TUGA! UGINUO ČUVENI KONJ VREDAN 200 MILIONA FUNTI: Bio je u vlasništvu jedne od najvećih fudbalskih legendi
Foto: Profimedia

odlazak u legendu

TUGA! UGINUO ČUVENI KONJ VREDAN 200 MILIONA FUNTI: Bio je u vlasništvu jedne od najvećih fudbalskih legendi

Ostali sportovi -

‘‘Gibraltarska stena‘‘, trkački konj u suvlasništvu legendarnog trenera Mančester junajteda ser Aleksa Fergusona i Sju Magnier, koji je naposletku postao glavni razlog dolaska američkih vlasnika na Old Traford, porodice Glejzer, uginuo je u 23. godini života.

Radi se o galoperu koji je sedam puta pobeđivao u najkvalitetnijim, grup 1 trkama, koji je preminuo zbog zastoja srca. Dobio je i engleske i irske "2.000 gvineja", prvu klasičnu trku za ždrepce, a te 2002. je proglašen za konja godine u Evropi.

Bio je u treningu kod svetski poznatog stručnjaka iz Irske Ajdena O`Brajena u trkačkoj štali "Belidojl".

Ferguson je verovao da poseduje deo vlasništva nad spomenutim konjem! Međutim, biznismeni iz Irske koji su u tom trenutku posedovali gotovo 30 odsto vlasništva u Mančester junajtedu, Džon `Bos` Magnier i Džej-Pi MekManus nisu se s time složili.

Aleks Ferguson
foto: Ap

Nakon što je "Gibraltarska stena" završila trkačku karijeru 2003. godine, s konjem prema nekim procenama vrednim skoro 200 miliona funti, zbog veoma skupih naknada za izdržavanje ovog pastuva, Ferguson je pokušao da pokrene pravni postupak protiv Magniera, inače vlasnika najvećeg svetskog centra za uzgoj trkačkih konja Kulmor (baza u Irskoj, jake ispostave u SAD i Australiji), za kojeg je verovao da mu uskraćuje njegov deo zarade. Spor je rešen vansudskim poravnanjem.

Tako je započeo niz događaja koji su na kraju doveli do prekida odnosa između Fergusona, Magniera i MekManusa, jednog od najčuvenijih vlasnika konja za veoma zahtevne stiplčez i trke preko šiblja. Navijači "crvenih đavola" su snažno stali uz Fergusona, pa čak zapretili i velikim protestima na Gold kupu u Čeltnemu, najvećoj stiplčez trci u Velikoj Britaniji.

- Za ljubitelje konjskih trka to je zapravo jednako finalu FA kupa i ne bih želeo da se ovaj poseban festival na bilo koji način pokvari - izjavio je tada za "Dejli mejl" veliki džentlmen Ferguson, koji je veoma aktivan u industriji konjskih trka, a njegove galopere je jahao i jedan od najčuvenijih džokeja u istoriji, Italijan sa stalnim angažmanom u Engleskoj Lanfranko `Frenki` Detori.

Tada se pojavio i američki biznismen jevrejskog porekla Malkom Glejzer, koji je ponudio Magnieru i MekManusu otkup njihovog procenta vlasništva u klubu, a nakon što su prihvatili njegovu ponudu, Glejzer je nekoliko meseci kasnije postao novi vlasnik Mančester junajteda.

Potomak Rok Artist pobeđivao u Srbiji

Zanimljivo je da je direktni potomak "Gibraltarske stene", Rok Artist trčao na hipodromima po Srbiji kao galoper iz nekadašnje štale "Makler", koju su vodili Ljuba Štrbac i jedno vreme kontroverzni direktor Beogradskog hipodroma Branislav Jovanović.

- Rok Artista sam trenirao do njegove sedme godine - prisetio se Mihajlo Miša Vasić i dodao: - Dobio je dosta trka, dva puta samo Internacionalnu u Beogradu. U derbiju ga je jahao Irac Šanahan, bio je tek šesti zbog problema sa testisima, pa je ubrzo kastriran. Kod mene je imao 50 startova, 12 pobeda, 27 puta u placu. Bio je klasa!

Kurir sport/ L. D.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track