ŠENDEKOVIĆ U NJUMARKETU, A NJEGOVI KONJI U ŠAPCU DOBILI PET TRKA! Menadžer Bulić odao priznanje najboljem džokeju Peroviću (VIDEO)
Foto: Miroslav Radojević

konjički sport

ŠENDEKOVIĆ U NJUMARKETU, A NJEGOVI KONJI U ŠAPCU DOBILI PET TRKA! Menadžer Bulić odao priznanje najboljem džokeju Peroviću (VIDEO)

Ostali sportovi -

Stana Pejić Tukuljac sa grlom Duena P, pobednik državnog kasačkog šampionata za grla od dve godine u Somboru, Horvatski vozio do rekornog vremena. - Trening centar od 30 hektara za galopere kod rudnika Kolubara

U Šapcu je u nedelju održan deveti, ujedno i poslednji trkački dan, čime je spuštena zavesa na galopsku sezonu u Srbiji. U glavnoj trci "Oslobođenje Šapca" (2400 metara, trava, 300.000 dinara), pobedio je petogodi zekan Kalabreze sa našim najboljim džokejem Đorđem Perovićem u sedlu.

Za dužinu i po konjskog tela bili su ispred prošlogodišnjeg konja godine u Srbiji, Šendekovićevog miljenika, petogodog kastrata Nir Poeta, koga je jahao ovogodišnji šampion-džokej u Srbiji Milan Konkolj. Pobedničko vreme 2:34,5. Kalabreze je u treningu kod Bojana Šendekovića u Šapcu, a zanimljivo je da su vlasnici iz Hrvatske. Poznati menadžer iz Varaždina Mario Bulić, javno je odao priznanje Šendekoviću i Peroviću, koga je nazvao šampionom!

Inače, Bojan Šendeković se trenutno, sa ćerkom Nikom, nalazi u Njumarketu u Engleskoj, gde će se od ponedeljka do četvrtka održati čuvena jesenja aukcija galopera u treningu (Tatersals), na kojoj su i konjari iz Srbije u značajnoj meri zastupljeni kao kupci. Iako nije bio na Šabačkom hipodromu, konji u treningu kod Šendekovića su u nedelju dobili čak pet od ukupno sedam trka (po jednu pobedu su od trenera imali samo Šapčanin Dušan Pajić i Ivan Tanasković iz ergele Zobnatica), dok su od džokeja sa po dve pobede najuspešniji bili Perović, Konkolj i Goran Meštović, a trijumf je zabeležio i iskusni Aleksandar Šašić iz Šapca, u handikapu III na 1700 metara sa četvorogodišnjakom Imposible Star, čiji je vlasnik Milosav Lazić, trgovac na veliko poljoprivrednim mašinama iz Uba.

Odmah uz rudnik Kolubara, u mestu Jabučje, nalazi se jedan od najvećih trening centara za galopere u Srbiji, sa peščanom stazom od 1800 metara i travnatom od 2.400. Ceo kompleks se prostire na čak 30 hektara, gde se trenutno nalaze 32 konja, o kojima vodi brigu vlasnik, odgajivač i trener trkačkih konja Nebojša Vujatović, koji je i član uprave sportskog udruženja BRC, koje je ove godine uspešno organizovalo sedam trkačkih dana na Beogradskom hipodromu.

Vujatoviću pomaže Aca Petronijević, kao trener i radni jahač, na koga uvek može da se osloni. Galopska sezona u Srbiji biće završena u nedelju u Šapcu, a adut Vujatovića i Petronijevića je bio najstariji galoper u Srbiji, 11-godišnji Paton Sur (džokej Mešetović), odgojen u ergeli Surčin, koji je u handikap III trci na 1700 metara završio tek kao šesti, što je samo ubrzalo odluku o "penzionisanju".

Ovaj konj je kao dvogodac trčao na čuvenom pariskom hipodromu "Lonšan" (peti na 1600m, 11. septembra 2013), dok je prethodno u Milanu bio treći, zabeleživši i trijumf u Beču. Tada je njegov trener i vlasnik bio Hrvat Božo Vidović. Petronijević je najavio da će sledeće godine imati oproštajnu trku i potom će se koristiti kao priplodni materijal.

Jabučje
foto: Kurir

Vlasnica Paton Sura je zapravo poznata advokatica iz Beograda Marina Stefanović, predsednica Disciplinske komisije Srpskog galopskog saveza (SGS), koja ne voli mnogo da se eksponira u javnosti. Ona je u paketu kupila dva konja (Paton Sur i Argentario) od trenera Miroslava Kolara na Beogradskom hipodromu.

Kako se saznaje, Marina Stefanović je i glavni finansijer trening centra u Jabučju, gde su svojevremeno nekoliko godina treneri bili braća Branislav i Mihajlo Vasić, a pomagala im je i Iva Vitanović. Sada se u ovom centru nalazi dosta kobila i ždrebadi, tako da se vodi računa i o odgoju, ali Vujatović kao najveći problem ističe nedostatak radne snage.

U subotu je na ovom divnom mestu, u blizini Lazarevca, organizovana mala svečanost, jer je veliki ljubitelj konjičkog sporta Dragan Matić proslavio 76. rođendan. On je iz Grabovca kod Obrenovca, ali je više od 16 godina, od početka sedamdesetih godina prošlog veka radio u jednoj poznatoj štali na bečkom hipodromu i kako posebno ističe, konji su mu bili i ostali najveća ljubav. Matić se u glavnom gradu Austrije viđao i sa čuvenim novinarom, publicistom i piscem Dušanom Savkovićem, znamenitim vlasnikom trkačkih konja, a sada i dalje uživa u radu sa galoperima kod Nebojše Vujatovića.

Jabučje
foto: Kurir

U nedelju je održan ovogodišnji četvrti kasački sastanak u Somboru u organizaciji KK Vojvođanin, a u državnom šampionatu za grla od dve godine (1660 m, autostart, 150.000 dinara), pobedilo je žensko grlo domaćeg odgoja Duena P, koju je u sulkama vozila Stana Pejić Tukuljac, koja je i trener i suvlasnik. Vreme 1:20,8 prosečno po kilometru.

Sombor
foto: SKAS

U brzoj partiji koja je nosila naziv po štali porodice Jokić u Somboru "Drim kečer" (1800m, autostart, 150.000 dinara), pobedio je izvanredni osmogodi kastrat Iago D`Amore (vozač i trener Antun Horvatski), u vlasništvu Petra Žužića iz Višnjevca, sa rekordnim vremenom 1:13,5.

Sejdović u Baden-Badenu kupio kobilu za 22.000 evra

Na nedavnoj aukciji u Baden-Badenu, najskupljeg konja od kupaca iz Srbije je uzeo Fahrudin Sejdović! On je za četvorogodu kobilu po imenu Viadena (lot broj 10) platio 22.000 evra. Po rečima Aleksandra Radovanovića, vodećeg eksperta za nemački galop u Srbiji, Sejdovićeva kobila će se uskoro pojaviti na trkama u Sandžaku!

Konje u Nemačkoj kupili su i: braća Verko i Željko Radukić, Bojan Šendeković, Saša Marković (živi u Beču), Miloš Gemaljević, Nenad Andrić (Gradačac, BiH), Vladimir Mihajlović, Zoran Lukić, dok je Iva Vitanović pazarila trogodu kobilu Pandemiju (3.500 evra). Na prodaju su bila 403 grla.

Kurir sport/ L. Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track