U BAHREINU NIJE SAMO FUDBAL U PRVOM PLANU: Praktično u isto vreme još jedan događaj privlači globalnu pažnju!
Foto: Printscren Twitter

konjički sport

U BAHREINU NIJE SAMO FUDBAL U PRVOM PLANU: Praktično u isto vreme još jedan događaj privlači globalnu pažnju!

Ostali sportovi -

U glavnoj trci jaši i jedan od najboljih džokeja u istoriji, Italijan sa stalnim angažmanom u Engleskoj Frenki Detori, nagradni fond 600.000 funti!

Najbolji fudbaleri Srbije imaće u petak u Manami poslednju proveru pred odlazak na Svetsko prvenstvo u Katar. Ali, u Bahreinu neće samo fudbal i Piksijevi Orlovi biti u prvom planu, jer će se praktično u isto vreme održati i galopske konjske trke koje privlače globalnu pažnju, što i ne čudi s obzirom na pozamašan nagradni fond koji su obezbedili šeici, pre svega za glavnu trku.

Poslednjih godina Bliski istok, pored već etabliranih Ujedinjenih Arapskih Emirata, beleži nove tačke okupljanja visoko kvalitetnih grla, vrhunskih jahača i poznatih trkačkih štala. U petak je na programu velika grup 3 galopska trka u Bahreinu za "Internacionalni trofej" na 2000 metara na travnatoj stazi, za trogoda i starija uvezena grla (nagradni fond 600.000 funti - pobeda 360.000).

Automatsko pravo učešća stekli su pobednici trka na Ostrvu: dve grup 3 trke koje su održane u Engleskoj, u Njumarketu i Jorku, kao i na hipodromu Karag u Irskoj. U start mašini će biti ukupno 12 konja, od čega čak trećina galopera iz trkačke štale Godolfin, čiji je vlasnik vladar Dubaija šeik Muhamed. Za ova prvoklasna grla su nadležni vodeći treneri Godolfina: Englez Čarli Eplbaj, legendarni Francuz Andre Fabr i Said bin Surur iz Emirata.

Početak trke je u 18.05 časova po srednjoevropskom vremenu, odnosno dva sata kasnije po lokalnom. Direktan prenos je moguće pratiti i na jedinom specijalizovanom sajtu za galop kod nas bgturf.com.

- Sasvim je prirodno preduzeti napredak sada i biti domaćin događaja ovog kalibra u Kraljevini Bahrein nakon onoga što su postigli konji u vlasništvu Bahreina - rekao je šeik Isa Bin Salman Bin Hamad Al Kalifa, šef Bahrein turf kluba.

Šeik Muhamed
foto: Profimedia

U Bahrein je stigao i jedan od najboljih džokeja u istoriji, Italijan sa stalnim angažmanom u Engleskoj Lanfranko `Frenki` Detori, koji ovaj put neće jahati konja šeika Muhameda već kastrata Dilavara, koga je odgojio Aga Kan, a u vlasništvu je Viktorijusa. U treningu je kod Favzi Nasa i sin je super-pastuva Dubavija.

Biće tu i drugi svetski poznati džokeji: Vilijam Bjuik, Džerald Mos, Škot Danijel Tadhoup, Francuzi Olivije Pelije i Mikael Barzalona, pobednik ovogodišnjeg Epsom derbija, Englez Ričard Kingskot... Sa pažnjom ćemo pratiti i dobro poznatog jahača u regionu zapadnog Balkana koji je nastupao i na Beogradskom hipodromu, Italijana Alberta Sanu, jer već duže vreme sa velikim uspehom jaše na Bliskom istoku.

Izborna skupština SGS do kraja godine

Predsednik Srpskog galopskog saveza (SGS) Andrija Jovićević, najavio je da će do kraja godine biti održana izborna skupština, kao i svečanost dodele godišnjih nagrada, a u planu je i objavljivanje godišnjaka trka za 2022. Proteklih dana je veoma živo na Beogradskom hipodromu, iako nema trka. U četvrtak je viđena i Nataša Pavlović, koja predstavlja Srbiju na godišnjim sastancima Svetske federacije (IFHA), kao i jedan od najbližih saradnika Jovićevića, prvi čovek kluba RS Predrag Šotra.

Bili su tu i čelnici sportskog udruženja BRC: predsednik Mihajlo Miša Vasić, kao i Jelena Ivanović, Nemanja Bobičić i Loran Milić, sudija Branko Nikolić... BRC je ove godine organizovao sedam trkačkih dana u Beogradu.

Sandžak
foto: Facebook Printscreen

Očekuje se da ubrzo i trkalište u mestu Raškoviće, u Sandžaku, bude u zvaničnom kalendaru galopskih trka u Srbiji, s obzirom na velika ulaganja i popularnost galopa u ovom kraju, ali i podršku lokalne samouprave.

Srđan Ćorić podneo ostavku

Prvi čovek konjičkog centra između Deča i Šimanovaca "Horsland", Srđan Ćorić je podneo ostavku na mesto predsednika Saveza za konjički sport Srbije za olimpijske i FEI discipline (SKSS-OFD).

Prethodno je pre Ćorića, ostavku podneo i Rajko Dokić, legendarni takmičar i trener u utakmicama u preskakanju prepona. Trebalo je da na izbornoj skupštini u Novom Sadu bude izabrano novo rukovodstvo saveza koji je na državnom budžetu, ali nije bilo kvoruma. Novi termin izbora je 12. decembar, a skup će se održati u Beogradu.

Kurir sport/ L. D.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track