forinti), petogodišnjak Bank je takođe slovio za favorita (džokej Čeh Jaroslav Linek), ali je stigao poslednji peti u jakoj trci prve kategorije za prilike u Mađarskoj, na razočaranje vlasnika Danijela Vujića. Očigledno, Elijano i Bank u nedelju nisu imali svoj dan.

Kurir sport/ L. Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track