UKRAJINCI NAPALI SVOG POZNATOG BOKSERA JER ŠTITI PRAVOSLAVNU CRKVU: Komandant Azova hoće da ga protera u Rusiju, prete mu smrću...
Foto: Printskrin/Instagram

skandal

UKRAJINCI NAPALI SVOG POZNATOG BOKSERA JER ŠTITI PRAVOSLAVNU CRKVU: Komandant Azova hoće da ga protera u Rusiju, prete mu smrću...

Ostali sportovi -

Jedan od najpoznatijih sportista iz Ukrajine Vasilij Lomačenko, bivši svetski prvak u boksu, našao se na udaru tamošnje javnosti, jer je stao uz mitroplita Longina, prvog čoveka Ukrajinske pravoslavne crkve.

Vasilij Lomačenko
foto: Printskrin/Instagram

Vasilij Lomačenko (34) rođen je u mestu Bilhorod-Dnjistrovski u Odeskoj oblasti. Osvajač je dve zlatne olimpijske medalje za Ukrajinu u Pekingu (2008) i Londonu (2012), dvostruki svetski šampion i bivši prvak sveta u profesionalnom boksu u verzijama WBA i WBO, u lakoj kategoriji.

- Imamo priliku da pokažemo koliko smo verni svom Nebeskom Ocu i našoj Majci Crkvi, da li smo pravi pravoslavci i da li uopšte zaista verujemo u Boga i koliko smo mu odani. Kako kažu, prijatelji se poznaju u nevolji, a i danas će se pravi pravoslavac pokazati upravo u najtežem trenutku za našu crkvu. Danas nam se pružila velika prilika da dokažemo da li smo dostojni večnog života u Carstvu Božijem. Mir svima - napisao je Vasilij.

Mitropolit Longin, arhijerej Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije, u svojoj besedi u čuvenoj pravoslavnoj svetinji Kijevsko-Pečerskoj lavri, kaže da je Ukrajina započela rat protiv Boga, crkve i ukrajinskog naroda.

- Ukrajinska država je danas započela rat protiv Boga, protiv Crkve Gospodnje i protiv ukrajinskog naroda. Ovo nije borba protiv zla, ovo nije borba protiv neprijatelja, braćo, sestre. Ovo je borba protiv samog Gospoda Boga i Crkve Njegove. Počeli su da glasaju po regionima,okruzima da zaustave Ukrajinsku Pravoslavnu Crkvu. Znači zaustaviti Gospoda. Takvi ludi ljudi još nisu viđeni u istoriji naše Crkve i vere pravoslavne - rekao je Longin u videu.

Ova njegova objava naišla je na različite komentare Ukrajinaca. Mnogi od njih su ga osudili i poručili da je stao na stranu Rusije. neki su čak pozivali SBU (Ukrajinsku službu bezbednosti) da privedu boksera i ispitaju ga.

Najdalje je otišao predstavnika puka "Azov" Bogdan Tavra Krotevič, koji je na svom Tviter nalogu predložio da se Lomačenko razmeni sa Rusima, nazvavši ga novim "Medvedčukom". Naime, Viktor Medvedčuk je Ukrajinac koji je od početka sukoba između Rusija i Ukrajine bio u zatvoru, tučen i mučen zbog svojih bliskih veza sa Vladimirom Putinom. Razmenjen je za veliki broj pripadnika zloglasnog puka "Azov", njih 160, koji su zarobljeni u Marijupolju.

- Vasja Lomačenko je budući "Medvedčuk“, za koga je moguće osloboditi mnogu našu braću iz zatočeništva. Samo treba misliti o tome. SBU, mislim, može da se predstavi ovde, šta mislite? A ako to uzmete za izdaju, moguće je da će mnogi ukrajinski patrioti koji se nalaze u zatočeništvu kasnije biti razmenjeni - napisao je Krotevič, na tviteru i instagramu.

Vasilij Lomačenko
foto: Printskrin/Instagram

Vasilija Lomačenka na društvenim mrežama branio je njegov kolega, još jedan ukrajinski bokser Ivan Redkač, koji je one koji su mu pretili nazvao "toksičnim". Ukrajinski bokser je već mesecima pod udarom tamošnje javnosti. Letos je odbio da osudu napad Rusije na njegovu rodnu Odesku oblast, a nedavno se fotografisao u Kijevsko-Pečerskoj lavri koja među Ukrajincima slovi kao tvrdo uporište pravoslavnih monaha odanih Rusiji.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track