POVRATAK U SRBIJU NAŠEG NAJBOLJEG DŽOKEJA U ISTORIJI! Perović u Šapcu jaši u svih 7 trka, Peranović izvanredan organizator
Foto: Privatna Arhiva

konjički sport

POVRATAK U SRBIJU NAŠEG NAJBOLJEG DŽOKEJA U ISTORIJI! Perović u Šapcu jaši u svih 7 trka, Peranović izvanredan organizator

Ostali sportovi -

Trogodac čiji je vlasnik Milosav Lazić iz Uba dobio glavnu trku u Bogatiću, kastrat u treningu kod Miroslava Jovanovića u Surčinu, zaramao u Budimpešti

Najbolji džokej Srbije svih vremena, Đorđe Perović ponovo će jahati u Srbiji i to u svih sedam nedeljnih trka u Šapcu. Ovaj Kragujevčanin koji živi u Beogradu je doskora imao stalni angažman na hipodromu u Busanu (Južna Koreja), gde je postao stranac sa najviše pobeda ikada. Perović je dva puta trijumfovao i u Korejskom derbiju u Seulu, a ove godine je slavio na spektakularan način pred 40.000 gledalaca.

Aleksandar Peranović
foto: Kurir sport/Lazar Delić

Na Šabačkom hipodromu će u nedelju biti održan osmi, pretposlednji, trkački dan ove sezone. Na programu će biti sedam trka, a startovaće čak 71 galoper. Ove brojke pokazuju da je predsednik Džokej kluba Šabac, Aleksandar Peranović praktično najbolji organizator galopskih trka u Srbiji. Sa svega nekoliko pomoćnika, Peranović neretko sam iznosi težak teret oko organizacije, a tako je bilo čak i kada su održane revijalne novogodišnje trke.

Početak programa je u 13 časova, a glavna grup 1 trka "Grada Šapca" je predviđena za 18 sati. Zbog kiše se očekuje da travnata staza bude prilično teška, ali ljubitelji galopa u mačvanskom okrugu se nadaju da uzbuđenja ni ovaj put neće izostati. U glavnoj trci na 2000 metara startovaće 10 konja, a Perović će biti u sedlu Arhimeda, u treningu kod Bojana Šendekovića u Šapcu.

Konjički sport
foto: Facebook/Printscreen

Proteklog vikenda u Bogatiću je održan poslednji ovosezonski, peti trkački dan, a pohvale zaslužuje i Dragan Ružić, predsednik KK Mačvanin. Održano je šest trka, a glavnu "Opština Bogatić" (2400 m, trava, 180.500 dinara) dobio je trogodac Pejšnt Men (džokej Milan Konkolj, trener Šendeković), čiji je vlasnik trgovac na veliko poljoprivrednim mašinama iz Uba Milosav Lazić. Sa po dve pobede u Bogatiću na zatvaranju sezone je najuspešniji bio šampionski tandem: trener Šendeković - džokej Konkolj. Dobar posao su obavile i sudije na čelu sa Milinkom Erdevičkim.

Konjički sport
foto: Facebook/Printscreen

U Budimpešti je održana jedna od najvećih trka u regionu "Kinčem dij" (2400 m, trava, 14 miliona forinti - 33.600 evra), a pobedio je četvorogodac Egi`s Čojs, čiji je trener i džokej Bugarin Stanislav Georgijev. Pobednik je u vlasništvu dr Hamersberga. Konj iz Srbije i pobednik najveće trke u Šapcu "Memorijal kralja Aleksandra", četvorogodi kastrat Templ Lok (džokej Ištvan Kozma), sa kvotom 5,7 na totalizator kladionici, zauzeo je tek šesto mesto, jer je tokom trke zaramao!

- Tri konja su zaramala u trci, a jednom je odmah ukazana neophodna pomoć! Zahvaljujem veterinarima, kao i osoblju hipodroma "Kinčem park" na pruženoj pomoći - rekao je Miroslav Jovanović Jupi, kod koga je ovaj galoper u treningu u ergeli Surčin.

Vlasnik Templ Loka je Hajro Jusufović, koji živi u Nemačkoj. Vojislav Ivanović i Vladan Damjanović, koji su na čelu famoznog Udruženja vlasnika galopera, imali su pobednike ove prestižne trke, ali na "Kinčem parku" se nijednom nije čula himna Srbije! Ivanovićev Ret Batler sa Italijanom Kristijanom Njezijem u sedlu je slavio 2016, ali se tada čula himna Mađarske, gde je ovaj pastuv bio u treningu kod Gabora Maronke. Prošle godine je trijumfovao, tada četvorogodi kastrat Markoni LP (odgoj i vlasništvo KK "Lastin put", čiji je prvi čovek Damjanović), u treningu kod Vaclava Luke, zbog čega je bila intonirana himna Češke.

Glogovac trener u Velikoj Kladuši

Jedan od najboljih srpskih džokeja, iskusni Saša Glogovac odlučio je da se posveti trenerskom poslu, nakon što je pre više od četiri meseca zadobio teške telesne povrede posle pada sa konja na trkama u Sremskoj Mitrovici. Slomljena su mu bila četiri rebra, dok je slezina bila nagnječena, pa je i operisan.

Glogovac je odnedavno ponovo angažovan u galopskom sportu kao trener u Bosni i Hercegovini, u KK "Krajišnik" u Velikoj Kladuši.

Skromne nagrade na kasačkim trkama u Pančevu

U Pančevu je u subotu po kišovitom vremenu održan kasački sastanak, sa ukupno pet trka i identičnim nagradnim fondom za svaku - svega 50.000 dinara! U trci "JKP Zelenilo Pančevo" (1600 m, autostrat) pobedila je pet godina stara kobila Brier, oždrebljena u Italiji. U sulkama je bio njen trener i vlasnik Novica Đorđević iz Donje Livadice. Pobedničko vreme 1:19,3 prosečno po kilometru.

Trku "Grada Pančeva" (2100m, autostart), dobio je 12 godina stari kastart Borisa Novića iz Subotice, Rik del Duomo, takođe oždrebljen u Italiji (vreme 1:20,3). Na istoj distanci u trci "MZ Gornji grad", pobedio je sedmogodi pastuv Srboljuba Simića iz Požarevca, Lamentin AT (domaći odgoj), u čijim sulkama je bio majstor sa Palića Branislav Mukić. Trkački dan je organizovao KK "Rohan" iz Pančeva.

Kurir sport/ L. Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track