POLA VEKA NA BEOGRADSKOM HIPODROMU: Mihajlo Vasić uveren u preporod srpskog galopa uz podršku države! (VIDEO)
Foto: BRC

konjički sport

POLA VEKA NA BEOGRADSKOM HIPODROMU: Mihajlo Vasić uveren u preporod srpskog galopa uz podršku države! (VIDEO)

Ostali sportovi -

Predsednik sportskog udruženja BRC i član uprave Srpskog galopskog saveza Mihajlo Miša Vasić, ove godine slavi veliki jubilej – pola veka na Beogradskom hipodromu! Sa bratom Branislavom, u treningu trenutno imaju blizu desetak galopera na najstarijem sportskom objektu u Beogradu, ali kako ističe, najviše uživa dok daje časove mališanima u školi jahanja.

Jedna privatna i prijatna poseta premijerke Srbije Ane Brnabić hipodromu kraj Careve ćuprije, sticajem okolnosti, najviše zahvaljujući upravo Mihajlu Vasiću, dovela je do toga da se i država zainteresuje za srpski galop, pa i pomogne organizaciju trka u Beogradu prošle godine. Ove sezone na Beogradskom hipodromu je planirano da se održi osam trkačkih dana.

- BRC nije nikakvo famozno udruženje, nego Belgrejd rejsing klub koji okuplja sve konjare, trenere, jahače, potkivače, štalske radnike na Beogradskom hipodromu. Napravili smo ugovor o organizaciji trka sa JP Hipodrom Beograd, a isplatili smo kompletno prva četiri trkačka dana, a uskoro ćemo i peti. Predsednik Saveza Andrija Jovićević je potpisao trogodišnji ugovor o direktnim prenosima trka na TV Arena sport, a Derbi-dan smo pokrili zahvaljujući prvenstveno kladionici MaxBet. Jubilarni 100. derbi je po mojoj proceni posmatralo oko 3.000 gledalaca, mada mnogi kažu da je bilo i više publike – besedi Mihajlo Vasić.

Mihajlo Vasić
foto: Kurir sport/Lazar Delić

Zbog velikih obaveza oko organizacije trka, zbog čega danima nije spavao pred MaxBet 100. galopski derbi, Vasić je zapostavio svoj osnovni trenerski poziv, pa je ceo teret pao na brata Branislava.

- Pred derbi sam se plašio samo dve stvari: da ne bude prašine sa staze i kašnjenja trka. Zato su i bile tri cisterne sa vodom i sve je proteklo u najboljem redu. Bila je i velika vrućina, ali smo uspeli sve da odradimo na visokom nivou. Zlonamerne kritike odbacujem kao neozbiljne, a najsmešnija je da derbi nije bio zanimljiv. Kao da smo mi krivi što je Unks dobio trku nadmoćno. Pa to se dešava svuda u svetu. Inače, oko organizacije derbija pomagali su mi samo Jelena Ivanović, Nemanja Bobičić i Stefan Nedeljković i niko više. Bilo je ukupno rekordnih 14 trka sa više od 100 konja, po sedam galopskih i kasačkih. Znam ja da je to mnogo i za Nemačku, ali šta je trebalo da uradimo? Da odbijemo kasače, koji su se uželeli da nastupaju u Beogradu – upitao je Vasić.

Na pitanje da li postoji mogućnost da SGS preispita odnose sa Udruženjem vlasnika galopera, čiji je predsednik ugledni vlasnik konja, inženjer elektrotehnike Vojislav Ivanović, Mihajlo Vasić je odgovorio:

- Naša vrata su širom otvorena za sve konjare u Srbiji, ali to udruženje vlasnika nije ni registrovano u APR-u. Oni hoće da njima polažemo račune, a nigde ni ne postoje. Angažovali su advokata da se unese zabeleška o tužbi protiv SGS, što ne proizvodi nikakve pravne posledice, ali mi se nimalo ne sviđa što uvlače politiku u sport. Pravila mora svi da poštuju. Tu smo potpuno jedinstveni. Prošle godine su na svoju ruku pravili trke u Zobnatici, koja sada hoće da nam se pridruži. U Savezu je registrovano 15 klubova, što je više od 90 odsto postojećih. Potrebno je da još neke stvari usaglasimo sa zakonom o sportu, pa ćemo održati izbornu skupštinu SGS-a. Svaki klub imaće svog predstavnika, pa neka izaberu koga žele u upravi. Ja sam tu silom prilika, a naša misija je da spasemo Beogradski hipodrom, što smo zasad i uspeli.

Mihajlo Vasić
foto: Privatna Arhiva

Kao trener Mihajlo Vasić je istakao da će svi, pa i on, morati ponovo "u školu" i da polažu ispite.

- Radio sam i u Nemačkoj kao trener, imam iskustvo sa njihovog derbija u Hamburgu, ali sam više tradicionalista i zalažem se da primenjujemo ono što rade Englezi. Ubuduće će se u službenim programima voditi mesto gde su galoperi u treningu. Više neće biti javašluka i trenersku licencu neće moći da dobije štalski radnik. Novi proces prvi su započeli Vladimir Kojo, Srđan Jovin i Miroslav Jovanović Jupi, a u Beogradu od trenera još imamo Anđu Mihajlovski, Miroslava Kolara, Vladimira Mladenovića, Ivana Markovića... Nažalost, sve je manje i mladih džokeja, dobar izuzetak je aspirant Milan Nikolić iz ergele Surčin. Sličan problem imaju i u Mađarskoj, gde sve više jašu mlade devojke. Mislim da je rešenje u osnivanju Konjičke akademije, gde bi se školovali jahači, kao što smo mi nekada u konjičkim klubovima Beograd, Aleksa Dundić, Milicionar i velikim državnim ergelama. Prošle godine smo napravili dvodnevni edukativni kamp na Beogradskom hipodromu, sa teorijskom i praktičnom nastavom, pokušavši da nešto pokrenemo – podsetio je Vasić.

Mihajlo Vasić se osvrnuo i na dugogodišnje probleme sa štalskim krugom, prostorom od oko desetak hektara, na Beogradskom hipodromu.

- JP Hipodrom Beograd je izgubio nadležnost nad tim prostorom i sada je zadužen samo za odnošenje đubreta. Nekada je tu bilo i po 300 konja, velike ergele su imale svoje štale, a sada ih je oko stotinjak. Taj problem traje mnogo dugo, a BRC je svakako spreman da doprinese uvođenju reda u štalski krug, jer je to u interesu konjara – poručio je Vasić.

Mihajlo Vasić
foto: Srpski galopski savez

Mihajlo Vasić je odrastao na Čukarici pored hipodroma i rado se seća kada je kao dečak gledao prve trke davne 1972. godine. I kada nije bilo trka, stalno je bio na hipodromu, dolazio u Konjički savez Srbije kod Dušana Gluvića i u bogatoj arhivi pronalazio zanimljive podatke iz zlatnog perioda između dva svetska rata. Nažalost, gotovo kompletna arhivska građa je razgrabljena i netragom nestala, deo uništen zbog nemara, a jedan deo čak i spaljen! Dragocene stare i retke knjige, publikacije i zapisi mogu se pronaći još samo u pojedinim bibliotekama i kod malobrojnih kolekcionara.

- Pred 100. derbi pronašli smo stare i vredne fotografije u tri prašnjava sanduka, pa smo ih izložili da svedoče o slavnim danima Beogradskog hipodroma – zaključio je Mihajlo Vasić.

Predlog da Đukanović bude počasni predsednik

Mihajlo Vasić je otkrio za Kurir da će advokat iz Beograda i narodni poslanik Srpske napredne stranke od 2014. godine Vladimir Đukanović biti predložen za počasnog predsednika Srpskog galopskog saveza.

- Đukanović je za kratko vreme dao nemerljiv doprinos unapređenju galopskog sporta u Srbiji. Bila bi nam čast da prihvati naš predlog – rekao je Mihajlo Vasć.

. Kurir sport/ Lazar Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track