KRALJ ČARLS PRODAJE DEO KONJA NASLEĐENIH OD MAJKE! Prvog dana aukcije, Jusufović kupio trogodišnjeg ždrepca za 35.000 funti
Foto: Profimedia

njumarket

KRALJ ČARLS PRODAJE DEO KONJA NASLEĐENIH OD MAJKE! Prvog dana aukcije, Jusufović kupio trogodišnjeg ždrepca za 35.000 funti

Ostali sportovi -

Za Milosava Lazića iz Uba, trener Šendeković odabrao dvogoca oždrebljenog u Irskoj i budućeg derbistu, plaćenog 5.000 gvineja

Kralj Čarls Treći prodaće deo konja koje je nasledio od majke, kraljice Elizabete Druge.

Kako prenosi britanski javni servis (BBC), pokojna kraljica je bila veliki ljubitelj konja, koje je uzgajala, jahala i učestvovala u njihovim pripremama za trke. Kraljica Elizabeta je tokom više decenija, u Velikoj Britaniji bila i glavni pokrovitelj konjskih trka.

Aukcijska kuća u Njumarketu je saopštila da prodaje 14 kraljičinih konja, među kojima je i konj Lav Afers, koji je pobedio na trci svega dva dana pre njene smrti.

„Ovo nije neobično. Članovi kraljevske porodice svake godine prodaju konje. Kraljica ih je takođe odgajala, a neke i prodavala. Ne možete ih sve zadržati. Njegovo Visočanstvo samo radi ono što rade svi vlasnici konja“, rekao je Džimi Džordž, portparol aukcijske kuće Tatersals.

U Njumarketu je u ponedeljak počela jesenja aukcija galopera u treningu, a u ovom malom mestu u Engleskoj su se trke konja održavale još u prvoj polovini 17. veka, Kao kupci su na aukciji Tatersalsa prisutni i konjari iz Srbije. Tamo je trenutno i godinama unazad naš najbolji trener galopera Bojan Šendeković, kao i njegv sugrađanin dušan Pajić, koji je i kao džekej i kao trener trijumfovao u derbiju u Beogradu.

Prvog dana, Hajro Jusufović koji je donedavno držao konje u ergeli Surčin, kupio je trogodišnjeg alatog ždrepca Guilina za 32.000 gvineja (blizu 35.000 funti), što se smatra za značajnu sumu novca za vlasnike konja sa zapadnog Balkana.

Hajro Jusufović
foto: Printskrin/Facebook

Inače, galoperi čiji je vlasnik Jusufović, koji živi u Nemačkoj, u treningu su kod Miroslava Jovanovića Jupija, a njihov odlični četvorogodi alati kastrat Templ Lok, pored trijumfa u najvećoj trci u Šapcu "Memorijal kralja Aleksandra", ali i na beogradskom pesku, imao je ove godine nastup i u Budimpešti.

Drugog dana aukcije kupljen je alati dvogodac oždrebljen u Irskoj Fjeri Bond za Milosava Lazića iz Uba, trgovca poljoprivrednim mašinama na veliko. Zanimljivo je da je na zvaničnom sajtu Tatersalsa kao kupac naveden Vladimir Vukojević, vlasnik trkačke štale "Antilop" iz Belotića. Ovog konja je odabrao Šendeković. Plaćen je 5.000 gvineja.

Kurir sport/ L. D.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track