SRBIJI DONEO NAJVEĆE USPEHE KAO SELEKTOR I FUNKCIONER! Ko je Zoran Gajić, ŽIVA LEGENDA i novi ministar sporta u Vladi Srbije
Foto: Starsport

ZASLUŽENO

SRBIJI DONEO NAJVEĆE USPEHE KAO SELEKTOR I FUNKCIONER! Ko je Zoran Gajić, ŽIVA LEGENDA i novi ministar sporta u Vladi Srbije

Ostali sportovi -

Zoran Gajić, novi ministar sporta u Vladi Srbije, magistar je odbojke, sporta kom je posvetio ceo život.

Poznat je kao trofejni trener i selektor koji je sa reprezentacijom Jugoslavije osvajao medalje na svim takmičenjima, čime je zaslužio mesto među odbojkaškim legendama.

Od 1988, do 1993. godine je bio asistent za odbojku na Fakultetu za fizičku kulturu od Novom Sadu, a od 2000, do 2000. godine profesor odbojke na Fakultetu za trenere u Beogradu.

Takođe, 2015. godine je bio predavač na predmetu odbojka na Fakultetu za trenere u Novom Sadu.

U klupskoj trenerskoj karijeri vodio je klubove iz Jugoslavije, Grčke, Turske, Rusije i Azerbejdžana, sa njima je osvojio osam titula prvaka države i tri nacionalna kupa.

Paralelno je vodio i nacionalne timove.

Sa Jugoslavijom je na Olimpijskim igrama osvojio zlatnu (2000. godine) i bronzu (1996. godine), imao je i srebro na Svetskom prvenstvu (1998. godine), a na Evropskim prvenstvima je osvajao sve tri medalje - bronzu (1995. i 1999. godine), srebro (1997. godine) i zlato (2001. godine), a u Svetskoj ligi je sa Jugoslavijom bio treći (2002. godine)

Zoran Gajić
foto: OSSRB

Nakon trenerske karijere, stigla je na red i funkcija u Odbojkaškom savezu Srbije.

Na čelo Saveza je Zoran Gajić stigao 2016. godine, a muška i ženska reprezentacija od tada su napravile velike uspehe.

Muškarci su na Evropskom prvenstvu osvojili bronzu (2017. godine) i zlato (2019. godine), a devojke su bile dvostruke evropske šampionke (2017. i 2019. godine), i vicešampionke (2021. godine), svet su takođe pokorile dva puta uzastopno (2018. i 2022. godine), a imaju i bronzu sa Olimpijskih igara (2020. godine).

Kada je dobio poziv da se pridruži Vladi Srbije nije puno razmišljao.

- Nije bilo dvoumljenja, jer ako vas zove vladajuća stranka i predsednik, jedna takva ličnost, kada vam ukazuju takvo poverenje, koje je ogromna obaveza, onda tu nema mnogo razmišljanja. Naravno, postoji malo žal zbog odbojke i Saveza, ali to će biti u dobrim rukama. To neće biti problem – rekao je Gajić gostujući na TV Prva.

On je poručio da će pokušati da na pravi način zameni prethodnog ministra za sport.

- Sigurno da ću da nastaviti dobar rad svog prethodnika Vanje Udovičića, koji fantastično radio u dva mandata. Imali smo besprekornu saradnju. Mnogo nam je pomogao u svim rezultatima i medaljama koji smo ostvarili. Zbog pomoći države, oličene u Ministarstvu omladine i sporta, Olimpijskom komitetu Srbije, predsedniku države, Vladi od 2016. godine smo imali neverovatnu podršku, za razliku od nekih vremena kada sam bio selektor... Bolje da ne pričam šta je falilo – rekao je Gajić.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track