U SREMSKOJ MITROVICI REKORDNA 32. POBEDA TORINO HILA: Džokej Glogovac posle pada sa konja u bolnici sa 4 slomljena rebra! (VIDEO)
Foto: Miroslav Radojević

KONJIČKI SPORT

U SREMSKOJ MITROVICI REKORDNA 32. POBEDA TORINO HILA: Džokej Glogovac posle pada sa konja u bolnici sa 4 slomljena rebra! (VIDEO)

Ostali sportovi -

Veliki skandal i propust sudija u poslednjoj trci, pomešali konje na cilju, greška tek naknadno ispravljena!

Arheolozi su u Sremu, u nekadašnjem Sirmijumu, pronašli oskudne ostatke hipodroma iz antičkih vremena, a u nedelju je u Sremskoj Mitrovici održan prvi ovogodišnji takmičarski dan sa ukupno 33 galopera, raspoređenih u pet trka. Prvi čovek KK Srem Nebojša Ivić može da bude zadovoljan, pre svega zbog dobre posete, ali i uzbudljivih trka na travnatoj stazi.

Saša Glogovac
foto: Kurir sport/Lazar Delić

Nažalost, na samom početku dogodio se težak incident posle pada sa konja iskusnog džokeja Saše Glogovca. On je zadobio teške telesne povrede i u ponedeljak je operisan. Slomljena su mu četiri rebra, a i slezina mu je nagnječena, jer ga je posle pada zgazio konj. On je pao sa trogode omice oždrebljene u Irskoj Kaple Fever, koja je u treningu kod Dušana Pajića u Šapcu, a u vlasništvu je štale "San Roko tim"

Torino Hil
foto: Miroslav Radojević

U istoriju je ušao 10 godina star pastuv Torino Hil sa svojim saborcem u sedlu Tikom Vujkovićem, sa rekordnom 32. pobedom, po čemu je obezbedio mesto u istoriji srpskog galopa. Posle ove antologijske pobede u sprintu na 1100 metara (trčanje na levo, 130.001 dinar), najsrećniji je bio njegov ponosni vlasnik Aleksandar Ašković iz Uba. Pobedničko vreme 1:05,9, dužinu konjskog tela ispred petogodišnje kobile Mis Ajron (Rizvan Sakić).

- Teško je to da konj u desetoj godini ovako trči. Oborio je rekord sa 32 pobede od ukupno 91 starta. U Beogradu smo izjednačili, a sada i srušili rekord Karoline. Torino Hil je apsolutni šampion galopa u Srbiji - rekao je za Kurir televiziju Aleksandar Ašković.

02:12

Trke u Sremskoj Mitrovici

Trku grada Sremske Mitrovice za trogoce (1700m, 140.001 dinara), dobio je konj u treningu kod Bojana Šendekovića u Šapcu Kolorado (Kristijan Njezi). Radi se o potomku čuvenog El Dorada, pobednika derbija u Beogradu i Šapcu! U velikoj borbi je za pola dužine bio bolji od Trampa Trlića (džokej Miloš Milojević, vlasnik Života Jovanović iz Uba). Pobedničko vreme 1:42,0.

Vredi istaći i sigurnu pobedu na istoj distanci četvorogodišnjeg Najt Momenta (jahač prošlogodišnji šampion-džokej u Srbiji Darko Ljubomirović iz Uba), takođe u treningu kod Šendekovića. Ovog konja oždrebljenog u Nemačkoj, Enes Ejupović je kupio jesenas u Njumarketu za 8.500 gvineja (oko 9.000 funti).

Prvu sprintersku trku je obeležio težak pad Glogovca, koji je morao da bude prebačen u mitrovačku bolnicu! Pobedila je šestogodišnja kobila Sabrina Sarina (Milan Nikolić), u vlasništvu Nikole Gagića, dok je u poslednjoj na 1500 metara pobedila četvorogodišnja kobila Namija (džokej Milan Konkolj, trener Dušan Pajić, vlasnik Saša Popović).

U poslednjoj trci sudije su načinile veliki propust, jer su pomešali konje na cilju, pa su prvo presudili da je tek šesti Paton Sur (Milan Nikolić), čiji je vlasnik i trener Nebojša Vujatović, član Takmičarske komisije Srpskog galopskog saveza. Greška je naknadno ispravljena i "veteran" Paton Sur je zvanično četvrti, pa Vujatoviću sledi i novčana nagrada od 14.000 dinara. Sudije su bili: Milenko Erdevički, Radenko Petrić, Ljubomir Milutinović i Milan Nedić (na cilju), a sve ih očekuje kazna.

Prezident peti u Budimpešti

Na hipodromu "Kinčem park" u nedelju je održan prvi klasik za trogode galopere u treningu u Mađarskoj "Nemzeti dij" (1600m, trava, 4 miliona forinti - 10.600 evra), a lako je pobedio ždrebac Magnas Miška (Ištvan Kozma), u treningu kod Šandora Kovača, odgajivač gospođa Ana Ginta). Vlasnik Akoš Sztankov ga je kupio kao jarlinga na aukciji Gofsa za 5.000 evra. Vreme 1:34,1.

Štala "Intergaj" iz Bijeljine je imala dva ždrepca, glavni adut Prezident (Stanislav Georgijev) je stigao peti, a Ginter (Goran Mešetović) deveti. Orhan, vlasništvo Rahima Etemovića iz Novog Pazara, koga je jahao Čeh David Liška, zauzeo je 12. mesto od ukupno 14 konja. Prethodno je Orhan pobedio u Bratislavi.

Pobede takmičarki kluba MBM u daljinskom jahanju

U Lipovačkoj šumi je održano prvo kolo otvorenog prvenstva Beograda u daljinskom jahanju, u organizaciji konjičkog kluba MBM, a Marina Gunjača zaslužuje pohvale za odličnu organizaciju. U trci na 20 kilometara je pobedila juniorka Teodora Radovanović iz domaćeg kluba, koja je jahala Aleksandru (trener Željko Anušić).

Na duplo dužoj deonici od 40 km, trijumfovala je Katarina Radaković na Karlu, takođe iz MBM-a (trener Anušić). Ruskinja Marina Mošarova (Neorit), iz novosadskog Graničara (trener Vanja Poček), morala je da se zadovolji sa drugim mestom. Proverena sudijska trojka iz Beograda: Branko Nikolić, Milana Dudić, Nataša Pavlović, izvanredno je obavila svoj deo posla.

Kurir sport/ L. D.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track