JOKIĆEV KONJ PETI U REMSU: Mukić šampion-vozač i najbolji odgajivač u Srbiji! Galopski spektakl u Hong Kongu (VIDEO)
Foto: Kurir

konjički sport

JOKIĆEV KONJ PETI U REMSU: Mukić šampion-vozač i najbolji odgajivač u Srbiji! Galopski spektakl u Hong Kongu (VIDEO)

Ostali sportovi -

Nikolini saradnici i prijatelji iz Italije, Alesandro Goćadoro i Leonardo Ćeki, slavili pobedu u četvrtak na čuvenom pariskom hipodromu "Vansen"

Dvogodišnji kasač Kajzer de Mortre, u vlasništvu štale "Drim kečer" iz Sombora najboljeg košarkaša sveta Nikole Jokića, zauzeo je peto mesto u nedelju na trci na hipodromu u Remsu. U sulkama ga je vozio Miodrag Miško Pantić, koji ima licencu i za nastupe u Francuskoj, vodećoj zemlji kasačkog sporta u Evropi. Startovalo je 12 dvogodaca, a trku je završilo devet.

Trka je bila na 2550 metara (start iz okreta, 12.000 evra), a ostvareno vreme dvogodišnjeg Jokićevog konja je 1:17,9 prosečno po kilometru. Jokić je ukazao šansu Pantiću, pa je sada vreme da mu naš poznati vozač i trener uzvrati na pravi način. U Francuskoj je konkurencija žestoka, nije lako pobediti ni na manjim hipodromima, pa ostaje nada da će rezultati u narednim trkama biti bolji.

Nikola Jokić
foto: Privatna arhiva

Jokić je napravio pravi potez uspostavljanjem čvrste saradnje sa Italijanom Alesandrom Goćadorom, šampionom Evrope među vozačima. Nikola kod Goćadora, u blizini Parme, u treningu drži četiri skupo plaćena kasača. Kako je Kurir već pisao, Goćadoro je sa prijateljima zbog Jokića pružio snažnu podršku "orlovima" u Pragu u grupnoj fazi na Evrobasketu, kada se upoznao i sa MVP igračem Evrolige Vasilijem Micićem.

Nikola Jokić
foto: Privatna arhiva

Da je Goćadoro i jedan od najboljih evropskih trenera, potvrđeno je na superioran način u četvrtak na čuvenom pariskom hipodromu "Vansen". Tada je izuzetni sedmogodi kasač Zakarija Bar, u vlasništvu Goćadorovog prijatelja iz Firence i bivšeg džokeja Leonarda Ćekija, pobedio u trci za nagradni fond od 90.000 evra (2100 m, autostart). U sulkama je bio sjajni Francuz Metju Abrivard, uz odlično ostvareno vreme 1:10,6.

Inače, u nedelju je na "Vansenu" održana druga kvalifikaciona trka za najveći spektakl kasačkog sporta Pri d`Amerik, tzv. Burbon (2850 m, start iz okreta, 120.000 evra, ukupno 16 konja), a pobedio je petogodi Huker Beri, koga je vozio Nikola Bazir, a u treningu je kod njegovog legendarnog oca Žan-Mišel Bazira, najveće svetske zvezde u sulkama. Konj je u vlasništvu Mišela Aladenizea. Pobedničko vreme 1:12,9.

Francuska rasa kasača je postala dominantna, pa je svakako dobro što je početkom decembra na značajnom međunarodnom skupu zemalja partnera odgajivača u Parizu bila i tročlana delegacija iz Srbije: Branko Peruničić, Tomislav Višnjić i Branko Skenderović. Do 29. novembra. ove godine je izvezeno 630 francuskih kasača tokom njihove trkačke karijere. Na Maltu čak 255, a potom slede Španija (70), Nemačka i Holandija (po 39), Švajcarska (30), Velika Britanija (22), Belgija (19), Bugarska (17), Irska (13), Poljska (10), Austrija, Slovenija i Norveška (po 9), SAD (7), Srbija (5), Portugal i Češka (3).

Branislav Mukić
foto: Facebook

Zanimljivo je da je ove godine u Srbiji najbolji odgajivač naš čuveni šampion-vozač Branislav Mukić sa Palića, koji je za nijansu imao bolje rezultate od donedavno neprikosnovenog Tomislava Višnjića, prvog čoveka "Animal trejd rejsing tima" iz Zmajeva. Treće mesto je zauzeo Darko Tikvicki iz Tavankuta.

Pažnja ljubitelja galopa je bila usmerena na hipodrom Ša Tin u Hong Kongu, gde je viđen pravi spektakl. Hong Kong kup (2000m, na desno, 34 miliona HK dolara - 4,4 miliona američkih dolara), dobio je ubedljivo favorit i pobednik Hong Kong derbija, četvorogodišnji kastrat Romantik Vorior (kvota 1,85), u čijem sedlu je bio 30-godišnji Novozelanđanin Džejms MekDonald, trenutno najbolji džokej na svetu. Trener pobednika je Deni Šum (62) iz Hong Konga, a vlasnik Piter Lau Pak Faj. Odgajivači su Korduf stud i T. J. Runi. Travnata staza je bila dobra, a pobedničko vreme 1:59,70.

Dvostruki konj godine u Hong Kongu, sedmogodi kastrat Golden Siksti je za vrat izgubio uzbudljivu trku na milju od tri godine mlađeg, takođe kastrata oždrebljenog u Irskoj po imenu Kalifornija Spengl (džokej Australijanac Zak Parton, trener Toni Kruz iz Hong Konga). Na hipodromu je bilo 45.000 gledalaca.

"Ovo je kruna sezone galopa u Hong Kongu. Tradicionalno uslovljeno godišnjim dobom, pored domaćih grla, gravitiraju Japan, SAD, Australija i poneko grlo iz Evrope. Četiri glavne trke pokrivaju uobičajene kategorije: sprint na 1200m, milja 1609m, Hong Kong kup 2000m i tzv. vejs na 2400m. Radi se o grup 1 trkama, ukupnog nagradnog fonda od oko 13,5 miliona evra", navedeno je na našem specijalizovanom sajtu za galop bgturf.com.

Kovačević četvrti u Sirakuzi

Završna faza prvenstva Sredozemnog i Crnog mora održana je u petak u Italiji, na hipodromu u Sirakuzi na Siciliji (1600m, 4.180 evra).

Srbiju je kao vozač predstavljao Milan Kovačević, koji je sa devetogodišnjim kasačem Umbertom bio četvrti od ukupno osam učesnika, uz ostvareno vreme 1:15,1 prosečno po kilometru.

Kurir sport/ L.D.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track