NAJBITNIJA GALOPSKA TRKA NA SVETU: SUDAR NACIJA! U Parizu pada odluka ko ima najboljeg konja (VIDEO)
Foto: Profimedia

SPEktakularno

NAJBITNIJA GALOPSKA TRKA NA SVETU: SUDAR NACIJA! U Parizu pada odluka ko ima najboljeg konja (VIDEO)

Ostali sportovi -

Vlasnik nemačkog automobilskog giganta glavni partner u moćnom ortačkom kvartetu prvog favorita Luksemburga, trijumf priželjkuju i Francuzi, Englezi, Nemci, Irci, Australijanci i pogotovo Japanci, koji nikada nisu slavili!

Prvog vikenda u oktobru tradicionalno je na programu galopski spektakl na hipodromu "Lonšan" u Parizu, a u nedelju će svi biti fokusirani na najbitniju trku na svetu. Biće to 101. izdanje "Trijumfalne kapije" (2400 metara, trava, na desno, 5 miliona evra), za koju u celom svetu među ljubiteljima galopa vlada veliko interesovanje.

Tokom dvodnevnog spektakla u Gradu svetlosti (po devet trka u subotu i nedelju, ukupno osam grup 1), sa uvertirom u pariskom predgrađu, na "engleskom hipodromu" Sen-Klu u petak (osam trka), očekuje se pravi "sudar nacija" u "Kapiji", kada bi trebalo da se dobije odgovor na pitanje ko ima najboljeg konja: domaćini Francuzi, Englezi, Irci, Nemci, Japanci, Australijanci...

Pogledajte delić atmosfere sa najprestižnije galopske trke na svetu:

Oko 50.000 gledalaca na "Lonšanu" imaće u nedelju zadovoljstvo da prisustvuje velikom spektaklu, u kome je trijumf više od pobede! Pariz dobija šansu da se još više etablira kao centar svetskog konjičkog sporta, jer se poslednje nedelje u januaru na hipodromu "Vansen", održava i najveća kasačka trka na svetu Pri d`Amerik.

Osim ulaska u istoriju, pobednici imaju i druge pogodnosti, poput enormnog dizanja cene za priplod. U trci ne mogu da učestvuju kastrati, već isključivo muška i ženska grla od tri godine i starija. Prošle godine je megasenzaciju priredio "nemački konj" Torkvator Taso, sada petogodišnjak i jedan od favorita (kvota 7), koga će jahati slavni Italijan sa stalnim angažmanom u Engleskoj Lanfranko `Frenki` Detori, koji je i dalje najtraženiji džokej na svetu, iako je uveliko zašao u šestu deceniju života.

- Kvalitet nemačkog odgoja se dokazuje iz godinu u godinu. Zanemaruju se činjenice da je broj ždrebadi u Nemačkoj nekoliko desetina puta manji nego u Francuskoj i na Ostrvu, a da su u poslednjih deset godina pobedila čak tri konja nemačkog odgoja (Danedrim, Valdgejst i Torkvator Taso). U ovoj trci će sada učestvovati dva konja u treningu u Nemačkoj, prošlogodišnji pobednik Torkvator Taso i Mendosino, nemačkog odgoja su i Alenkver (trener Hagas - Engleska) i Mer Australis (trener Fabr - Francuska). Zbog poznanstva sa ljudima iz bavarske štale Salcburg i zbog načina na koji trenira njihov trener Sara Štajnberg, navijaću za Mendosina i džokeja Renea Pičuleka - rekao je Aleksandar Radovanović, vodeći ekspert za nemački galop u Srbiji.

Ovo je start lista 20 veličanstvenih učesnika 101. "Trijumfalne kapije":

Trijumfalna kapija
foto: Preentscreen

Prvi favorit sa kvotom za pobedu od 4,5, dolazi iz Irske, gde je u treningu kod svetski poznatog stručnjaka Ajdena O`Brajena. Radi se o trogodišnjem ždrepcu top klase Luksemburgu (džokej Rajan Mur), u vlasništvu moćnog kvarteta Vesterber/Magnier/Tabor/Smit. Iza Vesterberga zapravo stoji švajcarski milijarder rođen u Nemačkoj Georg fon Opel, koji živi u Londonu. Vlasnik nemačkog automobilskog giganta se nada pobedi Luksemburga!

Katrin Rausing
foto: Profimedia

Mnogo navijača će imati petogoda kobila Alpinista (kvota 7), koja je dobila poslednjih sedam trka, a poslednji put je poražena tačno pre dve godine u Njumarketu, gde farmu konja ima njena vlasnica, Kirsten Rausing, jedna od najbogatijih žena u Velikoj Britaniji (procena Forbsa - 12,25 milijardi funti). "Zekasta" kobila "lude milijarderke" rođene u Švedskoj, u treningu je kod Engleza ser Marka Preskota.

Japanci imaju ogromnu i neostvarenu želju da trijumfuju po svaku cenu u Parizu, a sada imaju jakog aduta - četvorogodišnjaka Tajtlhouldera (džokej Kazuo Jokojama, trener Toru Kurita, vlasnik Hiroši Jamada). Tajtlhoulder je najbolje ocenjen od svih - 124! Među vodećim favoritima su i po mnogima trenutno najbolji konj u Francuskoj - trogodac Vadeni, čiji je odgajivač i vlasnik Aga Kan, u treningu je kod Žan-Klod Ružea. U sedlu će biti najveća zvezda među džokejima u Francuskoj, Belgijanac Kristof Sumilon.

Francuzi polažu nade i u ždrepca Onesta (džokej Stefan Paskije), u treningu kod Fabrisa Šapea, koji je svojevremeno blisko sarađivao sa Aleksandrom Acom Pavlovićem, najboljim menadžerom za trke koji se ikada pojavio na Beogradskom hipodromu.

Bez konja vladara Dubaija šeika Muhameda

U "Trijumfalnoj kapiji" ove godine neće biti konja iz trkačke štale "Godolfin", vladara Dubaija šeika Muhameda bin Rašida Al Maktuma. Doduše, bio je upisan prošlogodišnji pobednik Epsom derbija Adajar, koji je i "Godolfinov" odgoj, ali ga je iz trke izbrisao trener Čarli Eplbaj.

U start mašini ima mesta za 20 galopera, a četiri najslabije ocenjena morala su da otpadnu kao višak. Među njima je i konj iz Poljske po imenu Destrijer, koji je imao ubedljivo najslabiju ocenu - 80. Poljski trener Mihalj Borkovski, koji se pročuo pobedom u trci "arabera" na "Lonšanu" tokom vikenda za vreme "Kapije", sada ipak neće imati konja u najprestižnijoj svetskoj galopskoj trci.

Velimir Kojo nastavlja edukaciju kod Bjetolinija

Mladi i perspektivni trener iz Beograda Velimir Kojo, posle Nemačke, nastavlja sa edukacijom i u Gradu svetlosti. On će biti gost poznatog italijanskog trenera Đanluke Bjetolinija na pariskom hipodromu Mezon-Lafit, gde je odnedavno kao radni džokej angažovan Kristijan Stokić, posle dugog boravka u Pizi.

Šest godina stara kobila Grand Glori, koja je u treningu kod Bjetolinija, naći će se u start mašini za "Trijumfalnu kapiju", a jahaće je poznati francuski džokej Maksim Gijon. Kako se saznaje, Velimir Kojo bi uskoro kao trener trebalo da vodi brigu o četiri galopera na hipodromu kraj Careve ćuprije.

Kurir sport/ L. Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track