ŠTA SE DEŠAVA SA SPORTOVIMA GDE SMO BILI SVETSKA SILA? Odbojka - tu smo uvek gazili! Boškan: Smena generacije je NEMINOVNOST
Foto: Profimedia

SERIJAL KURIRA (1)

ŠTA SE DEŠAVA SA SPORTOVIMA GDE SMO BILI SVETSKA SILA? Odbojka - tu smo uvek gazili! Boškan: Smena generacije je NEMINOVNOST

Ostali sportovi -

Da li je srpska odbojka u krizi?

To je pitanje koje se često postavlja u poslednje vreme, posebno nakon ispadanja u osmini finala Svetskog prvenstva od Argentine, a odgovori uglavnom zavise od kriterijuma sagovornika.

U poslednjih 30 godina, ovaj timski sport u muškoj konkurenciji doneo je Srbiji 14 medalja sa najvećih takmičenja, ako računamo samo Svetsko i Evropsko prvenstvo i Olimpijske igre.

Ubedljivo najviše uspeha ostvareno je na Evropskim prvenstvima, gde je osvojeno 10 medalja, od čega tri zlata, jedno srebro i čak šest bronzanih medalja.

Otvara se još jedno pitanje. Da li se Srbija može smatrati odbojkaškom silom samo na prostorima Starog kontinenta ili i na svetskom nivou?

Primera radi, poslednju medalju na Svetskom prvenstvu odbojkaška reprezentacija Srbije osvojila je 2010. godine u Italiji, kad je osvojena bronza, dok na Olimpijskim igrama još od zlata u Sidneju iz 2000. godine nije uzeta medalja, a na poslednja dva izdanja igara nije se ni kvalifikovala.

U Evropi je, sa druge strane, situacija veoma dobra, i tu su srpski odbojkaši konstantno u vrhu. Na poslednjih 9 Evropskih prvenstava, Srbija je osvojila 6 medalja, tako da se ne može reći da postoji bilo kakva kriza u tom pogledu.

Prethodne godine na EP u Poljskoj, zauzeto je četvrto mesto, nakon tesnog poraza od Italije u polufinalu, što se takođe ne može smatrati nekim posebnim neuspehom.

odbojkaška reprezentacija Srbije
foto: AP

Međutim, ono što može predstavljati problem za predstojeća takmičenja jeste smena generacija i nedostatak afirmacije mladih igrača. Takođe, konstantan problem manjka finansija u klupskoj odbojci i nekonkurenta domaća liga, ne obećavaju napredak ili bar održavanje nivoa iz prethodnih godina.

Na temu rezultata odbojkaške reprezentacije za Kurir je govorio Slobodan Boškan, bivši odbojkaški reprezentativac Srbije i sadašnji trener Vojvodine.

"Što se tiče Svetskog prvenstva, odigrali smo odlično u grupnoj fazi, mada treba reći da ni protivnici nisu bili previše kvalitetni. Poraz od Argentine je samo jedna utakmica, jednostavno ekipa nije bila spremna za njihovu dosta bržu igru. Argentinski dizač je verovatno najbolji igrač na toj poziciji na svetu i tu je napravljena prevaga. Takođe, servirali smo jako slabo i onda je bilo teško vezati više poena."

Osvrnuo se osvajač zlatne medalje sa Olimpijskih igara u Sidneju i na stanje u srpskoj odbojci.

"Odbojkaški savez kvalitetno radi, a stanje u klupskoj košarci je bolje nego pre 3-4 godine. Sada pored Vojvodine imamo Crvenu zvezdu, Partizan, Kragujevac, Čačak, Spartak... Svi oni su se pojačali i imaju konkurentne timove. Naravno, glavni nedostatak u domaćoj odbojci je nedostatak finansijskih sredstava. Kada bismo imali sredstva kao na primer klubovi u Italiji ili Francuskoj, lakše bi se stvarali mladi igrači koji su spremni da se priključe A reprezentaciji."

Boškan je veoma pohvalno u pogledu razvoja mladih igrača govorio i o radu Dragoljuba Zbiljića, koji je određeni period bio predsednik OK Vojvodina, a sada se nalazi na čelu istoimenog Fudbalskog kluba iz Novog Sada.

Slobodan Boškan
foto: Starsport©

U sadašnjoj reprezentaciji nosioci su uglavnom igrači koji su ušli ili polako ulaze u tridesete.

"Smena generacija će se dogoditi, da li sada ili za 2-3 godine, to je neminovnost. Mladi igrači moraju da dobijaju šansu, pa će vreme pokazati da li imaju adekvatan kvalitet. Moje mišljenje u vezi sa novom generacijom je da treba da se radi na formiranju timskog duha, na kultu ekipe, jer je teško odmah zameniti individualni kvalitet kakav imaju Atanasijević, Podraščanin, Ivović, Kovačević i ostali."

Pohvale za selektora Kolakovića.

"Igor Kolaković je veoma kvalitetan trener i verujem da će on sve posložiti kako treba", dodao je trener srpskog prvaka.

Igor Kolaković
foto: OSSRB

Poraz od Argentine u osmini finala Svetskog prvenstva možda je alarm da su potrebne promene u pristupu rada sa reprezentacijom, ali može predstavljati i samo jedan manji kamen spoticanja na putu ka novim uspesima.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track