ZAŠTO HRVATI MRZE SRBE IZ KNINA? Bolesna histerija kreće čim neko od njih napravi uspeh! PUCAJU OD MUKE ZBOG ZLATNIH KNINJANA!
Foto: Dado Đilas, Zorana Jevtić, www.crvenazvezdafk.com, Profimedia

ima li kraja srbofobiji

ZAŠTO HRVATI MRZE SRBE IZ KNINA? Bolesna histerija kreće čim neko od njih napravi uspeh! PUCAJU OD MUKE ZBOG ZLATNIH KNINJANA!

Ostali sportovi -

Neviđena histerija i ogroman talas mržnje, tačnije srbofobije preplave Hrvatsku kad god neki sportista rodom iz Knina osvoji medalju na velikom takmičenju, ili ostvari neki uspeh.

oluja
foto: kurir tv

I ne radi se tu samo o medijima iz susedne nam Hrvatske, već o običnim ljudima koji ne kriju mržnju prema svemu srpskom, pa još ako je iz Knina... Imenom i prezimenom, pod psudonimima izgovaraju se takve gadosti da normalnom čoveku ne bude dobro, kada ih pročita.

Svedoci smo kakve su negativne reakcije iz Hrvatske na uspeh atletičarke Marije Vuković, koja je takmičeći se za Crnu Goru osvojila srebrnu medalju na nedavno završenom EP u Minhenu. Devojka rođena u Kninu maestralnim skokovima krunisala je svoju uspešnu karijeru odličjem u Minhenu.

Marija Vuković
foto: EPA

I ništa se tu ne bi desilo, da Kurir nije napisao tekst da je Marija Vuković Srpkinja koja se takmiči za Crnu Goru. Da je ova Dalmatinka pre 30 godina rođenja u Kninu, u Republici Srpskoj Krajini, i da je kao dete sa sestrom i roditeljima u izbegličkoj koloni morala da napusti rodni grad. Sve posle najvećeg etničkog čišćenja u novijem dobu, kada je pred naletom hrvatske vojske više od 250.000 Srba napustilo vekovna ognjišta u Dalmaciji, Lici, Baniji i Kordunu.

Marija Vuković
foto: Printskrin

Salve negativnih komentara, patološka mržnja, ostrašćenost... Pominjali su se traktori, da je počela rano da trenira u trećoj godini, da je trčala od 1995. do sada... Jezivo! Baš u tom duhu redali su se komentari na portalima iz Hrvatske koji su preneli Kurirovu vest o Mariji Vuković, kao detetu iz izbegličke kolone, posle zločinačkoh poduhvata nazvanog "Oluja" 1995. godine.

Milan Borjan
foto: www.crvenazvezdafk.com

I ništa to nije novo. Setimo se samo kako je hrvatska javnost reagovala na izjavu Milana Borjana, da nije rođen u Hrvatskoj, već u srpskoj Dalmaciji u Republici Srpskoj Krajini. Ovaj Kninjanin, golmana fudbalske reprezentacije Kanade i Crvene zvezde, našao se na udaru naših suseda. I njega su vređali na isti način kao i Mariju Vuković, pominjali traktore, kolonu, bežanje... Za razliku od Marije koja nije reagovala na izlive mržnje i vulgarnost, Milan jeste, dao je intervju Kuriru, a potom i hrvatskim medijima objasnivši ko je i šta je, da ima prijatelje Hrvate, te da ljude ne deli po veri, naciji ili rasi.

Milan Borjan, Miloš Degenek
foto: Sava Radovanović / Tanjug

Slično se desilo i Milošu Degeneku, reprezentativcu Australije i nekadašnjeg fudbaleru Crvene zvezde. I on je bio meta raznih komentara, nakon što je zajedno sa Milanom Borjanom proveo nekoliko dana na snimanju igranog filma o "Oluji". Ni njega nisu štedeli, kada je pričao kada je kao beba u naručju majke napustio rodno selo Orlić i devet dana se vozio traktorom do Srbije. A, Miloš Degenek je uvek u svojim intervjuima birao reči kada je govorio o Hrvatima. Pričao je da ima mnogo prijatelja u Australiji i reprezentaciji hrvatskog porekla, te da nikada ne može zaboraviti što se njegovoj porodici desilo 1995. godine, ali da zbog toga ne može da mrzi bilo koga.

Marta Drpa
foto: Printskrin/Facebook

I srpska odbojkašica Marta Drpa, takođe rođena u Kninu osetila je "napad iskrenih osećanja ljudi iz susjedstva" kada je pre nekoliko godina na svom fejsbuk profilu napisala svoju životnu sudbinu o koloni iz 1995. godine u kojoj se našla kao dete. Ni ona nije bila izuzeta od zajedljivih i bolesnih komentara.

I tako unedogled... Kad god neki sportista iz Knina zablista, nađe se pod udarom histerične mržnje... Pa, dokle više?! Zaista.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track