ŠAHOVSKI SAVEZ SRBIJE OBELEŽIO 74. ROĐENDAN: Glavni ciljevi - Olimpijada u Beogradu 2028. godine i otvaranje Kuće šaha (FOTO)
Foto: Borba

SVEČANOST

ŠAHOVSKI SAVEZ SRBIJE OBELEŽIO 74. ROĐENDAN: Glavni ciljevi - Olimpijada u Beogradu 2028. godine i otvaranje Kuće šaha (FOTO)

Ostali sportovi -

Jedan od ciljeva saveza je povratak šaha u škole i to ne kao izbornog već kao obaveznog predmeta

U Domu vojske Srbije danas je Šahovski savez Srbije obeležio 74 godine svog postojanja i rada.

Uz prigodan umetnički program, prisutnima su se obratili predsednik ŠSS Dragan Lazić, državni sekretar Ministarstva omladine i sporta Milan Savić, kao i olimpijska reperezentativka i velemajstor Teodora Injac - Šahovski savez je u prethodnih 12 meseci nastavio ono što je započeo pre nešto manje od dve godine pre svega trudeći se da naše delovanje osete igrači zbog kojih sve ovo činimo i radimo. Verujem da su iza nas ostale godine posrtanja, finansijskih problema i neslaganja, a još više verujem da nas čekaju godine razvoja, uspeha, podizanja standarna kao i podrška šahistima i šahistkinjama. Ispred nas je veliki projekat, a to je Šahovska Olimpijada u Beogradu 2028. godine kao i otvaranje Kuće srpskog šaha koja bi mogla da bude otvorena u istom tom periodu, ako ne i ranije.

Šahovski Savez Srbije
foto: Borba

To su naši glavni ciljevi u budućnosti. Svojim ozbiljnim radom ćemo nastaviti da opravdavamo podršku države koja nam je pružena, rekao je Lazić i dodao da mu je posebno zadovoljstvo što su među prisutnim zvanicama legende Aleksandar Matanović i Alisa Marić.

Državni sekretar Ministarstva omladine i sporta Milan Savić čestitao je prvih 74 godina Šahovskog saveza i istakao da će podrška biti još veća u narednom periodu, a da je na šahistima samo da vredno rade.

Jedan od ciljeva saveza je povratak šaha u škole i to ne kao izbornog već kao obaveznog predmeta.

Šahovski Savez Srbije
foto: Borba

Generalni sekretar ŠSS Andrija Jorgić istakao je ovom prilikom da je šah pre svega viteška igra.

- Mi kao ŠSS sa jednom podrškom konkretno i sa osnivanjem šahovske akademije i da naravno uz ovu bazu šaha u školama ne razmišljamo narednih 10 do 15 godina o budućnosti srpskog šaha, rekao je Jorgić.

Šahovski savez Srbije dodelio priznanja institucijama i kompanijama za poseban doprinos razvoju i afirmaciji šaha danas, ali i šahovskim radnicima koji su dali svoj doprinos i ostavili trag u srpskom šahu.

Nagrađeni su Dragoljub Mihajlović, u čije je ime nagradu primio Borivoje Žarić, u ime Milana Milićevića Duško Kojić, posthumno priznanje u ime Milana Miše Pehina primio je Miroslav Nešić. Novosadski šahovski klub pokazao je kako se neguje ugled kluba stican dugih 100 godina. U to ime direktor kluba Milorad Lazić primio je priznanje.

1 / 10 Foto: Borba

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track