CIRKUS NA BEOGRADSKOM HIPODROMU: Traži se krivac za pokvarenu start mašinu i neočišćenu sudijsku tribinu!
Foto: Goran Anđelković

KONJIČKI SPORT

CIRKUS NA BEOGRADSKOM HIPODROMU: Traži se krivac za pokvarenu start mašinu i neočišćenu sudijsku tribinu!

Ostali sportovi -

Krajnje neobični zvanični izveštaj Srpskog galopskog saveza (SGS) sa prvomajskih galopskih trka u Beogradu i dalje je glavna tema među konjarima u Srbiji. Naime, kako je Kurir već objavio, Sudijski kolegijum (Branko Nikolić, predsednik, Radomir Avramović i Dragan Jovanović) za prvu trku je uneo dosad nezabeleženu napomenu: da je start mašina neispravna, a sudijska tribina neočišćena!

Srpski galopski savez
foto: Srpski galopski savez

Predsednica Nadzornog odbora Udruženja za galopski sport Srbije Olivera Mladenović, ovu napomenu koja je izazvala mnogobrojne komentare, nevoljno je ocenila kao nedopustivu i nedostojnu za najstariji sportski objekat u Beogradu.

start mašina Beogradski hipodrom
foto: Kurir sport/Lazar Delić

Pokvarena start mašina i prljava sudijska tribina su se tako našle po važnosti ispred prvog okršaja dva najskuplje uvežena galopera u Srbiju, trogodišnje ždrepce kupljene jesenas na aukciji u Njumarketu, Luisa Fernanda i Unksa, koji je dobio prvi međusobni okršaj na beogradskom pesku.

Iz Udruženja vlasnika galopera, neki ponovo postavljaju pitanja kada su i gde održane skupštine Srpskog galopskog saveza od 2016. godine, kao i gde su zapisnici, ako ih uopšte i ima. Predsednik SGS Andrija Jovićević, za Kurir je početkom ove godine izjavio da će se izbori održati onda kada se konjari u Srbiji dogovore, a s obzirom na postojeće odnose, to može poprilično da potraje.

Mihajlo Vasić
foto: Facebook

I dok je u srpskom galopu svojevrsni status kvo, što neki obilato koriste, na Beogradskom hipodromu deluje ekipa koja u ime famoznog sportskog udruženja BRC organizuje galopske trke kraj Careve ćuprije. Jedini ovlašćeni zastupnik BRC-a u APR-u je trener Mihajlo Vasić, a ulogu tehničkog sekretara navodno obavlja Jelena Ivanović, koja je na istoj funkciji i u SGS-u.

Od ovih podudarnih funkcija, Jelena Ivanović očigledno nema dovoljno vremena da se više posveti poslovima koje zapravo treba da obavlja, pa mnogi konjari u Srbiji nemaju ni osnovne informacije, niti znaju ko su uopšte članovi raznih komisija i kome treba da se obrate makar za tehničke stvari. Doduše, poput Mihajla Vasića, i Jelena Ivanović je skoro svakodnevno prisutna na Beogradskom hipodromu, a neretko se može videti i kako pomaže oko sređivanja štala za galopere kod spoljnih boksova.

Beogradski hipodrom
foto: Ilija Antonović

Međutim, kraj Careve ćuprije nikako da se utvrdi ko je u stvari nadležan za start mašinu i sudijsku tribinu, kako bi se ubuduće bar izbegle tragi-komične sudijske napomene. Eto, i ta pitanja su na dnevnom redu u srpskom galopu, kada se već o onim glavnim i suštinskim nigde ne diskutuje dugo godina. Nažalost, zato smo tu gde jesmo, na sve daljoj margini evropskog galopa.

Početkom jula na Beogradskom hipodromu na programu je jubilarni 100. derbi, u isto vreme kada i 100. mađarski u Budimpešti na hipodromu "Kinčem park", na čijem je zvaničnom sajtu odbrojavanje već uveliko počelo.

Purić predložio povratak "na barjak", Tolvai pominje metlu

Povodom pokvarene start mašine i neočišćene sudijske tribine na prvomajskim galopskim trkama u Beogradu, usijale su se društvene mreže! Poznati vlasnik trkačkih konja sa višedecenijskim iskustvom iz Uba Aleksandar Purić, pola u šali, pola u zbilji, predložio je, tokom rasprave sa trenerom Nebojšom Vujatovićem, da se vratimo na puštanje trka "na barjak".

Nekada čuveni džokej i trener Petar Ćirović, koji je sada radno angažovan na hipodromu u Drezdenu, napisao je da je dobro da Beogradski hipodrom još postoji, s obzirom koga vodi! Veoma oštar je bio i njegov kolega Peter Tolvai, rođeni Bečejac koji živi u Beču. On je napisao da se u Beogradu "ne zna ni ko pije, ni ko plaća", kao i da je odavno trebala da radi metla.

Galop u Bogatiću, kasači u Lozoviku, preponaši u Deču

U nedelju je na programu drugi trkački dan u Bogatiću. Na mačvanskoj travi biće ukupno pet trka, a upisana su 43 galopera. Početak je u 15 časova. Kasači će imati prvi sastanak u Lozoviku, a po rečima predsednika tamošnjeg kluba Dragan ilića, početak trka je u 14.30 časova (šest trka, upisano 51 grlo).

Za vikend se u konjičkom centru "Horsland", između Deča i Šimanovaca, održava otvoreno prvenstvo Beograda u preskakanju prepona. U konkurenciji seniora u prvoj utakmici (120 cm) najbolja je bila juniorka Kaja Fajfrić na konju Malandra iz KK "Aleksa Dundić", čiji je trener Mirko Fajfrić. Sudi proverena "trojka" iz Beograda: Branko Nikolić, Milana Dudić i Nataša Pavlović.

Kurir sport/ L. Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track