Paraolimpijci organizovali doček i nagradili Kurir
Foto: Nemanja Pancic

Heroji

Paraolimpijci organizovali doček i nagradili Kurir

Ostali sportovi -
Učesnici minulih Paraolimpijskih igara organizovali spontani doček u centru Beograda
1 / 6 Foto: TANJUG

Gromoglasan aplauz uz ovacije začuo se sa Terazijske česme u centru Beograda. Oduševljeni građani, više hiljada njih, dočekali su paraolimpijce Srbije da ih pozdrave i pokažu im da je ova zemlja zaista ponosna na njih.

Uživali su naši sportisti u slikanju i razgovoru sa svim onima koji su došli da ih podrže i podelili su svoje najsrećnije trenutke sa stanovnicima zemlje ispod čije su se zastave borili. Tri svetska rekorda i pet medalja dodati su istorijskim uspesima sportista Srbije.

Po povratku sa Igara u Londonu za njih nije bilo dočeka ispred Skupštine, ali ovih 13 velikih ljudi preuzelo je stvar u svoje ruke i u sopstvenoj organizaciji dogovorili su susret sa građanima. A među građanima našli su se i oni malo istaknutiji. Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac, britanski ambasador Majkl Devenport i naša olimpijka, strelkinja, Zorana Arunović samo su neki od poznatih koji su došli da pozdrave naše velikane i čestitaju im na izvanrednim uspesima koje su zabeležili na minulim Igrama u britanskoj prestonici.

Paraolimpijci Srbije zahvalili su redakciji Kurira na medijskoj podršci i okitili nas ni manje ni više nego medaljom u znak zahvalnosti. Nas list pratio je uspehe sportista na Igrama u Londonu i ovakva podrška herojima nacije bila je od velikog značaja pa su nas zbog toga i nagradili.

- Zahvaljujemo se na velikoj podršci koju ste pružili našim sportistima, bez vas ništa ne bi bilo moguće - poručuju iz Paraolimpijskog komiteta Srbije.

Na večerašnjoj košarkaškoj utakmici Srbija - Izrael u hali "Pionir" publika će imati priliku da pozdravi srpske paraolimpijce, koji su na Igrama u Londonu osvojili pet medalja. Susret paraolimpijaca s publikom oranizuju gradska uprava, Košarkaški savez Srbije i Paraolimpijski komitet.

Članovi Paraolimpijskog tima Srbije kazali su danas da se nadaju da će za četiri godine u Rio de Žaneiru ostvariti još bolje rezultate nego ovog leta na Igrama u Londonu. Oni su istakli da im mnogo znači prostor koji su dobili u medijima i da očekuju da to skrene veću pažnju na njih.

"Ove rezutate treba iskoristiti za veće uspehe i napredak. Da bismo bili još bolji, potrebno je da država nastavi da radi u pravcu kao do sada. Svi smo ponosni onim što smo postigli u Londonu, ali još više jer se nacija okrenula ovim sportistima i pratila njihove nastupe", kazao je predsednik Paraolimpijskog komiteta Zoran Mićović.

Paraolimpijci su u Londonu osvojili dve zlatne (Željko Dimitrijević u bacanju čunja i Tanja Dragić u bacanju koplja) i tri srebrne medalje (Borislava Perić Ranković i Zlatko Kesler u stonom tenisu, a Draženko Mitrović u bacanju diska).

Najiskusniji takmičar u Paraolimpijskom timu Srbije, stonoteniser Zlatko Kesler, kazao je da se nada da će Ministarstvo omladine i sporta "malo povećati budžet", kako bi paraolimpijci mogli da putuju na sva takmičenja.

Ambasador Velike Britanije u Beogradu Majkl Devenport čestitao je srpskim paraolimpijcima i kazao da su svojim dostignućima inspirisali mnoge da se uključe u sport.

"Nadam se da će vam ovi rezultati pomoći da skrenete pažnju na sebe i još brojniji dođete u Rio de Žaneiro", dodao je Devenport.

Državni sekretar za sport Predrag Peruničić ocenio je da su Olimpijski komitet, Paraolimpijski komitet i sportski savezi Srbije "jedna porodica" i da će pokušati da još bolje predstavljaju državu, dok je predsednik Sportskog saveza Srbije Aleksandar Šoštar kazao da očekuje još bolju saradnju tih organizacija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track