OVO NIJE KONJ, TO JE ČUDOVIŠTE! Pogledajte brutalnu pobedu FLAJTLAJNA u najvećoj trci Amerike, uz Kentaki derbi (VIDEO)
Foto: Profimedia

konjički sport

OVO NIJE KONJ, TO JE ČUDOVIŠTE! Pogledajte brutalnu pobedu FLAJTLAJNA u najvećoj trci Amerike, uz Kentaki derbi (VIDEO)

Ostali sportovi -

Trener Milan Milošević niže uspehe u Merilendu, Šendekovićevi konji podbacili na teškoj stazi u Budimpešti, gde je slast pobede osetio Davidović

Sve pretpostavke o veličini konja po imenu Flajtlajn, pretvorile su se u brutalnu stvarnost u veličanstvenom trijumfu u Briders kup klasiku za nagradni fond od šest miliona dolara, najvećoj trci u Americi na peščanoj stazi uz čuveni Kentaki derbi. Distanca je bila milja i četvrtina (oko 2000 metara, na levo), a pobedničko vreme 2:00,05, drugo najbolje ikada na ovoj distanci u Kinlendu, tako da rekorder ostaje Autentik, koji je pobedio pre dve godine, sa 1:59,60!

Trka je održana na hipodromu Kinlend u Leksingtonu, gde se održava i najveća aukcija konja u SAD, pred 45.973 gledalaca sa plaćenim ulaznicama. Tokom dvodnevnog programa bilo je ukupno 14 trka, na pesku i travi. Flajtlajn je podsetio na legendarnog Sekretarijata, osvajača "triple krune" 1973. i najneobičnijeg sportistu godine u istoriji SAD.

Pogledajte najubedljiviju pobedu u istoriji Briders kupa, Flajtlajn je broj 4:

Flajtlajn je za čak osam dužina i jednu četvrtinu konjskog tela iza sebe ostavio drugoplasiranog vršnjaka Olimpijada (džokej Džunior Alvarado, trener Vilijam Mot), a treće mesto je pripalo trogodom ždrepcu po imenu Taiba (džokej Majk Smit, trener Bob Bafert).

Sa svakim snažnim korakom, ovaj četvorogodišnjak se sve više udaljavao od najboljih konja na svetu. Bio je toliko nadmoćan, da su mnogi uzviknuli: Ovo nije konj, to je čudovište! Opravdao je ulogu apsolutnog favorita, sa kvotom 1,4 (2/5).

Flajtlajna je jahao džokej Flavijen Pra, a u treningu je kod Džona Sedlera. Ovaj super-konj koji je odgojen u američkoj državi Kentaki, u vlasništvu je Koste Hronisa, Džejn Lajon i Terens Finlej.

konjički sport
foto: Profimedia

U glavnoj trci na travnatoj stazi na jednu i po milju (oko 2400 metara), vrednoj četiri miliona dolara, pobedio je četvorogodi kastrat Rebel`s Romans iz trkačke štale Godolfin šeika Muhameda, vladara Dubaija. Pobedničko vreme 2:26,35. Ovaj konj je i Godolfinov odgoj.

konjički sport
foto: Profimedia

Jahao ga je engleski džokej Džejms Dojl, a pobednik je spreman kod Engleza Čarlija Eplbaja u čuvenom britanskom trening centru u Njumarketu, u oblasti Safok, dvadesetak minuta vožnje železnicom severoistočno od Kembridža.

Drugi je bio trogodi ždrebac Stoun Ejdž, u sedlu čuveni Englez Rajan Mur, u treningu kod Irca Ajdena O`Brajena, zaostavši tri četvrtine konjskog tela, a iza je za vrat kao treća stigla petogoda američka kobila Vor ov Godis (džokej Žoel Rosario, trener Mot).

Kragujevčanin Dejan Gajić, administrator grupe na društvenoj mreži Fejsbuk za domaći odgoj, oglasio se i povodom uspeha našeg trenera u Americi.

"Čelična u četvrtom startu ove godine dolazi do svoje druge pobede i 12. u ovoj godini za trenera Milana Miloševića. Čelična u karijeri ima 11 startova, dve pobede, dva druga mesta i jedno treće, sa zaradom od 53.512 dolara. Istog dana Milan je imao jedno drugo i treće mesto. Bravo, svaka čast!", napisao je Gajić, a preneo specijalizovani sajt za galop bgturf.com, koji postoji punih 20 godina.

Prethodno je na drugom kraju sveta, u Australiji, u utorak održana najveća handikap trka na svetu Melburn kup (3200 metara, trava, na levo, 8 miliona australijskih dolara). Pobedio je petogodi pastuv Gold Trip (džokej Mark Zahra, teret 57,5 kg).

Dve dužine iza je stigao petogodi kastrat Emisari sa džokejom Patrikom Molonijem i šest kila lakšim teretom od pobednika, dok je treća bila šest godina stara kobila Haj Emokin, u sedlu Teo Nagent (50 kg). Treneri pobedničkog i trećeplasiranog konja su Kjeron Maher i Dejvid Justejs. U start mašini su bila 22 galopera, jedan nije završio trku.

Zanimljivo je da je svaki prvi utorak u novembru jedini dan u Melburnu kada sve staje, jer su tada svi fokusirani samo na događaj na hipodromu Flemington, koji po značaju za lokalno stanovništvo nadmašuje čak i prvi kalendarski grend slem turnir u tenisu Australijan open.

U nedelju su održane galopske trke na hipodromu Kinčem park u Budimpešti, a konji koji su u treningu kod najboljeg trenera u Srbiji Bojana Šendekovića nisu imali dan, a bili su i previše opterećeni. Petogodi Kalabreze (džokej Milan Konkolj, teret 61kg, totalizator kvota 6,2), čiji su vlasnici iz Hrvatske, bio je poslednji, sedmi, u glavnoj trci na 2800 metara, dok je Dante`s Pik (džokej Aleksandar Šašić, 65 kg, kvota 13,3) bio sedmi od ukupno devet konja u trci na 1400 m.

- Travnata staza je bila jako teška, konji su upadali po deset centimetara. Bila je to loša taktička trka za Kalabrezea, bio je mnogo oštar i prerano otišao na čelo. Konkolj nije mogao da ga svuče. Pobedio je mađarski konj sa devet kila lakšim teretom. Sve u svemu, lepo proveden vikend sa porodicom i dragim prtijateljima koji su nas bodrili - rekao je za Kurir Bojan Šendeković.

Za razliku od Šendekovića, radovao se trener Dejan Davidović, jer je pet godina staro grlo sa farme Teliver, Ongfu Panda (džokej Peter Šandor) dobilo handikap III trku na 1600 metara.

Deca uživala na hipodromu uprkos lošem vremenu

U nedelju je na Beogradskom hipodromu obeležen, kako su istakli iz sportskog udruženja BRC, uspešan kraj sezone, organizovanjem manifestacije koja je privukla veliki broj dece na najstarijem sportskom objektu u Beogradu, uprkos lošem vremenu. Deca su uživala u raznim aktivnostima u prirodi, a mogla su i da jašu poni-konje.

Predsednik BRC-a Mihajlo Miša Vasić, sekretar Jelena Ivanović i članovi uprave Nemanja Bobičić i Loran Milić, bili su prijatno iznenađeni neočekivano velikim odzivom, pa planiraju da slične događaje organizuju i tokom zimske pauze, najverovatnije za Novu godinu i Božić.

Pavlović: Josipovićev konj dobija prvi klasik!

Na jesenjoj aukciji galopera u treningu "Tatersals" u Njumarketu, Marko Josipović je za budućeg derbistu oždrebljenog u Irskoj, Vajstl end Flut, izdvojio 26.250 funti! Po rečima legendarnog Aleksandra Pavlovića, Josipović je obavio dobar posao u Engleskoj. Konj će biti u treningu kod Anđe Mihajlovski u Beogradu.

- Drago mi je da se Josipović vraća na galopsku scenu, s obzirom da smo svojevremeno godinama uspešno sarađivali. Njegov izbor je odličan i ubeđen sam da će konj koga je kupio trijumfovati u prvoj klasičnoj trci u Beogradu "Trajal stejks" na 1600 metara - rekao je nekada čuveni bukmejker, menadžer i vlasnik trkačkih konja Aca Pavlović, koji se pokazao i kao dobar prognozer.

U Njumarketu je bilo rekordnih 29 grla koji su prodati za više od 200.000 funti, a čak 19 za više od 300.000 gvineja (20 gvineja iznosi 21 funtu). To je više nego dvostruko od prethodno postavljenog rekorda. Najskuplje je prodat konj po imenu Aj em a Gejmbler za 850.000 gvineja!

U Stublinama pastuv iz Poljske

U Stublinama kod Uba je stigao novi mladi, petogodi pastuv Sinop (otac Si d Star, majka Samba Brazil, na aukciji Arkana u Dovilu prodata kao jarling za 150.000 evra, a 2014. kao priplodna kobila vanaukcijski navodno za čak deset puta veću sumu), čiji je vlasnik Dragan Mitrović koji živi u Švajcarskoj. Sinop je u Poljskoj već korišćen u priplodu dve sezone i od njega postoje ždrebad. Nikada nije trčao galopske trke.

Zanimljivo je da je u Stublinama pre rata živeo izvesni Ljubiša Grčić, vlasnik dobro pedigriranih grla. Kada ga je kralj jednom pitao da mu proda kobilu, Ljuba je tada odgovorio: "Vaše visočanstvo nemate vi para za ovo".

Kurir sport/ L. D.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track