BITI DRUGI ZNAČI BITI NAJBOLJI MEĐU GUBITNICIMA Sena - genije kakav se samo jednom rađa: Mesec dana pre TRAGEDIJE predosetio SMRT
Foto: Profimedia

danas bi proslavio 62. rođendan

BITI DRUGI ZNAČI BITI NAJBOLJI MEĐU GUBITNICIMA Sena - genije kakav se samo jednom rađa: Mesec dana pre TRAGEDIJE predosetio SMRT

Ostali sportovi -

Na današnji dan pre 62 godine rođen je jedan od najvećih vozača u istoriji Formule 1 – Ajrton Sena.

Rođen je kao Ajrton Sena da Silva u brazilskom Sao Paulu 21. marta 1960. Zbog problema sa koordinacijom pokreta, otac ga je kao dete nagovorio da počne da vozi karting.

Ajrton Sena
foto: Printscreen

Kao tinejdžer je osvajao nagrade u kartingu, a 1982. se preselio u Englesku, kako bi se posvetio profesionalnoj karijeri u F1. U F1 je debitovao 1984. godine. On je pažnju svetske javnosti privukao iste godine na VN Monaka, kada je na stazi iza sebe ostavio Mihaela Šhumahera, Alana Prosta i bio za petama Nikiju Laudi, uprkos kiši koja je bila toliko jaka da je trka prekinuta. Sena je zbog te vožnje zaradio poznati nadimak "Kišni čovek". Prvu pobedu ostvario je 1985. u Portugalu.

Sena je u karijeri ostvario 41. pobedu, a još 39 puta se našao na pobedničkom podijumu. Legendarni Brazilac je osvojio tri titule šampiona (1988, 1990, 1991), a ostao je upamćen kao kralj kvalifikacija i najbolji vozač po kiši u istoriji F1.

Sena je poginuo prvog dana maja 1994. godine u 34. godini pošto je izgubio kontrolu nad svojim bolidom pri brzini od preko 300 km/h i udario u zid u krivini Tamburelo na stazi "Enco i Dino Ferari" u Imoli. Dan ranije, na istoj stazi, tokom kvalifikacija na maltene istom mestu život je izgubio i Austrijanac Roland Racenberger.

Na dan pogibije, Sena je vozio bolid Vilijamsa. Snimak kamere postavljene u Šumaherovom bolidu pokazuje da je Senin bolid u sedmom krugu dva puta proklizao, zbog čega je izleteo sa staze u krivini Tamburelo i udario u betonski zid koji nije bio zaštićen gumama. Sena je sa teškim povredama helikopterom prebačen u bolnicu u Bolonji. On je preminuo nekoliko sati kasnije zbog povreda glave.

Sena je vozio za ekipe Tolemana, Lotusa, Meklarena i Vilijamsa. Ostali su upamćeni njegovi dueli sa brojnim legendama F1, kao što su Najdžel Mensel, Nelson Pike, ali posebno sa njegovim najljućim rivalom Alanom Prostom.

Iako su neki drugi vozači osvojili više titula, opšte je mišljenje u svetu Formule 1 da se ovakav kao što je bio Ajrton Sena više neće roditi.

"Biti drugi, znači biti najbolji među gubitnicima", govorio je neverovatni Brazilac i sledeći taj slogan je i živeo.

Ajrton Sena
foto: Profimedia

Zlokobno predskazanje

Samo mesec pre tragedije Sena je imao veoma loš predosećaj. Ipak, veliki šampion, išao je protiv sudbine. Za njega nije bilo predaje, već samo pun gas, ako treba i glavom kroz zid...

Na početku sezone Sena je bio veoma uznemiren zbog novih pravila u Formuli 1 po kojem su zabranjena elektronska pomagala vozačima na bolidu, pre svega kontrola trakcije i sistem "Fly by wire"...

Tada je izgovorio rečenicu koja će posle samo mesec dana mnogima slediti krv u žilama.

"Ovo će biti sezona sa puno nesreća, rizikovaću da kažem da ćemo imati sreće ako se nešto veoma ozbiljno ne dogodi", rekao je Sena. Samo mesec i nešto kasnije, tragedija se i dogodila.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track