APR UNEO ZABELEŠKU O TUŽBI PROTIV SRPSKOG GALOPSKOG SAVEZA: Sukob interesa zbog zastupanja SGS od lica povezanog sa klađenjem!
Foto: Kurir sport/Lazar Delić

KURIR OTKRIVA

APR UNEO ZABELEŠKU O TUŽBI PROTIV SRPSKOG GALOPSKOG SAVEZA: Sukob interesa zbog zastupanja SGS od lica povezanog sa klađenjem!

Ostali sportovi -

Tužba je pokrenuta od čuvenog vlasnika galopera Miloša Ere Ivanovića i Nebojše Vujatovića, koji ima veliki trening centar u Kolubarskom okrugu

U četvrtak je na sajtu Agencije za privredne registre (APR), upisana zabeleška, čiji je podnosilac advokat iz Beograda Vladimir Todorić, o sporu koji se vodi pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu radi poništaja osnivačkog akta overenog kod gradske uprave Surčin i Statuta Srpskog galopskog saveza!

Nebojša Vujatović
foto: Printskrin/Facebook

Tužba je pokrenuta od strane tužilaca, bivšeg pilota Miloša Ere Ivanovića, čuvenog vlasnika nekih od najboljih galopera koji su ikada trčali u Beogradu, poput čudesnog fligera Magrane i pobednika derbija 1991. godine Nou Statika, ali i Nebojše Vujatovića iz Lazarevca, koji ima veliki trening centar u Jabučju, u Kolubarskom okrugu.

Srpski galopski savez
foto: APR

Njihova tužba je aktivno potpomognuta i raznim aktivnostima Olivere Mladenović, predsednice Nadzornog odbora Udruženja za galopski sport Srbije (UGSS). Pored galopskog saveza, tužba je podneta i protiv ergele Surčin, čiji je vlasnik Dragoljub Marković i KK "RS" Predraga Šotre.

- Tačno je da postoji ta tužba - potvrdio je za Kurir Vujatović. - Međutim, sada je najbitnije da galopski savez kako-tako funkcioniše i da se trke u Srbiji održavaju. Mnogi gledaju samo ličnu korist, a jedino svoj novac za održavanje galopskih trka daju predsednik SGS Andrija Jovićević i Života Jovanović iz Uba. Planirana je i izborna skupština, ali je gotovo nemoguće okupiti delegate iz registrovanih klubova, tako da se to odlaže još od početka godine, za kada je bilo prvobitno planirano.

Srpski galopski savez
foto: APR

Predsednik Udruženja vlasnika galopera Vojislav Ivanović, inženjer elektrotehnike sa bogatim radnim iskustvom u inostranstvu, pre svega u Švajcarskoj, tražio je krajem prošle godine prijem u ministarstvu sporta. Iako je dobio obećanje da će ga primiti pomoćnik ministra sporta Darko Udovičić, do susreta još nije došlo. Međutim, Ivanović upozorava da bi zbog nepoštovanja osnovnih pravila u srpskom galopu i pogotovo zbog neispalćenih zaostalih nagrada, moglo da dođe i do ozbiljnih problema sa Svetskom federacijom (IFHA).

- Po međunarodnim propisima, nagrade mora da se isplate najkasnije tri meseca posle trke, do kada treba da stignu i rezultati doping kontrole. Meni na Beogradskom hipodromu duguju nagradu za pobedu u trci grada Beograda od 2015. Još mi nije isplaćena iako imam i sudsku presudu. Hteli smo da predložimo da se pojača doping kontrola u Srbiji, ali i da se uredi sistem za klađenje, od čega bi se u najvećoj meri i pokrivale nagrade, ali za to je neophodna i podrška države - poručio je Ivanović.

U upravi Srpskog galopskog saveza su ostala samo petorica članova: predsednik Andrija Jovićević, Nemanja Bobičić, Mihajlo Vasić, Aleksandar Peranović, kao i Miloš Popović, koji nije ni bio na 100. galopskom derbiju. Ove godine, za razliku od prošle, SGS nije dobio ni dinara iz državnog i budžeta grada Beograda. Jedna od gotovo nepremostivih prepreka je i što je jedini ovlašćeni zastupnik SGS-a u APR-u Nemanja Bobičić, direktno povezan sa klađenjem na trke konja, što je apsolutno nedopustivo i u sukobu interesa!

Samovolja Jelene Ivanović

Konjari u Srbiji su besni na Jelenu Ivanović, sekretara Srpskog galopskog saveza (SGS) i sportskog udruženja BRC, koje ove sezone u saradnji sa JP Hipodrom Beograd organizuje trke na hipodromu kraj Careve ćuprije.

Naime, Jelena Ivanović već duže vreme ignoriše preporuke pretpostavljenih i zvanične informacije SGS-a i BRC-a šalje selektivno, kao da su ove organizacije tu zbog nje, a ne ona zbog njih! Još gore se ophodi prema pojedinim medijima, čije pisanje joj se nikako ne dopada, pa ih je samovoljno stavila na "crnu listu".

Kurir sport/ L. Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track