TEROR PEROVIĆA NA BEOGRADSKOM HIPODROMU: Najbolji džokej u istoriji Srbije ostvario 5 pobeda! UNKS lako do TRIPLE KRUNE (VIDEO)
Foto: Miroslav Radojević

konjički sport

TEROR PEROVIĆA NA BEOGRADSKOM HIPODROMU: Najbolji džokej u istoriji Srbije ostvario 5 pobeda! UNKS lako do TRIPLE KRUNE (VIDEO)

Ostali sportovi -

Na osmom trkačkom sastanku u Subotici, u glavnoj trci pobeda kasača iz Jokićeve štale "Drim kečer" iz Sombora, u čijim sulkama je bio Vladimir Pribić

Lepo i sunčano vreme, u nedelju je izmamilo dosta publike na Beogradskom hipodromu, gde je održan sedmi trkački dan, ujedno i poslednji ove sezone. Galopske trke na najstarijem sportskom objektu u Beogradu, pred oko 2.000 gledalaca, protekle su apsolutno u znaku našeg najboljeg džokeja u istoriji Đorđa Perovića (41), povratnika iz Južne Koreje, koji je ostvario pobede u pet od ukupno sedam trka!

Beogradski hipodrom
foto: Miroslav Radojević

Perović je u prve tri trke pobedio sa konjima koji nisu bili favoriti (dvogotka Pompea Fjore na 1000 metara, trogodac Pariz Teksas na 200 metara dužoj distanci i sa zobnatičkim dvogocem Notre Roj u Memorijalu Antonija Karnera na 1600m). Ovaj Kragujevčanin koji živi u Beogradu, gotovo je nepobediv na ovdašnjim prostorima, iako je ušao u petu deceniju života.

Rutinski je pobedio Đorđe Perović i u glavnoj trci "Grada Beograda" (2200 metara, 300.000 dinara) sa četvorogodim kastratom u vlasništvu Almina Alića Silvestrisom, u treningu kod Bojana Šendekovića u Šapcu. Od trenera su najviše uspeha imali upravo Šedeković sa pobedama u tri poslednje trke i Miroslav Kolar, sa Beogradskog hipodroma, čiji su konji bili najbolji u prve dve.

Izuzetan dan, Perović je krunisao pobedom u tzv. oproštajnom handikapu, poslednjoj trci ove godine na hipodromu kraj Careve ćuprije, pobedivši sa trogodom omicom Ankarom SRB, čiji je trener Šendekovića, a suvlasnik bivši fudbaler Miloš Adamović. Bila je to i oproštajna trka dugotrajnog čuvenog sprintera Torino Hila, čiji je ponosni vlasnik Aleksandar Ašković iz Uba.

Beogradski hipodrom
foto: Miroslav Radojević

Pored Perovića, u fokusu je bio i Alićev galoper Unks, takođe u treningu u Šapcu kod Šendekovića (ove sezone se formalno kao trener vodi Bojanova supruga Tamara Šendeković).

Unks i ovogodišnji šampion-džokej u Srbiji Milan Konkolj, lako su trijumfovali u trećem klasiku "Sent Ledžeru" (2800m, 200.000 dinara), jer nijedna od četiri omice, koje su mu bile jedini rivali, nije imala nikakve šanse da ga ozbiljnije ugrozi. Pobedničko vreme 3:12,9. Drugo mesto, je sa četiri dužine konjskog tela zaostatka zauzela Markaza SRB, čiji je džokej Željko Ilić kažnjen opomenom zbog prekomerne upotrebe korbača. Zanimljivo je da je Šendeković trener i ove omice iz KK RS. Unks je prethodno pobedio u "Trajal stejksu" i ubedljivo u jubilarnom 100. derbiju na Beogradskom hipodromu.

Održana je i trka "Memorijal Vlade Bjelogrlića", u čast jednog od najčuvenijih vozača u sulkama, ali i vlasnika kasača i galopera na Beogradskom hipodromu. U toj trci na 1700 metara, senzaciju je priredio petogodi Kameni Bili (džokej i trener Tihomir Tika Vujković iz Uba, vlasnik Meho Dautović).

Jedina zamerka organizatorima je velika prašina koja se dizala sa staze tokom nekih trka (hipodromska cisterna sa vodom nije bila funkcionalna), za šta je predsednik sportskog udruženja BRC, Mihajlo Miša Vasić okrivio direktora JP Hipodrom Beograd Veljka Rosića, koji je zbog zdravstvenih razloga propustio poslednji trkački dan.

KK Bačka organizovao je osmi kasački sastanak u Subotici, a kroz osam trka publika je videla nekoliko zanimljivih okršaja. To se pre svega odnosi na dve najvažnije partije dana, „Šampionat Srbije za grla od 3 do 15 godina“ i tradicionalnu „Trku grada Subotice“. U obe trke su šampioni zadržali titule osvojene prošle godine.

Osam godina stari kastrat Iago d’Amore (vozač i trener Antun Horvatski, vlasnik Petar Žužić iz Višnjevca) je osvojio treću etapu šampionata, pa je uz dve pobede i ukupni pobednik ovog takmičenja.

Subotica
foto: SKAS

U maratonskoj trci na 3200 metara (start iz okreta, 100.000 dinara) i ove godine je slavio petogodi kastrat iz Jokićeve štale "Drim kečer" iz Sombora Breno Laumar (vozač i trener Vladimir Pribić), uz najbolju taktiku, ali i najviše kvaliteta u trci nastaloj po ideji čuvenog vozača kasača, pevača i vinara Zvonka Bogdana. Pobedničko vreme 1:18,2 prosečno po kilometru.

Uz pomenutog idejnog tvroca Zvonka Bogdana, nagrade najboljima uručili su Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice, Nataša Aleksić, članica GV Subotice zadužena za sport i omladinu, Dejan Vuković, generalni sekretar Sportskog saveza Subotice, kao i Miodrag Zagorac, predsednik KK Bačka.

Naredno okupljanje zakazano je za 5. novembar, kada će revijalnim trkama biti zaključena sezone kasačkog sporta u Subotici.

Komentatorka trka izmešala konje, oglasio se i Šendeković!

Dugogodišnja komentatorka trka na Beogradskom hipodromu Iva Vitanović, vrsni poznavalac galopa u Srbiji i regionu, izmešala je konje u glavnoj trci, a tek je u tzv. kontrapravcu uočila da zapravo vodi Silvestris sa Perovićem u sedlu, koji su na kraju rutinski pobedili. Očigledno da Iva ovaj put nije bila ni dobro pripremljena niti dovoljno koncentrisana.

Primedbe na društvenoj mreži Fejsbuk, koje se mogu okarterisati i kao seksističke, izneo je i deset godina unazad najbolji trener u Srbiji Bojan Šendeković. On je napisao: "Počinjem da obožavam MUK beogradske publike... Još više obožavam kad na minimum utišamo spikericu - pa trku završi bez orgazma... A najviše obožavam svoju ženu koja je u prvoj sezoni treniranja osvojila TRIPLU KRUNU".

Fijakerijade pod lupom kritičara

Sezona fijakerijada u Srbiji je počela na drugi dan Uskrsa u Crepaji, a završena je nedavno u Kovačici, gde je odličan organizator bio Jan Cicko. Međutim, bilo je primedbi samih takmičara zato što nema jedinstvenih pravila, nego ih svako određuje onako kako mu se ćefne.

Sudijska ekipa, koju uglavnom čine Dagiša Trailović, Nebojša Zlatanović, Ljubiša Aleksić i Dušan Stojanović, našla se na meti kritika, kao i Vjekoslav Papadopulo, predsednik Udruženja odgajivača lipicanske rase konja. Srbiju su na nedavnoj godišnjoj skupštini Međunarodne federacije uzgajivača lipicanera (LIF) u Lipici u Sloveniji, predstavljali profesorka sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Ljuba Štrbac i poznati veterinar iz Beograda Bora Jovanović.

Kurir sport/ L. Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track