NAJSLAVNIJI SVETSKI JAHAČ OBJAVIO POVLAČENJE! Konkolj šampion-džokej u Srbiji, Šapčani najbolji treneri - Šendeković bez premca
Foto: Profimedia

KONJIČKI SPORT

NAJSLAVNIJI SVETSKI JAHAČ OBJAVIO POVLAČENJE! Konkolj šampion-džokej u Srbiji, Šapčani najbolji treneri - Šendeković bez premca

Ostali sportovi -

Alić, Jusufović i Etemović postali dominantni vlasnici galopera na zapadnom Balkanu, Jovanović iz Bijeljine superioran u Budimpešti

Udarna vest iz svetskog galopa dolazi iz Velike Britanije, gde je jedan od najvećih džokeja u istoriji, slavni Italijan sa stalnim angažmanom u Engleskoj Lanfranko `Frenki` Detori, objavio da će krajem sledeće godine završiti karijeru kao profesionalac!

Detori se smatra jednim od najpriznatijih i najpopularnijih sportista svih vremena. On je 15. decembra napunio 52 godine, a rođen je u Milanu. Zanimljivo je da je njegov otac Đanfranko, rodom sa Sardinije, 13 puta bio šampion-džokej u Italiji. Frenki će se početkom novembra 2023. definitivno oprostiti od aktivnog jahanja na Briders kupu u Santa Aniti, u Kaliforniji (SAD), na jednom od najvećih svetskih događaja u galopskom sportu.

"Nikad se ne osećaš staro u sobi za džokeje, ali stvarnost je da sam star", izjavio je Frenki Detori.

Detori će predstojeće božićne praznike provesti upravo u Santa Aniti, gde će boraviti deset nedelja. U februaru planira da jaši u najskupljoj trci na svetu Saudi kup u Rijadu, a potom krajem marta da brani šampionski "presto" u Dubai vorld kupu. U Engleskoj će svoju poslednju sezonu započeti u Njumarketu, a kraj blistave karijere obeležene pobedama u svim najvećim trkama na svetu biće u Americi. Prvu pobedu je ostvario 16. novembra 1986, sa grlom Rif u Torinu.

Na domaćoj sceni, skupo plaćeni galoperi kupljeni na aukcijama, pre svega u Njumarketu (Engleska) i Dovilu (Francuska), posle neplaniranih poteškoća konačno su stigli u Srbiju, najviše zahvaljujući jednom od izuzetnih vlasnika Hajru Jusufoviću, koji živi u Nemačkoj.

galop
foto: Printscreen

Kako se saznaje, Jusufović je dao čvrste bankarske garancije kako bi mogao da se realizuje uvoz konja u Srbiju. Novoangažovani menadžer iz Grčke, koji odnedavno zastupa interese ovdašnjih vlasnika galopera, izvinio se zbog peripetija nastalih tokom transporta, zbog nemalih državnih dažbina i zadržavanja grla u Holandiji.

galop
foto: Printscreen

Inače, Hajro Jusufović, Rahim Etemović i Almin Alić pozicionirali su se, s punim pravom, kao trojica aplsolutno dominantnih vlasnika čiji konji trče i u Srbiji. Jusufović drži galopere u ergeli Surčin, čiji je vlasnik Dragoljub Marković, u treningu kod Miroslava Jovanovića Jupija, a Alić i Etemović na Šabačkom hipodromu kod Bojana Šendekovića. Doduše, Etemović je većinu svojih konja već prebacio kod trenera Gabora Maronke u trening-centar Felsopakoni kod Budimpešte.

- Konji koje sam kupio u Engleskoj i Francuskoj ostaju u Surčinu, samo što će trčati i u drugim državama. Naš tim nije još popunjen, nadam se da će biti još dobrih novih grla ubuduće - navodi se u pisanoj izjavi Hajra Jusufovića.

Almin Alić iz Sandžaka je najuspešniji vlasnik u Srbiji za ovu godinu sa ukupno zarađenih 4.849.500 dinara. Daleko iza njega su ergela sa većinskim arapskim kapitalom AD Zobnatica kod Bačke Topole (1.149.501) i štala "Bel-Rejsing" (braća Verko i Željko Radukić, Dejan Vujčić i Bojan Stanivuković), koja ima konje i u Mađarskoj, sa zaradom od 1.083.000 dinara.

Više od milion dinara su još zaradili samo braća Vatić i štala "Intergaj" iz Bijeljine, čiji je prvi čovek Aleksandar Jovanović. Zanimljivo je da je "Intergaj" sav prihod u Srbiji ostvario u samo jednoj, ali veoma vrednoj trci, pobedom Trigera u "Kupu Ljubičeva" u Požarevcu. Jovanovićev glavni fokus je hipodrom "Kinčem park" u Budimpešti, gde je ove godine u tamošnjem jubilarnom 100. derbiju trijumfovao njihov izvanredni ždrebac Prezident, što je nesumnjivo ogroman uspeh.

Milan Konkolj
foto: Miroslav Radojević

Šampion-džokej Srbije na ubedljiv način je postao Milan Konkolj sa 40 pobeda, a iza njega su prekaljeni Šapčanin Aleksandar Šašić (21) i Italijan Kristijan Njezi (17). Dvocifren broj pobeda još su imali samo: Goran Mešetović i aspirant Milan Nikolić (po 11) i iskusni Tihomir Tika Vujković iz Uba (10), dok je devet puta pobeđivao povratnik iz Koreje Đorđe Perović, naš najbolji džokej u istoriji.

Bojan Šendeković
foto: Facebook

Najbolji treneri u Srbiji su iz Šapca, a ponovo je bez premca Bojan Šendeković, ali će nagradu ove godine primiti njegova supruga Tamara Šendeković, koja se formalno vodila kao trener. Drugoplasirani je Bojanov rival, ali i prijatelj Dušan Pajić, koji se proslavio kao džokej i trener u ergeli Surčin, dok je treći Zoran Lukić, takođe iz Šapca. Potom slede: Miroslav Jovanović (Hajro Jusufović - Surčin), neverovatniTika Vujković iz Uba i Miroslav Kolar, koji je donekle spasao čast Beogradskog hipodroma, gde su se nekada ponosili, pre svega sa nenadmašnim Acom Markovićem i Draganom Gašom Đorđevićem.

Unks
foto: Miroslav Radojević

Konj godine u Srbiji je osvajač "triple krune" Unks (trener Šendeković, vlasnik Alić), najbolji dvogodac je žensko grlo Kvik Andžel SRB (trener Šendeković, vlasnica Branislava Rakić), a najbolje starije grlo je četvorogodi kastrat Silvestris (trener Šendeković, vlasnik Alić). Nagrade najuspešnijima će biti dodeljene na svečanosti u hotelu "Mažestik" u Beogradu, u nedelju 25. decembra od 19 časova, posle završetka Izborne skupštine Srpskog galopskog saveza (SGS).

Generalni handikap za 2022. godinu je objavila Milana Dudić, zvanični handikaper i prvi trener SGS-a. Najbolje ocenjena galopska grla su - dve godine: Kvik Andžel SRB - 74, tri godine: Unks, Triger - 82, starija grla: četvorogodi kastrat Templ Lok (trener Jovanović, vlasnik Jusufović) - 83.

Ove godine je u Srbiji održano ukupno 29 galopskih trkačkih dana: najviše u Šapcu (9), a potom slede: Beograd (7), Požarevac i Bogatić (po 5), Sremska Mitrovica (2) i Vrelo kod Uba (1). Trka nije bilo na hipodromima ergela Karađorđevo i Zobnatica. Revijalne trke su održane u Šapcu za Novu godinu, Bogatiću za Božić, Kasidolu na Todorovu subotu, u Subotici, na Boretinom brdu kod Prijepolja i na hipodromu "Sandžak" u mestu Raškoviće.

Vasić: Jovićević kandidat BRC-a za predsednika SGS

Povodom glasina da bi i vlasnik hipodroma Vrelo kod Uba Života Jovanović mogao da bude kandidovan za predsednika Srpskog galopskog saveza na Izbornoj skupštini zakazanoj za 25. decembar, predsednik sportskog udruženja BRC koje okuplja većinu konjara iz Beograda Mihajlo Miša Vasić je rekao da se ne bavi spekulacijama i kafanskim pričama.

- Naš kandidat je aktuelni predsednik SGS Andrija Jovićević, koji je nedavno uspešno predstavljao Srbiju u Parizu na Kongresu Međunarodne federacije galopa (IFHA). To što će skupština biti otvorena za javnost ne znači da neko treba da pravi cirkus. Ovlašćeni članovi mogu da budu samo iz klubova koji su pristupili savezu, prethodno se uskladivši sa Statutom SGS i Zakonom o sportu. Naporno smo radili da sve polako dovodimo u red - naglasio je Vasić.

Života Jovanović navodno ima podršku određenih struktura iz Uba, Šapca... On je ove godine glavnu trku u Vrelu "Kup Tamnave" preimenovao u "Kup Z.Z. Trlić". Njegov konj Soko Trlić je kao drugoplasirani naknadno proglašen za pobednika derbija na Beogradskom hipodromu 2017, nakon što je prvoplasirani Rozenfajr Jovice Ostojića iz Šapca diskvalifikovan zbog dopinga. Te godine su na najstarijem sportskom objektu u Beogradu održana samo tri trkačka dana.

Bačka najbolji kasački klub

Pored Branislava Mukića, koji je ove godine postao 21. put šampion-vozač u Srbiji, ali i najbolji odgajivač, najboljeg trenera Aleksandra Dimitrijevića iz Subotice i Jokićeve šampionske štale "Drim kečer" iz Sombora, poznato je i koji su najuspešniji klubovi u kasačkom sportu.

Ovako izgleda redosled klubova kod kasača: 1. KK Bačka, Subotica (35.742 bodova), 2. KK Vojvođanin, Sombor (17.662), 3. KK Pomoravlje, Velika Plana (8.311).

Kurir sport/ L. Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track