POZIV NA ODGOVORNOST: Bajls i ostale zlostavljane gimnastičarke traže od FBI odštetu od više od milijardu dolara
Foto: Profimedia

GIMNASTIKA

POZIV NA ODGOVORNOST: Bajls i ostale zlostavljane gimnastičarke traže od FBI odštetu od više od milijardu dolara

Ostali sportovi -

Bivše i sadašnje američke gimnastičarke, medju kojima i olimpijska šampionka Simon Bajls su među desetinama žrtava koje traže više od milijardu dolara od Federalnog istražnog biroa (FBI) jer nije zaustavio zlostavljanja sportskog lekara Lerija Nasara.

Nema sumnje da su agenti FBI znali 2015. godine da je Nasar optužen za zlostavljanje gimnastičarki, ali nisu reagovali, puštajući ga da nastavi da više od godinu dana zlostavlja žene i devojčice.

"Vreme je da FBI bude pozvan na odgovornost", rekla je nekadašnja američka državna gimnastička šampionka Megi Nikols.

Prema saveznom zakonu, vladina agencija ima šest meseci da odgovori na tužbu, a u zavisnosti od odgovora, mogle bi uslediti nove tužbe. Ministarstvo pravde je u maju saopštilo da neće podneti krivične prijave protiv bivših agenata FBI koji nisu brzo otvorili istragu.

Kalifornijska advokatska firma saopštila je da su medju 90 podnosilaca zahteva Simon Bajls, Ali Rajsman i Mekejla Maroni, osvajačice zlatnih olimpijskih medalja.

"Da je FBI jednostavno uradio svoj posao, Nasar bi bio zaustavljen pre nego što je dobio priliku da zlostavlja stotine devojčica, uključujući i mene", rekla je bivša gimnastičarka Univerziteta Mičigen Samanta Roj.

Tri gimnastičarke su 2015. godine obavestile lokalne FBI agente da ih je napao timski lekar Nasar. Ali FBI nije otvorio zvaničnu istragu niti obavestio državne i savezne vlasti u Migičigenu.

Agenti FBI iz Los Anđelesa su 2016. godine započeli istragu protiv Nasara i ispitali nekoliko žrtava, ali nisu obavestili vlasti Mičigena. Nasar je uhapšen na jesen 2016. godine tokom istrage policije Univerziteta Mičigen.

Kancelarija državnog tužioca u Mičigenu je preuzela slučaj i optužbe za napad, a federalni tužioci u Grand Rapidsu u Mičigenu otvorili su slučaj dečje pornografije.

Nasar je priznao da je godinama zlostavljao jedne od najboljih američkih gimnastičarki i osudjen je 2018. godine na zatvorsku kaznu od 40 do 175 godina.

Državni univerzitet u Mičigenu, koji je takodje optužen da je godinama propuštao prilike da zaustavi Nasara, pristao je da plati 500 miliona dolara za više od 300 žena i devojčica koje su zlostavljane.

Gimnastički savez SAD i Olimpijski i Paraolimpijski komiteti SAD sklopili su nagodbu od 380 miliona dolara.

(Kurir sport/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track