SKANDAL U SOMBORU! DOPINGOVANA KOBILA DOBILA KASAČKI DERBI: Pronađena NEDOZVOLJENA SUPSTANCA, alarm za uzbunu odavno upaljen!
Foto: SKAS

konjički sport

SKANDAL U SOMBORU! DOPINGOVANA KOBILA DOBILA KASAČKI DERBI: Pronađena NEDOZVOLJENA SUPSTANCA, alarm za uzbunu odavno upaljen!

Ostali sportovi -

Dopingovanje trkačkih konja u Srbiji postaje sve ozbiljniji problem, kojem bi mnogo veću pažnju ubuduće morale da posvete i nadležne državne institucije. Kako Kurir saznaje, pobednik 95. kasačkog derbija održanog u Somboru, četvorogoda kobila Tekila (vozač Branislav Mukić), čiji je vlasnik i trener Aleksandar Jankulov, bila je pozitivna na doping kontroli, što tek treba da bude objavljeno na zvaničnom sajtu Antidoping agencije Srbije (ADAS).

Aleksandar Jankulov iz Dolova je odgovorno lice, jer se vodio kao trener u službenom programu, tako da ga očekuje kazna. Jankulov je ove sezone vratio kasače na Beogradski hipodrom, gde je u ponedeljak ispred jedne kasačke štale moglo da se čuje da je Tekila mesecima pre derbija bila u treningu zapravo kod Mukića na Paliću.

Kasački derbi
foto: SKAS

Tekila će biti automatski diskvalifikovana, a za pobednika derbija proglašen drugoplasirani Grom H.P. (vozač Boris Kečenović, uz ostvareno vreme 1:19,9 prosečno po kilometru). Vozač Branislav Mukić će ostati na sedam pobeda u derbiju. Aleksandar Jankulov je veoma teško sve ovo podneo, a na jednoj specijalizovanoj grupi na Fejsbuku čiji je administrator, nije krio razočaranje.

"Da podelim jednu od najtužnijih vesti u mom životu. Pobednica derbija je pozitvna na Canabidiol i to sa uzorkom iz otvorene bočice za urin. Borićemo se svim silama da dokažemo neregularnost, ali očigledno je da nekome smetamo i da se ne može biti najbolji. Očigledno je da nema više poente ulagati i baviti se profesionalno ovim sportom u Srbiji", napisao je Aleksandar Jankulov.

Aca Purić
foto: Printskrin/Facebook

U poslednje vreme su u Srbiji veoma česti slučajevi dopingovanja konja, a u poslednjih nekoliko godina "pali" su i pobednici galopskog derbija na Beogradskom hipodromu, dok je slučaj pobede Vajld Vesta (vlasnik Aleksandar Purić iz Uba, trener Ilija Paunović, džokej Saša Glogovac) završio na sudu. Purić pokušava da ospori samu proceduru kako je ADAS radio doping kontrolu pre dve godine na hipodromu kraj Careve ćuprije.

Iz famoznog Udruženja vlasnika galopera, čiji je predsednik Vojislav Ivanović, vrše stalni pritisak na čelnike Srpskog galopskog saveza da se pojača doping kontrola na trkama u Srbiji. Organizovali su tim povodom čak i jedan seminar u Ubu, kako bi dodatno ukazali na značaj problema, ali je odziv bio veoma slab.

Član uprave SGS i predsednik BRC-a, sportskog udruženja koje ove sezone organizuje trke na Beogradskom hipodromu, Mihajlo Miša Vasić, kaže da je država za ovu godinu opredelila svega 30 testova za doping kontrolu u konjičkom sportu, od čega tačno polovina otpada na galop.

- Valjda je cilj da konji budu negativni na testovima, a ne da se radujemo kada neko grlo bude pozitivno. Svesni smo i mi ozbiljnosti problema, pa smo zato iz sredstava saveza platili da se uradi još devet dodatnih analiza - rekao je Vasić.

Pouka iz Pariza - integritet trka iznad svega

Pre dve godine uoči najprestižnije galopske trke na svetu "Trijumfalna kapija" u Parizu, vredne pet miliona evra, predsednik Francuskog galopa, baron Edvard de Rotšild upozorio je čuvenog trenera iz Irske Ajdena O`Brajena, da su pojedine supstance koje su dozvoljene na Ostrvu zabranjene u Francuskoj, odnosno da postoji mogućnost da se naruši integritet trka!

Posle kraćeg oklevanja, O`Brajen je povukao sve svoje galopere iz trke. On je kasnije, pod pritiskom medija, priznao da je takvu odluku doneo tek posle konsultacija sa moćnim vlasničkim trilingom: Magnier/Tabor/Smit. Tada je pobedio četvorogodac Sotsas, pobednik Francuskog derbija, koga je odmah Džon Magnier odveo u Kulmor, najveći svetski centar za uzgoj trkačkih konja sa bazom u Irskoj, da karijeru nastavi u priplodu kao pastuv.

Jokićev prijatelj šampion Evrope, Pantić četvrti!

Italijan Alesandro Goćadoro, bliski prijatelj NBA superstara Nikole Jokića, novi je šampion Evrope među vozačima kasača. Goćadoro je ove godine bio u sulkama i Jokićevog petogodog kastrata Breno Laumara, s kojim je trijumfovao u Somboru. Šampionat je održan za vikend u Monsu u Belgiji, vicešampion je Rodni Gat (Malta), treći David Bekaer (Francuska), a četvrti predstavnik Srbije Miodrag Pantić, koji je nedavno slavio upravo sa Brenom Laumarom na hipodromu u Požarevcu.

U nedelju su održane i kasačke trke u Subotici, a najveća uzdanica štale "Drim kečer" iz Sombora Breno Laumar je ostvario još jednu pobedu, u glavnoj trci "Memorijal Ivana Stipčevića" (1600 metara, autostart, 80.000 dinara). Ovoga puta je u sulkama bio Vladimir Pribić, koji mu je i trener. Pobedničko vreme 1:16,9 prosečno po kilometru.

Kurir sport/ L. Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track