BRITANSKI DŽOKEJ MUR POKORIO TOKIO: Na najvećem hipodromu na svetu održan Japan kup za nagrade veće od 6,6 miliona evra! (VIDEO)
Foto: Printscreen

konjički sport

BRITANSKI DŽOKEJ MUR POKORIO TOKIO: Na najvećem hipodromu na svetu održan Japan kup za nagrade veće od 6,6 miliona evra! (VIDEO)

Ostali sportovi -

U nedelju je rano ujutro, po srednjoevropskom vremenu (15.40 časova po lokalnom), održana najveća galopska trka u Zemlji izlazećeg sunca - 42. Japan kup (2400 metara, trava, na levo, 864 miliona jena - 6.646.154 evra).

Pobedio je petogodi japanski galoper Vela Azul, u čijem je sedlu bio vodeći britanski džokej Rajan Mur, kome je to druga pobeda u ovoj značajnoj trci na svetskom nivou! Trener pobednika je Japanac Kunihiko Vatanabe i dolazi sa farme Karot, dok je odgajivač Notern farma. Bilo je prisutno 53.559 gledalaca sa plaćenim ulaznicama.

Pogledajte kako su grlo Vela Azul i džokej Mur pobedili u Japan kupu:

Trka je održana na najvećem hipodromu na svetu koji se nalazi u mestu Fuču, 30-ak kilometara zapadno od Tokija, na kome može da se smesti neverovatnih 223.000 gledalaca, a na tribinama ima 13.750 stolica. Izgrađen je 1933. godine. Rekordna poseta je zabeležena 27. maja 1990, kada je bilo 196.517 gledalaca!

"Pobeda u grup trci Kjoto Dajšoten u oktobru na 2400m može biti dobar znak. Ništa manje dobar znak je i što čitamo da će u sedlu biti Rajan Mur. Farma Karot je jedna od najboljih u Japanu već dugi niz godina. Poznata po stejerima, čak je uspešnija na trkama preko šiblja (2. na listi) nego na ravnim galopskim trkama (4. na listi). U svakom slučaju, nivo rada, kvaliteta i odgovornosti neshvatljiv iz ovdašnje perspektive", navedeno je pre trke na specijalizovanom sajtu za galop bgturf.com, gde je mogao i da se prati direktan prenos Japan kupa.

Vela Azul (kvota 4,5) je posle dramatične završnice i izvanrednog finiša, za tri četvrtine dužine konjskog tela bio bolji od prvog favorita Šarjara (džokej Kristijan Demuro, kvota 9/4 - 3,25), iza koga je za vrat stigao Veltrejsende (Demjan Lejn), dok je četvrti bio Dering Takt (Tom Markvand). U start mašini je bilo ukupno 18 konja. Pobedničko vreme 2:23,7.

Poslednji konj koji je pobedio u najvećoj trci na Dalekom istoku, a da je u treningu van Japana je Alkased, čiji je trener bio Luka Kumani, a u sedlu slavni Italijan sa stalnim angažmanom u Engleskoj Frenki Detori, jedan od najvećih džokeja u istoriji. Bilo je to 2005. godine.

Niko neće da bude predsednik saveza!

Predsednik Saveza za konjički sport Srbije za olimpijske i FEI discipline (SKSS-OFD) Srđan Ćorić je odavno podneo ostavku, a pre njega je isto učinio i Rajko Dokić, legendarni takmičar i trener u olimpijskoj disciplini preskakanje prepona. U Novom Sadu je nedavno trebalo da bude održana izborna skupština, ali nije bilo kvoruma.

Novi izbori su zakazani za 12. decembar u Beogradu, pa ostaje da se vidi da li ćemo tada dobiti novo rukovodstvo saveza koji je na državnom budžetu. Bivši predsednik Ćorić, našao se i na meti kritičara jer je kao prvi čovek konjičkog centra "Horsland", između Deča i Šimanovaca, povećao cene mesečnih pansiona za držanje sportskih konja za više od 50 odsto, sa 300 na skoro 500 evra!

Kurir sport/ L. D.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track