SAMO JAKO! Srpski rukometaši večeras u Katovicama igraju prvu utakmicu na SP protiv Alžira
Foto: Rukometni savez Srbije

RUKOMET

SAMO JAKO! Srpski rukometaši večeras u Katovicama igraju prvu utakmicu na SP protiv Alžira

Ostali sportovi -

Srpski rukometaši večeras (20.30, RTS) u Katovicama igraju prvu utakmicu na Svetskom prvenstvu protiv selekcije Alžira. Kako je selektor Toni Ðerona najavio, cilj je plasman u četvrtfinale, a prva prepreka na tom putu je solidna ekipa iz Afrike.

Plasman među osam najboljih selekcija na planeti garantuje kvalifikacije za Olimpijske igre, koje će 2024. godine biti održane u Parizu. Posle dve godine sistemskog rada sa španskim stručnjakom rastu ambicije u Rukometnom savezu Srbije. Naš nacionalni tim je spoj mladosti i iskustva. Stariji su Ilija Abutović (34), Nemanja Ilić (32) i Petar Ðorđić (32), a mlađi Uroš Borzaš (23), Jovica Nikolić (21) i, najmlađi, Stefan Dodić (19).

Srbija je odigrala dve utakmice protiv evropskog šampiona Švedske, jednu smo izgubili, drugu dobili. Alžir nije selekcija za potcenjivanje, ali, realno, Srbija bi taj meč trebalo da dobije bez problema.

- Atmosfera u našem taboru je na nivou, svi smo dobro i jedva čekamo utakmicu protiv Alžira. Protiv Švedske smo pokazali da možemo sa svima da igramo i, što je najvažnije, da pobedimo jednu takvu selekciju. Ne plašimo se bilo koga i spremni smo za Alžir - rekao je u kratkoj izjavi rukometaš Uroš Borzaš, bek norveškog Elvuruma.

Naredne utakmice srpski rukometaši igraju 15. i 17. januara. U nedelju protiv Nemačke od 18 časova, a onda u utorak protiv Katara od 20.30.

rukometaši
foto: Starsport©

LOŠI REZULTATI - Bez medalje od osamostaljenja

U novijoj istoriji rukometna reprezentacija Srbije nije imala većih uspeha na svetskim prvenstvima. Osmo mesto zauzeli su „orlovi“ 2009. godine na SP u Hrvatskoj, i to je najbolji plasman od razdruživanja sa Crnom Gorom. Propustili smo čak četiri planetarna šampionata, 2007, 2015, 2017. i 2021. zbog korone.

SPECIJALIZOVANI PORTAL - Prognoze ne obećavaju

Prema prognozi specijalizovanog portala za rukomet Handball planet, Danska će odbraniti titulu šampiona sveta. U finalu će pobediti Francusku, dok će bronza pripasti Švedskoj nakon duela sa Španijom. Ovaj sajt ne daje velike šanse Srbiji. Smatraju da srpski rukometaši neće ispuniti cilj i plasirati se u četvrtfinale. Po njihovoj prognozi, ispred Srbije su Egipat, Nemačka, Norveška, Hrvatska i Island.

GRUPA E KATOVICE

13. JANUAR

Nemačka – Katar 18.00

Srbija – Alžir 20.30

15. JANUAR

Nemačka – Srbija 18.00

Alžir – Katar 20.30

17. JANUAR

Alžir - Nemačka 18.00

Katar – Srbija 20.30

(Aleksandar Radonić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track