UDRUŽENJE NAVIJAČA DŽENTLMENI ODRŽALO TRIBINU: Pravo na sport je pravo za sve bez diskriminacije i netolerancije
Foto: Kurir

TRIBINA

UDRUŽENJE NAVIJAČA DŽENTLMENI ODRŽALO TRIBINU: Pravo na sport je pravo za sve bez diskriminacije i netolerancije

Ostali sportovi -

"Pravo na sport je Pravo za sve, bez diskriminacije i netolerancije", naziv je skupa održanog u Beogradu. Projektni skup je organizovan u okviru Erasmus+ projekta „RIGHTS“, čiji akronim znači „Respect is the goal, hate speech threatens sport integrity“, ili u prevodu „Poštovanje je cilj, govor mržnje ugrožava integritet u sportu“.

Projekat sprovodi sedam međunarodnih organizacija, a osim „Džentlmena“ učešće su uzela dva Univerziteta i četiri nevladine organizacije iz Italije, Portugala, Bugarske, Grčke i Turske.

Skup u organizaciji Udruženja navijača "Džentlmen" imao je za cilj promociju projektne povelje koja sumira ključne koncepte i stavove koji imaju za cilj da predstave savremenu ulogu sporta koja prevazilazi njegovu dimenziju 6zičke aktivnosti na etičku, moralnu i obrazovnu stranu ovog društvenog fenomena koji se odnosi na poštovanje ne samo sportskih pravila, već i drugih učesnika i zainteresovanih strana.

U okviru skupa predstavljen je i "Vodič" koji ima za cilj da pomogne zainteresovanim subjektima u sportskom okruženju da strukturiraju sopstvenu mapu puta. Akcioni plan za primenu kreativnih pristupa u borbi protiv govora mržnje i diskriminacije, za obezbeđivanje održivog, pozitivnog i inkluzivnog okruženja i za uvođenje kulture poštovanja u sportu.

Takođe, predstavljen je i Etički kodeks ponašanja, kao jedan od rezultata projekta, gde se predlaže zainteresovanim sportskim klubovima, udruženjima i organizacijama da uspostave jasne i konkretne standarde, pravila i odgovornosti za ponašanje različitih grupa svojih članova.

Pored partnera na projektu, učesnici skupa su bili predstavnici sportskih krovnih organizacija i saveza, predstavnici sportskih klubova, treneri, predstavnici sportskih medija, kao i organizacije civilnog društva i organizacije mladih.

Aktivni učesnici na skupu bili su predstavnici klubova: FK Čukarički, FK Lokomotiva, FK Dif, OK AS Beograd, Rvački klub Radnički, Sportska Mreža Beograd – Sportnet i Sportsko udruženje “Bridge United“.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track