SRBIN STIGAO U RUSIJU UPRKOS SANKCIJAMA I OTVORIO DUŠU! Terzić: Ovde ne mogu da se osećam kao stranac, Srbi i Rusi su braća!
Foto: AP Photo/Manu Fernandez

najtrofejniji trener

SRBIN STIGAO U RUSIJU UPRKOS SANKCIJAMA I OTVORIO DUŠU! Terzić: Ovde ne mogu da se osećam kao stranac, Srbi i Rusi su braća!

Ostali sportovi -

Odbojkaški stručnjak koji je sa Srbijom osvojio 18 medalja na veliki takmičenjima uskoro na novom zadatku

Zoran Terzić nije uspeo da sa Fenerbahčeom postane šampion Turske, a u Rusiji ga očekuju raširenih ruku. Kako i ne bi, kada će voditi brigu o ženskoj reprezentaciji te zemlje.

Zoran Terzić
foto: Starsport©

Najtrofejniji je evropski, ne samo srpski odbojkaški stručnjak, koji je sa nacionalnim timom Srbije tokom mandata koji je trajao 19 godina osvojio čak 18 medalja, sa najvećih takmičenja. Sa Srbijom Zoran Terzić bio je svetski šampion (2018) u Japanu, trostruki prvak Evrope u Srbiji (2011), Azerbejdžanu (2017) i Turskoj (2019), dok je na Olimpijskim igrama u Tokiju (2021) uzeo srebro, a u Rio de Žaneiru (2016) bronzu. Ima i nekoliko trećih mesta sa EP.

Za Zorana Zerzića novinarka portala Čempionat za koji je objasnio razloge dolaska u Rusiju, kaže da je "odbojkaški Arsen Venger", pošto decenijama ispituje vlastitu sudbinu i živce navijača istog tima.

odbojkašice, odbojka, Zoran Terzić, Maja Ognjenović, Tijana Bošković
foto: Profimedia

Zoran Terzić došao je u Rusiju i najtežem trenutku za sport u toj zemlji. Sve reprezentacije i klubovi suspendovani su iz velikih evropskih i svetskih takmičenja. Pitanje je koliko će Rusi biti pod sportskim sankcijama, da li godinu dana, dve, ili više... Okončao je saradnju sa Srbijom još prošle godine, kada nije produžio saradnju sa OSS posle završetka Olimpijskih igara u Tokiju.

- Ne šalim se, zaista se ne osećam strancem u Rusiji, jer ovo je moja zemlja. Moja druga otadžbina posle Srbije. Znate, mi verujemo da su Srbi i Rusi braća, a ja se u Rusiji osećam skoro kao kod kuće - rekao je Zoran Terzić o svom odnosu prema Rusiji.

doček odbojkašica, Zoran Terzić
foto: Starsport©

Zoran Terzić gaji emocije prema Rusima, pošto je u dva navrata radio u toj zemlji. Vodio je klub Omička iz Omska, a onda i moskovski Dinamo. U turskom Fenerbahčeu trenirao je dve reprezentativke Rusije Arinu Fedorovcevu i Anu Lazarevu. Odlično poznaje i iskusnu Nataliju Gončarovu sa kojom je radio u Dinamu.

Jezička barijera neće biti problem za Zorana Terzića, pošto odlično govori ruski koji je savladao dok je radio u klubovima.

- Postoje samo dve reprezentacije na svetu koje bih voleo da vodim. To su Srbija i Rusija! Bilo je ranije glasina, ali nije bilo ozbiljnog razgovora sa federacijom, ali sam o tome vrlo ozbiljno razmišljao. Rusi imaju sličan mentalitet kao i mi Srbi - rekao je Zoran Terzić.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track