SRBIJA STOPOSTOTNA NA STARTU: U indijskom Čenaju počela 44. šahovska olimpijada
Foto: Šahovski savez Srbije

Odličan uvod u takmičenje

SRBIJA STOPOSTOTNA NA STARTU: U indijskom Čenaju počela 44. šahovska olimpijada

Ostali sportovi -

U Indijskom gradu Čenaju partijama prvog kola počela je 44. šahovska olimpijada u ženskoj i apsolutnoj (ženama dozvoljeno učešće u muškim reprezentacijama) konkurenciji.

Obe naše selekcije startovale su maksimalnim pobedama. Muški tim je savladao Maltu sa 4:0, a šahistkinje istovetnim rezultatom Šri Lanku.

Vođstvo našim šahistima doneo je naiskusniji Ivan Ivanišević, na trećoj tabli. U završnici je ostao sa pešakom više, a presudio je onaj po a liniji koji je nesmetano išao ka promociji, pa se Vela Dankan predao u 34. potezu.

Drugi poen doneo je najmlađi član, 20-togodišnji Velimir Ivić, savladavši Džejka Darmanina. Danas naš čelni igrač, u završnici je ostao sa skakačem i lovcem protiv topa, uz po tri pešaka. Njegovom f pešaku ostala su još dva polja do promocije, što Dermanin nije mogao da spreči bez novih gubitaka pa se predao u 42. potezu.

Na 3:0 povisio je Robert Markuš, savladavši na drugoj tabli Kolina Pejsa u 37. potezu.

Najduže, skoro pet časova, za tablom su ostali Miloš Perunović i Džek Mizi. Naš velemajstor je u završnici imao 5 pešaka i lovca, naspram topa i tri pešaka. Mizi nije mogao da spreči napredovanje Perunovićevih a i b pešaka i potpisao je predaju u 53. potezu.

Nikakve neizvesnosti nije bilo ni u duelu šahistkinja Srbije i Šri Lanke. Teodora Injac je savladala Vijesuriju, Jovana Erić je bila bolja od Desandi Gamage, Marina Gajčin od Janandani Abeisinge, a Tijana Blagojević crnim figurama na drugoj tabli od Ranansinge. Selektorka Irina Čoluškina bila je zadovoljna posle uspešno započetog nadmetanja:

– Najzad je došlo i prvo kolo. Šahovski svet se okupio u božanstvenoj sali i počeo praznik borbe, uma i ideja. Igrale smo sa dosta slabijom ekipom Šri Lanke i pobedile sa 4:0. Takav rezultat uvek prija. Sutra nas očekuje Čile – srećno nam bilo.

Ni ostali favoriti nisu dozvolili iznenađenja: Otvorena konkurencija: Indija-Zimbabve 4:0, Angola-SAD ½:3½ (David Silva-Levon Aronjan remi), Liban-Norveška ½:3½, Španija-Vels 4:0, Sirija-Poljska 0:4, Azerbejdžan-Alžir 4:0.

Šahistkine, 1. kolo: Tadžikistan-Indija 0:4, Irak-Gruzija 0:4, Ukrajina-Južna Afrika 4:0, Poljska-Sirija 4:0, Monako-Francuska 0:4, Azerbejdžan-Ujedinjeni Arapski Emirati 4:0, Kazahstan-Gvatemala 4:0, Bocvana-Jermenija 0:4.

Ni u narednom kolu naše selekcije ne bi trebalo da imaju težak zadatak. Šahisti su za rivala dobili Kirgistan, koji je po prosečnom rejtingu rangiran na 69. mesto. U prvom kolu naši rivali su savladali Kineski Tajpeh sa 3:1.

Šahistkinje Srbije će igrati sa Čileom koji je u premijernom kolu pobedio Bahame sa 4:0. Južnoamerička selekcija ima 57. prosečan rejting, 1990. ili oko 320 manje od naše, tako da je realno očekivati još jednu ubedljivu pobedu Srbije.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track