SRBIN POBEDIO RAK BUBREGA, PA NAPRAVIO ČUDO: Vratio se u bazen 2 meseca posle OPERACIJE, uzeo zlato i zadivio AMERIKU
Foto: Profimedia

NEVEROVATAN BORAC

SRBIN POBEDIO RAK BUBREGA, PA NAPRAVIO ČUDO: Vratio se u bazen 2 meseca posle OPERACIJE, uzeo zlato i zadivio AMERIKU

Ostali sportovi -

Reprezentativac Srbije u plivanju, Andrej Barna, napravio je neverovatan uspeh na mitingu u San Antoniju.

Barna je osvojio zlatnu medalju na 100 metara slobodnim stilom.

Zanimljivije od samog rezultata je način na koji je stigao do njega. Naime, srpski as je imao indentično vreme kao i najbolji plivač današnjice Kejleb Dresel 49,13, pa su u ovom finalu dodeljena dva zlata.

Andrej Barna
foto: Profimedia

Put do uspeha ovog 24-godišnjeg plivača nije bio nimalo lak. Barna je morao da savlada brojne prepreke na svom putu do vrha.

Malo je poznato da je ovaj sjajni sportista pre tri godine vodio ozbiljnu bitku sa rakom bubrega.

Barna je morao na hitnu operaciju, a na svu sreću njegovo stanje nije zahtevalo hemioterapije.

"Nisam znao da li ću moći da plivam ponovo, bilo je mnogo stvari koje sam morao sam da otkrijem. Hvala Bogu, sve je prošlo sjajno. Uspeo sam da ustanem na noge i da se vratim u bazen već nakon dva meseca", otkrio je jednom prilikom Subotičanin.

Olimpijske igre u Tokiju su pomerene za 2021. godinu i Barna je to iskoristio da se vrati u formu i izbori učešće.

"Smatram da 2020. godina nije bila najbolja za mene, ali zato sam zahvalan Bogu zbog novih godinu dana koje mi je podario za treniranje kako bih se vratio tamo gde sam bio pre operacije", istakao je Barna pred put u Tokio 2021. godine.

Talentovani Subotičanin je 2020. godine dobio nagradu za "Povratak godine" (Comeback of the year), pošto je uspeo nakon borbe s rakom da se domogne CSCAA All-American tima (Najbolji koledž plivači, nešto poput NCAA u košarci).

Njegov koledž tim, Luizvil, takođe ga je tokom 2020. godine nagradio sa posebnom titulom koja je na sebi imala samo naziv "Istrajnost" (Perservance reward).

"Pobedio je kancer, veliku operaciju i proveo više od šest nedelja bez fizičke aktivnosti, a potom se vratio i nastavio da se takmiči sa svojim drugovima", pisalo je, između ostalog, u saopštenju koje je izdao njegov kolež.

Andrej Barna
foto: Profimedia

Na Olimpijskim igrama u Tokiju bio je deveti, a samo 12 stotinki delilo ga je od velikog finala.

Uspeo je da obori nacionalni rekord na 100 metara kraul, koji je držao Milorad Čavić. Postao je prvi Srbin koji je plivao ispod 48 sekundi (47,94).

Taj rezultat ga je silno motivisao da nastavi da se bavi ovim sportom, pošto je u jednom momentu zbog nedostatka sredstava ozbiljno razmišljao da završi karijeru.

Sjajan rezultat u Tokiju mu je pomogao da shvati da je blizu vrha. Posle OI je dobio pomoć države i Olimpijskog komiteta i to mu pomaže da nastavi da se sprema za Olimpijske igre u Parizu.

Ide mu sjajno i nema sumnje da će za dve godine biti naš veliki adut za medalju.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track