ŠTA SE DEŠAVA SA SPORTOVIMA GDE SMO BILI SVETSKA SILA? Vaterpolo - Smena generacija, reči selektora Savića ODZVANJAJU
Foto: Profimedia

SERIJAL KURIRA (3)

ŠTA SE DEŠAVA SA SPORTOVIMA GDE SMO BILI SVETSKA SILA? Vaterpolo - Smena generacija, reči selektora Savića ODZVANJAJU

Ostali sportovi -

Vaterpolo je sport u kojem je reprezentacija Srbije imala ubedljivo najviše uspeha u ovom veku. Popularni Delfini doneli su mnogo radosti i ponosa naciji kroz sve ove godine.

O tome najbolje govore impozantni podaci o osvojenim medaljama na najvažnijim turnirima.

Tako, Srbija u poslednjih 30 godina ima ukupno čak 24 medalje sa Svetskih, Evropskih prvenstava i Olimpijskih igara. Na svakom od ovih takmičenja osvajane su medalje svih boja, a najviše zlatnih, ukupno 12 (sedam sa EP, tri sa SP i dve sa OI).

Kada se tome doda i podatak da je od poslednjih 16 izdanja Svetske lige, naša reprezentacija bila pobednik 12 puta, jasno je o kakvoj se dominaciji radi. Međutim, u poslednje tri-četiri godine, primetan je određeni pad u kontinuitetu ostvarivanja dobrih rezultata.

vaterpolo, Vaterpolo selekcija Srbije, Vaterpolo reprezentacija Srbije, vaterpolisti, Vaterpolisti Srbije
foto: Starsport©

Na poslednja dva EP reprezentacija Srbije zauzimala je peto, odnosno deveto mesto (iznenađujući poraz od Francuske u osmini finala), dok je na poslednjem SP, iz 2019. godine, zauzela takođe petu poziciju. Doduše, zlatna medalja sa OI u Tokiju zamaglila je ove nešto slabije rezultate.

Deveto mesto na poslednjem EP predstavlja najlošiji rezultat Srbije u istoriji Evropskih prvenstava, što je činjenica koja sigurno ne može da se zanemari. Problem sa kojim se susreće srpska reprezentacija je poprilično jasan.

To je smena generacija.

Sedam članova veličanstvene generacije završilo je reprezentativnu karijeru nakon pomenutih OI u Tokiju. To su: Filip Filipović, Andrija Prlainović, Milan Aleksić, braća Gojko i Dušan Pijetlović, Stefan i Branislav Mitrović. Oni su zajedno došli do čak 166 medalja za nacionalni tim.

Filip Filipović
foto: Profimedia

Nakon jedne takve generacije, veliki je pritisak na narednoj da nastavi sa dobrim rezultatima i opravda visoka očekivanja navijača.

KLUBOVI KAO OSNOVA

U klupskom vaterpolu, Srbija, Hrvatska, Italija i Mađarska, istorijski čine veliku četvorku po ostvarenim rezultatima.

Međutim, prethodnih godina nije bilo srpskih klubova u završnim mečevima Lige šampiona. Izuzetak je prethodna sezona, kada je ekipa Novog Beograda na kraju poražena od Pro Reka i to nakon izvođenja peteraca.

Pre toga, Radnički Kragujevac je 2014. godine igrao finale LŠ, Crvene zvezda je osvojila to isto takmičenje 2013. godine, dok je Partizan bio najbolji 2011. godine u tadašnjoj Evroligi.

Najveći problem u klupskoj konkurenciji je nedostatak konstantnosti u pogledu finansija. Vaterpolo je sport u koji nisu potrebna prevelika ulaganja, ali isto tako ne spada u profitabilne sportove.

Projekat moćne Crvene zvezde bio je kratkog daha, osvojena je LŠ, ali ubrzo nakon toga su prestala veća ulaganja, tako da su izostali uspesi u Evropi. Novi Beograd je formiran sa ciljem da se napravi velika evropska sila, ali pitanje je koliko dugo će bez jake navijačke podloge ovaj klub uspeti da se održi na visokom nivou.

Radnički iz Kragujevca je godinama u vrhu srpskog vaterpola, ali ubrzo nakon osvajanja Kupa evrope 2013. godine i pomenutog finala LŠ, zapao je u finansijske probleme, pa je 2016. godine nastavio da postoji pod novim imenom.

Kriza u VK Partizan, koja traje već duži niz godina, sigurno je jedan od razloga nedostatka veće baze kvalitetnih mladih igrača.

Proporcionalna i redovna ulaganja u ova četiri kluba, uz održavanje dobrih uslova za rad u Nišu, Novom Sadu i Šapcu, sigurno bi dovela do napretka u ovom polju, a samim tim boljitka za najtrofejniju srpsku reprezentaciju.

Svakako da Delfini imaju mnogo kredita kod svih ljubitelja vaterpola u Srbiji i da bi trebalo da budu pošteđeni većih kritika u predstojećem periodu, ali isto tako se mora povesti računa o adekvatnom načinu ulaganja u domaće klubove i radu sa mlađim generacijama, jer bez toga bi uspesi u ovom trofejnom sportu mogli ostati samo lepa prošlost.

Dejan Savić
foto: Starsport©

Reči selektora Dejana Savića sa poslednjeg Evropskog prvenstva trebalo bi da budu jasan znak za ljude u srpskom vaterpolu, da je potrebno da se povede računa o stanju u ovom trofejnom sportu.

"Rumuni su na ovom turniru pokazali da su napravili respektabilan tim, a mi smo došli do toga da moramo svakog da se plašimo" rekao je tada Savić pred meč za deveto mesto protiv Rumunije.

Nadamo se da je novoj generaciji srpskih vaterpolista ipak potrebno samo malo više vremena, kako bi razbili pritisak i kreirali timski duh.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track