ČUVENA ATLETIČARKA 13 GODINA VODI BORBU DA DOKAŽE DA JE ŽENA: Ako treba SKINUĆU se i POKAZAĆU! Ne mogu više!
Foto: EPA

borba

ČUVENA ATLETIČARKA 13 GODINA VODI BORBU DA DOKAŽE DA JE ŽENA: Ako treba SKINUĆU se i POKAZAĆU! Ne mogu više!

Ostali sportovi -

Kaster Semenja žalila se Evropskom sudu za ljudska prava

Dvostruka olimpijska šampionka Kaster Semenja (31) već 13 godina vodi borbu da dokaže da je žena. Mnogi joj ne veruju i dalje se sumnja da je muškarac, ili da je nekada bila muško.

Kaster Semenja
foto: AP

Kaster Semenja nedavno je za TV stanicu HBO ispričala kroz šta je sve prošla. Ova Južnoafrikanka prvi put je dospela u žižu javnosti 2009. godine, kada je prvi put postala svetska šampionka u Berlinu. Tada je imala samo 18 godina.

Njeno specifično trčanje i mišićava građa naterali su organizaciju WA da je podvrgne testiranju pola. Ona tvrdi da su ljudi iz krovnog atletskog tela mislili da ima penis.

- Sve je u redu, ja sam žena, nije me briga. Ako želite u to da se uverite pokazaću vam - ispričala je Semenja u intervjuu za HBO.

Kaster Semenja
foto: EPA

Prošla je sve testove, ali su je čelnici WA prisilili da počne da uzima lekove za snižavanje prirodno visokog nivoa testosterona kako bi mogla i dalje da se takmiči kao žena.

- Bilo mi je mučno od lekova, udebljala sam se, imala sam napade panike i mislila sam da ću doživeti srčani udar. Osećala sam se kao da se svaki dan ubadam nožem. Ali nisam imala izbora. Imala sam 18 godina, želela sam da trčim, želela sam da dođem na Olimpijske igre, to je za mene bila jedina opcija.

Iako su prisiljavanje sportiskinja na uzimanje lekove za promenu prirodnog nivoa hormona mnogi medicinski stručnjaci ocenili neetičkim, advokat Svetske atletske federacije Džonatan Tejlor u razgovoru za HBO, objasnio da su im vodeći stručnjaci rekli kako bi i sami prepisali neimenovani lek za snižavanje testosterona.

- Džonatan bi trebalo da odreže svoj jezik i da ga baci. Ako želi da shvati kroz šta sam prolazila, trebalo bi da sam počne da uzima te lekove. Onda bi mu bilo jasno - odgovorila je Semenja.

Kaster Semenja
foto: EPA

Kontroverzno pravilo WA o visokom prirodnom nivou testosterona kod žena suspendovano je 2015. godine. U Rio de Žaneiru 2016. Semenja je osvojila drugo olimpijsko zlato, a godinu kasnije je i treći put postala svetska prvakinja. Bilo joj je to, međutim poslednje veliko zlato jer je WA 2018. doneo novo pravilo prema kojem atletičarke s dijagnozom poremećaja razvoja pola (DSD) moraju da uzimaju lekove kojima će smanjiti nivo testosterona kako bi mogle da nastave da se takmiče u ženskoj konkurenciji, a odluka se odnosi na trke od 400 metara do jedne milje.

Podršku WA ovaj je put dao i Sportski arbitražni sud (CAS) u Lozani, a nakon toga i Švajcarski federalni sud. Semenja je odbila da ponovo uzima lekove i na kraju nije nastupila na Olimpijskim igrama u Tokiju. U međuvremenu se žalila i Evropskom sudu za ljudska prava, gde još čeka da bude saslušana.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track