JOKIĆEVA KOBILA ODBRANILA TITULU NA DUŽIJANCI! Novi šampionski tandem srpskog galopa: trener Jovanović i jahač Nikolić (VIDEO)
Foto: Facebook/Printscreen

konjički sport

JOKIĆEVA KOBILA ODBRANILA TITULU NA DUŽIJANCI! Novi šampionski tandem srpskog galopa: trener Jovanović i jahač Nikolić (VIDEO)

Ostali sportovi -

Protekli vikend u konjičkom sportu u Srbiji, po pravoj letnjoj vrelini, obeležile su dvodnevne kasačke trke u Subotici i galopske u Šapcu.

Pobednik čuvene subotičke “Dužijance” (1600m, autostart, po 300.000 dinara), koja se poput kasačkog spektakla “Elitlopet” na hipodromu “Solvala” u Stokholmu sastoji iz dva trčanja je kobila u vlasništvu porodice Jokić iz štale “Drim kečer” iz Sombora Ejmi del Duomo, u čijim sulkama je bio Vladimir Pribić.

Konjički Sport
foto: Facebook/Printscreen

Ova kobila stara šest godina, koja je oždrebljena u Italiji, tako je ponovila prošlogodišnji uspeh, Pobedila je u prvoj trci, ali je u drugoj bila tek treća, dok je pobedilo grlo domaćeg odgoja, osmogodi kastrat Iago d'Amore, sa izvanrednim vozačem iz Slovenije Milanom Žanom, uz rekordno vreme 1:13,6 prosečno po kilometru. Vlasnik ovog kasača je Petar Žužić iz Višnjevca, a u treningu je kod Aleksandra Dimitrijevića u Subotici. Dužijanca se u Subotici trči od 1968, a ove godine je bilo svega pet učesnika!

Dvodnevne 11. šabačke konjičke svečanosti, imale su lepu uvertiru kada je ulicama Šapca na belom konju svečanu paradu predvodio kaskader iz Suvog Dola Stefan Nedeljković, glumeći kralja Aleksandra, u čiju čast je u nedelju održana glavna trka (2400m, trava, 1,2 miliona dinara).

Pobedu je lako odnelo grlo Templ Lok, u čijem sedlu je bio veoma talentovani jahač Milan Nikolić, koji je posle deset pobeda ove sezone postao džokej-aspirant. Konj je u treningu kod Miroslava Jovanovića u Surčinu, na najvećoj privatnoj ergeli na zapadnom Balkanu. Vlasnik ovog galopera je Hajro Jusufović. Pobedničko vreme 2:31,9.

Konjički Sport
foto: Facebook/Printscreen

U start mašini je bilo 12 galopera, a prošlogodišnji konj godine u Srbiji, petogodi kastrat Nir Poet, koga je jahao prekaljeni džokej Željko Ilić, bio je tek šesti na domaćem terenu, gde je u treningu kod Bojana Šandekovića. Zbog problema sa kopitom nije startovao Ajskenig, u treningu kod Gorana Stanarevića na Ubu, prošlogodišnji pobednik najskuplje trke u Srbiji “Kup Zobnatice” (2,5 miliona dinara), koju je uspešno organizovao Aleksandar Radovanović iz Beograda. Prošle godine zvanično najbolje ocenjeni dvogodac u Srbiji Volf, usled slabijih rezultata ove sezone, odveden je iz Uba u Šabac, gde će o njemu voditi računa Dušan Pajić.

Braća Etemović iz Novog Pazara napravila su pravi potez kada su svoje galopere odveli sa Beogradskog hipodroma u Šabac kod trenera Zorana Lukića. Trogodac Maj Kraft, koji vodi poreklo od čuvenog konja lejdi Rotšild Netanijela, trijumfovao je u Šabačkom derbiju (2400m, trava, 500.000 dinara). U sedlu je bio gost iz Turske Mustafa Manav, uz pobedničko vreme 2:34,6. U Šapcu je održano ukupno 11 trka, u kojima je startovalo rekordnih 105 galopera. Predsednik Džokej kluba Šabac Aleksandar Peranović, bio je veoma zadovoljan kako je sve proteklo.

U subotu će na Ognjenu Mariju biti održane četiri galopske trke na hipodromu u Vrelu kod Uba (upisana ukupno 32 galopera), uključujući i "Kup Z.Z. Trlić" na 2000 metara, dok je u nedelju na programu kasački sastanak u Velikoj Plani.

Crni ponedeljak za bukmejkere u Vindzoru

U senci velike trke “King Džordž” u Askotu i petodnevnog festivala koji se održava u Gudvudu, u Engleskoj su u ponedeljak održane tradicionalne večernje galopske trke, bez reflektora, za konje od treće do šeste klase na Kraljevskom hipodromu u Vindzoru pred oko 5.000 gledalaca.

Konjički Sport
foto: Facebook/Printscreen

Bio je to crni ponedeljak za bukmejkere, jer su u prvih šest trka slavili favoriti, što se na Ostrvu vrlo retko dešava. Tek u poslednjoj sedmoj trci, za konje šeste klase (postoji i najslabija sedma, za grla sa ocenom 0-45), nije pobedio prvi favorit, ali je to bila slaba uteha za bukmejkere. U jedinoj trci treče klase nagradni fond je bio 14.000 funti, a pobedio je trogodac Spešl Envoj (jahač Benoa de la Sajet), u treningu u Njumarketu kod čuvenog Engleza Džona Gosdena, u vlasništvu moćne trkačke štale u Velikoj Britaniji Judmont, koju je stvorio počivši saudijski princ Kalid Abdula..

Kurir sport/ L. D.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track