Najnovije vesti

SPORTSKI SUPERSTAR U FRANCUSKOJ KAŽNJEN DVA MESECA ZABRANE JAHANJA: Pogledajte šta je uradio, OVO JE ZAISTA ŠOKANTNO! (VIDEO)
Foto: Profimedia

kurir u parizu

SPORTSKI SUPERSTAR U FRANCUSKOJ KAŽNJEN DVA MESECA ZABRANE JAHANJA: Pogledajte šta je uradio, OVO JE ZAISTA ŠOKANTNO! (VIDEO)

Ostali sportovi
16:59h

Belgijanac Kristof Sumijon (41), najveća je zvezda među džokejima u Francuskoj, gde je čak deset puta bio šampion. Međutim, sada se našao na udaru, prvenstveno britanskih tabloida, ali i u francuskim medijima, jer je u petak na „engleskom hipodromu“ u Parizu Sen-Klu načinio nešto što je nedopustivo i zbog čega je kažnjen rigorozno, sa dva meseca zabrane jahanja.

Kristof Sumijon
foto: Kurir

Međutim, zabrana tek teče od 14.oktobra, tako da u 101. izdanju najprestižnije galopske trke na svetu „Trijumfalna kapija“ (nedelja, 16.05 časova), može da jaše trogoca Vadenija, čiji je vlasnik Aga Kan, u treningu kod Žan-Klod Ružea i koji se trenutno smatra za najboljeg konja u Francuskoj i glavnu uzdanicu domaćina. Novinari sa Ostrva su „pritegli“ ćerku Age Kana, princezu Zahru, koja je u petak doputovala u Pariz iz Kanade. Ona je rekla da neće biti donete nikakve odluke, dok u ponedeljak ne bude obavljen razgovor sa Sumijonom.

Inače, Sumijon je poznat kao džokej koji se mnogo ne obazire na vlasnike konja koje jaše, ali je Aga Kan nešto sasvim drugo, jer se radi o jednom od najvećih odgajivača i vlasnika trkačkih konja na svetu. Iz Francuskog galopa se pravdju da su po pravilima bili nemoćni i da nisu mogli momentalno da supenduju Sumijona, koji i pored strahovitog medijskog pritiska kojem je izložen, odgovara, za sada, pobedama i u Sen-Kluu i na „Lonšanu“.

Sumijon je u subotu na hipodromu „Lonšan“ u Parizu, napravio sjajnu uvertiru, jer je dobio važnu trku „Danijel Vildeštajn“ na 1600 metara sa galoperom Erevan, vrednu 200.000 evra i to na furiozan način. Dakle, džokejski superstar iz Belgije imaće šansu da posle Fancuskog derbija, trijumfuje i u najbitnijoj svetskoj trci i još jednom obraduje Agu Kana, ali će gotovo sigurno ostati bez titule šampiona-džokeja u Francuskoj, jer je trenutno u vođstvu Maksim Gijon.

Pogledajte kako je Sumijon „na kvarno“ izbacIo iz sedla koleginicu Rozu Rajan:

Ali, šta je uradio Sumijon u Sen-Kluu da se tako sada svi obruše na njega. Tokom prve trke, udario je u lakat kolegu iz Irske Rozu Rajana (22) i izbacio ga iz sedla kao iz katapulta. Srećom, ni mladi Irac niti konj koga je jahao nisu povređeni. Međutim, Sumijon se našao pod medijskom baražnom paljbom, kada je najmanje očekivao, a nije pomoglo ni njegovo javno izvinjenje.

Novinar engleskog "Dejli mejla" Markus Taunend, oštro je osudio postupak najčuvenijeg džokeja u Francuskoj. U izjavi za britanski javni servis BBC i za Skaj sport, kao i mnogobrojne francuske medije, Sumijon se jadao da nije imao nameru na bilo koji način da ugrozi Rozu Rajana, već da je samo želeo da štiti svoju poziciju! Ipak, njegov potez je naišao na žestoke osude, prvenstveno što nije džentlmenski, a mogao je i da nanese povredu mladom jahaču iz Irske.

I Sumijon je priznao da je ovoga puta preterao, pa će od sredine oktobra biti na dvomesečnom hlađenju, što će svakako ražalostiti na hiljade njegovih navijača u Francuskoj.

Budo suspendovan zbog optužbi za silovanje

Kristof Sumijon nije jedini top-džokej u Francuskoj koji je oštro kažnjen, jer je pre njega zbog ozbiljnih optužbi za silovanje zabranu jahanja dobio Francuz Pjer-Šarl Budo, koji je sa konjem Valdgejst pobedio u "Trijumfalnoj kapiji" pre tri godine, kada je viđena velika senzacija. Tada kobila iz Engleske Enejbl, iako izraziti favorit, sa slavnim Italijanom Frenkijem Detorijem u sedlu, nije uspela da uđe u istoriju kao jedini trostruki pobednik "Kapije"!

Izgleda da se Budo teško nosio sa velikim bremenom slave, što je donela senzacionalna pobeda u "Trijumfalnoj kapiji", pa je posle jedne žurke u Kanj-Sur-Meru, od vozača-radnika stigla teška optužba za pokušaj silovanja. Budo je odbacio sve optužbe, ali sudski postupak je u toku. Budoa je ovaj skandal odaljio od konjskih trka onda kada je mogao najviše da pruži. Bio je šampion-džokej u Francuskoj za 2020. godinu, a u februaru prošle godine se desio skandal koji je bacio veliku ljagu na njega.

Kurir sport/ Lazar Delić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja