TEŽAK DAN ZA JEDNOG OD NAJBOLJIH DŽOKEJA U ISTORIJI! Ljubavni partneri iz Nemačke pobedili slavnog Italijana (VIDEO)
Foto: Kurir

baden-baden

TEŽAK DAN ZA JEDNOG OD NAJBOLJIH DŽOKEJA U ISTORIJI! Ljubavni partneri iz Nemačke pobedili slavnog Italijana (VIDEO)

Ostali sportovi -

Trku vrednu 200.000 evra osvojio konj kome su davane najmanje šanse. - U sedlu pobednika Nemac Pišulek, trener njegova partnerka Sara Štajnberg

Specijalni izveštač iz Baden-Badena: Lazar Delić

Baden-Baden je najpoznatija banja u Nemačkoj, a pored čuvenog kazina, od sredina 19. veka ovde se priređuju i galopske trke konja. Glavni događaj je uvek početkom septembra, tokom tzv. velike nedelje, sa krunom trke za Veliku nagradu Badena (2400 m, trava, 200.000 evra – pobeda 115.000), koja je ove godine imala 152. izdanje, a na hipodromu je bilo 15.500 gledalaca.

Trčala su samo četiri konja, a trijumfovao je četvorogodac Mendosino (kvota 7,9), kome su davane najmanje šanse. Jahao ga je poznati nemački džokej Rene Pišulek, a u treningu je kod njegove partnerke Sare Štajnberg u štali „Salcburg“ u Minhenu. Pobedničko vreme 2:38,71. Pratio je spori tempo trke otpozadi, ali je u završnici bio najbolji. Veliki favorit, petogodac Torkvator Taso (1,7), prošlogodišnji pobednik i konj u čijem je sedlu bio Pišulek kada je slavio u „Trijumfalnoj kapiji“ u Parizu, bio je drugi, samo za glavu zaostatka.

Baden-Baden
foto: Kurir

Pre trke u centru pažnje je bio jedan od najvećih džokeja u istortiji, Italijan Lanfranko `Frenki` Detori, koji je specijalno angažovan da jaši Torkvator Tasa, u čijem će sedlu biti i za mesec dana na pariskom hipodromu „Lonšan“. Međutim, kao i u nemačkom derbiju u Hamburgu, Detori ni ovaj put nije pobedio, mada je bio u prednosti u samom finišu!

Zbog toga što je upotrebljavao korbač više nego što je dozvoljeno, kažnjen je sa dve nedelje zabrane jahanja, tako da mu boravak u Baden-Badenu, gde je dočekan uz veliku pompu, neće ostati u lepoj uspomeni. Treći je bio pobednik Nemačkog derbija Samarako (džokej Buržjan Mutzabajev, trener Peter Širgen).

U petak je bila najveća aukcija jarlinga (jednogodišnjaka), a najbolji srpski trener Bojan Šendeković, iako nije bio na aukciji, kupio je „onlajn“ tri konja, za koje je plaćeno ukupno 16.000 evra.

Najskuplje je plaćeno žensko grlo Vila Mejer, oždrebljeno u Francuskoj, za koje je Šendeković izdvojio 6.500 evra. Kako se saznaje, Šendeković je ovog jarlinga kupio za Predraga Šotru, prvog čoveka KK RS, s kojim tesno sarađuje!

Baden-Baden
foto: Kurir

U Baden-Badenu je i po mnogima naš najveći ekspert za nemački galop, vlasnik konja i menadžer Aleksandar Radovanović, kao i mladi trener iz Beograda Velimir Kojo, koji je došao da se edukuje, što je za svaku pohvalu. U Nemačkoj je bio i poznati veterinar Saša Gavrilović, ali se u subotu vratio u Srbiju zbog brojnih obaveza. Radovanović, koji je odrastao i živi u blizini Beogradskog hipodroma, ima veoma jake kontakte u Nemačkoj, pogotovo u Baden-Badenu, ali to se nažalost u Srbiji vrlo retko koristi.

- Ovde u Nemačkoj, Sara Štajnbegr kao trener pravi fantastične razultate, s obzirom na broj konja koje ima u treningu i njihovu cenu – rekao je Radovanović.

Baden-Baden
foto: Kurir

Po rečima Radovanovića, hipodrom u Baden-Badenu je nastao tako, da bi se bogatim gostima ovog mesta, pored noćnog kockanja u kazinu, ponudila i dnevna zabava u vidu konjskih trka, pa su fijakerima dovoženi do mestašca Ifechajma, gde je izgrađeno trkalište 1858. godine. U 21. veku Baden-Baden se pozicionirao kao jedan od vodećih centara nemačkog galopa, pa otuda i pobednik trke za Veliku nagradu Badena dobija automatski pozivnice za glavnu trku na travi na Briders kupu (SAD) i Japan kupu!

U Nemačkoj u poslednje vreme postoji samo totalizator kladionica (kvote se određuju na osnovu uplata igrača, kladionica je zagarantovano uvek u plusu), snažno povezana sa moćnim francuskim PMU, dok bukmejkera gotovo da nema. Uplatna mesta u Baden-Badenu su na svakom ćošku, ima ih više od 200, a posle subotnjih trka je do kasnih večernjih sati organizovana luda žurka, na kojoj su se svi opuštali pred glavni trkački dan. Tako je to u Baden-Badenu, najvažnije od svega je da se svi koji dođu lepo provedu i uživaju, ali i da ostave što više novca.

Nemci ove godine obeležavaju veliki jubilej, dva veka organzovanih galopskih trka, a Veliku nagradu Badena su po tri puta dobijala samo dva konja: čuvena mađarska kobila Kinčem (1877,78,79) i nemački galoper Oleander (1927,28,29). Najviše pobednika, čak deset, dala je ergela Šlenderhan, ali poslednji put tek 2014. godine.

Pobednik Kupa Ljubičeva kupljen u Baden Badenu za 10.000 evra

Iako je u Kup Ljubičeva upao kao rezervno grlo, trogodišnji galoper Triger (jahač Bugarin Valentin Atanasov), koji je u treningu u Mađarskoj kod nekadašnjeg džokeja iz Zobnatice Gabora Maronke, sigurno je dobio Kup Ljubičeva (2400 m, trava, 2 miliona dinara), glavnu galopsku trku na hipodromu u Požarevcu na 59. Ljubičevskim konjičkim igrama.

Vlasnik ovog trogoca je štala „Intergaj“ iz Bijeljine, čiji je prvi čovek Aleksandar Jovanović, koji ga je pre dve godine kupio kao jarlinga na aukciji upravo u Baden-Badenu za 10.000 evra!

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track