JAPANSKI REVIZORSKI SUD SAOPŠTIO: Olimpijske igre u Tokiju koštale 20 odsto više u odnosu na izveštaj organizatora
Foto: Profimedia

OLIMPIJSKE IGRE

JAPANSKI REVIZORSKI SUD SAOPŠTIO: Olimpijske igre u Tokiju koštale 20 odsto više u odnosu na izveštaj organizatora

Ostali sportovi -

Organizacija prošlogodišnjih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju koštala je 20 odsto više u odnosu na iznos koji su procenili organizatori, saopštio je Japanski revizorski sud.

Prema izveštaju ovog tela za Letnje igre u Tokiju potrošena je 12,1 milijarda evra.

Tokio 2020
foto: Profimedia

Revizorski sud je naveo da su organizatori propustili da uključe odredjene državne troškove vezane za Igre, uključujući mere protiv dopinga, treninge sportista, japansku hranu u Olimpijskom selu i novi Olimpijski stadion.

U izveštaju sud poziva vladu da u budućnosti blagovremeno otkrije pune troškove kada je uključena u organizaciju velikog dogadjaja.

Portparol japanske vlade Hirokazu Macuno rekao je novinarima da vlada "ozbiljno shvata" izveštaj revizorskog suda i da će na njega odgovoriti adekvatno.

Tokio 2020, Tokio 2021, Olimpijski krugovi, olimpijski krugovi, Olimpijske igre, olimpijske igre ilustracija
foto: Profimedia

Prvobitno se očekivalo da će troškovi biti mnogo manji, ali je do povećanja došlo zbog odlaganja dogadjaja usled pandemije korona virusa 2020. godine.

U Japanu je pre nekoliko meseci izbio veliki skandal zbog korupcije u vezi sponzorskih ugovora za Olimpijske igre u Tokiju.

Japanski grad Saporo je usled toga odlučio da privremeno odustane od kandidature za organizaciju Zimskih olimpijskih igara 2030. godine.

(Kurir sport/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track