LUDA TRKA U HAMBURGU: NE POMAŽE NI NAJSLAVNIJI DŽOKEJ! Konj u vlasništvu porodice iz Bijeljine dobio 100. mađarski derbi! (VIDEO)
Foto: Profimedia

evropski galop

LUDA TRKA U HAMBURGU: NE POMAŽE NI NAJSLAVNIJI DŽOKEJ! Konj u vlasništvu porodice iz Bijeljine dobio 100. mađarski derbi! (VIDEO)

Ostali sportovi -

Italijan sa stalnim angažmanom u Engleskoj Frenki Detori sa prvim favoritom stigao tek treći u neverovatno uzbudljivom 153. nemačkom derbiju!

Pored Beograda u nedelju su galopski derbiji održani i u Nemačkoj, Mađarskoj i Poljskoj. Na hipodromu „Kinčem park“ u Budimpešti, u jubilarnom 100. mađarskom derbiju (2400 m, trava, 30 miliona forinti – 75.000 evra), slavio je ždrebac Prezident iz štale „Intergaj“, vlasništvo porodice Jovanović iz Bijeljine. Pobednika je jahao iskusni Bugarin Stanislav Georgijev, kod koga je i u treningu u Mađarskoj. Kvota na totalizator kladionici, povezanoj sa francuskim PMU sistemom, na pobedu Prezidenta je bila 10,3! Pobedničko vreme 2:28,5

Veliku pobedu konja u vlasništvu porodice Jovanović iz Bijeljine u 100. mađarskom derbiju možete pogledati ovde:.

Prezident je oždrebljen u Nemačkoj kao i drugoplasirani Maksim (džokej Tomaš Lukašek), koji je zaostao dužinu i četvrtinu konjskog tela, takođe je kod Georgijeva u treningu. Odgajivač Prezidenta je Nemac Hubert Jakob. Prvi favorit je bila omica oždrebljena u Irskoj Blek Peper (Toni Hamilton, kvota 3,6), ali je na kraju stigla tek peta. U Budimpešti je u nedelju održano ukupno 11 galopskih trka, a u 100. derbiju je start mašina bila puna – svih 16 galopera!

Ipak, najveći spektakl je bio u Hamburgu, gde je održan 153. nemački derbi (2400 m, trava, 650.000 evra). U izuzetno uzbudljivoj trci sa čak 20 trogodaca, pobedio je Samarko (džokej Bauiržan Murzabajev, kvota 7,3), za kratku glavu ispred totalnog autsajdera Švarcer Petera (Andreas Helfenbajn, kvota 48), dok je treći bio prvi favorit So Monstruk (kvota 4,9), u čijem je sedlu bio najslavniji džokej na svetu Italijan Lanfranko Frenki Detori, ali ni sa njim ovaj „nemački konj“ u treningu kod Markusa Kluga nije mogao do toliko priželjkivanog trijumfa! Pobedničko vreme 2:32,95.

Nemački galopski derbi
foto: Profimedia

Pored šampiona-džokeja Nemačke Murzabajeva (29), poznatom nemačkom treneru Peteru Širgenu (57) takođe pripadaju velike zasluge za pobedu, jer je očigledno imao bolju taktiku od kolege Kluga, trenera konja koji su pobedniku duvali praktično za njuškom, ali nisu mogli do pobede. Samarko je konj ergele Park Vedingen iz Šoltaua. Inače, Nemci su u jahaču Murzabajevu iz Kazahstana brzo uvideli veliki talenat. Pored Detorija, u Hamburgu su jahali i poznata Engleskinja Holi Dojl i njen zemljak Ričard Kingskot, koji se ove godine proslavio prvom pobedom u čuvenom Epsom derbiju, ali nisu dobro prošli. Trku je posmatralo 12.500 gledalaca.

U Varšavi je Poljski derbi (2400 m, trava, 227.500 zlota - 48.500 evra), dobio ždrebac Džoli Džamper (džokej Ščepan Mazur, trener M. Jodlovski, vlasnici Gavrisevski, Sobolevski i Višnievski), za glavu ispred omice Lejdi Ivone (O. Sarlat). Prva dva grla su oždrebljena u Irskoj. Pobedničko vreme 2.29,8.

Nedelju dana ranije je održan 102. češki derbi u Pragu (2400 m, trava, 1,8 miliona kruna - 73.000 evra), a pobedu je odnela omica francuskog odgoja Kvin ov Bofi (džokej Petr Foret, trener Dalibor Torok, vlasništvo DS Pegaz).

Velika prašina u Beogradu, Tintoreto zaramao na stazi!

Kada ne postoji sistem, nego se sve svodi na puku improvizaciju, onda dolazi i do problema koji ne bi smeli nikako da se dešavaju, a bili su veoma izraženi u nedelju na Beogradskom hipodromu. Pored nedovoljnog broja boksova za smeštaj konja, ukupno 106 grla (55 kasača i 51 galoper), ponovo se u svakoj trci dizala velika prašina sa galopske i pogotove veoma loše kasačke staze!

Doduše, galopska je zalivana iz cisterni i drljana tek na dan 100. derbija i to posle ličnog angažovanja člana uprave iz famoznog sportskog udruženja BRC, koje ove godine organizuje trke u Beogradu, ali uopšte nije bila ni polivana u četvrtak, petak i subotu uveče, pa se otuda dan pred trke povredio Tintoreto, prošlogodišnji pobednik "Trke grada Beograda", čiji je trener Miroslav Kolar, a vlasnik Dejan Stojadinović živi u Beču. Bio je upisan za Internacionalnu, grup 2, trku, a trebalo je da ga jaši džokej Miloš Milojević Struja.

Kurir sport/ L. Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track