RUKOMETNI SAMIT U TOPLICI: Na jednom mestu Tuta, Tole, Paja, Mario, Avra…
Foto: Privatna Arhiva

PRAZNIK SPORTA U TOPLICI

RUKOMETNI SAMIT U TOPLICI: Na jednom mestu Tuta, Tole, Paja, Mario, Avra…

Ostali sportovi -

Žtorađa prestonica rukometa

Ponekad slika govori više od 1.000 reči. Primer toga je i ova fotografija koja je večeras nastala u lokalnoj kafani u Žitorađi, gde na se na jednom mestu nalaze Evropski i Svetski šampion, sa najtrofejnijim i istaknutijim rukometnim radnicima u Srbiji i poslednjih 20 godina. Svi okupljeni na kako kaže Miomir Maljević - međunarodnom rukomentnom samitu.

- Na jednom mestu čuveni Zoran Tuta Živković, legendardni Tole Pešić, Avram Ilić, Zvonko Todorović, Mileta Koprivica, Ivan Stanković, Slobodan Janković, čuveni Mladen Radonjić Marek i moja malenkost. Koliko je to rukometa na jednom mestu suvišno je govoriti. Tuta predsedava skupom a mi kao njegovi verni sledbenici i učenici slušamo i upijamo znanje - opisuje večerašnji susret Maljević.

Predsednik Rk Žitorađa najavljuje da bi čuveni Tuta Živković ali i cela večerašnja mogla da u prolećnom delu bude gost na jednom meču Žitorađana.

- To bi bio veliki dan za rukomet u ovom malom mestu. Tuta koji neizmerno voli Toplicu i naš klub učinio bi veliku čast kako nama njegovim prijateljima tako našim dečacima koji sa 17 godina vojevaju bitke na terenu sa mnogo starijim i iskusnijim igračima od sebe. Zamislite kakva bi krila dobili dečaci kada bi na tribina pomno pratio njihovu igru najveći rukometni trener koga je srpski rukomet ikada imao. Ježim se od te pomisli, i radujem se unapred tome da ugostimo Tutu u Žitorađi.

Paja Maljević, Žitorađa
foto: Privatna Arhiva

Ovakvi susreti će, kaže Maljević i ubuduće biti praksa.

– Kada su svi ovi ljudi na jednom mestu, onda znate da se kuju ozbiljni rukometni planovi. Videli smo da se naš rukomet polako vraća na stare staze, vreme je da se proces ”proizvodnje” igrača nastavi i da negujemo lepotu ove igre – završava naš razgovor prvi čovek rukometa u Žitorađi, uz jedan interesantan predlog:

- Voleo bih da se Zoranu Tuti Živkoviću da neko državno priznanje za sve što je učinio ne samo za srpski rukomet i sport, već za sport u Evropi. Tvorac modernog rukometa koji danas gledamo. I evo, javno dajem predlog, državnim organima koji se bave tim pitanjima, da kao što ne zaboravljaju sve heroje ove zemlje, ne zaborave i ovog jednog od najvećih sportskih heroja koje imamo i koje smo ikada imali – ističe Maljević.

Srbija ima braću Peruničić, a Toplica braću Maljević i pobednički duh iz Gacka.
Srbija ima braću Peruničić, a Toplica braću Maljević i pobednički duh iz Gacka. foto: Privatna Arhiva
Paja Maljević, Žitorađa
foto: Privatna Arhiva

Na kraju nama ostaje samo da konstatujemo natpis koji je osvanuo na jednom profilu iznad ove fotografije – Toplica se tresla večeras. Previše rukometa na jednom mestu.

Za ponos i nauk svima. U jednoj varošici nadomak Prokuplja se igra najcenjeniji rukomet u celoj Toplici, širom zemlje.

Paja Maljević, perjanica rukometa, uspeo je u topličkoj varošici Žitorađi da okupi na jednom mestu evropske i svetske šampione koji u poslednjih 20 godina imaju najviše trofeja i pun trezor znanja i iskustva.

Paja Maljević, Žitorađa
foto: Privatna Arhiva

- Prometej srpskog i evropskog rukometa odavno je sebi podigao spomenik, za života, svojim rezultatima. A na čelnim ljudima i sportskim funkcionerima je da mu se adekvatno oduže i konačno njegovo ime uokvire u nagradu koja će se dodeljivati najboljim rukometnim stručnjacima, a mi njegovi sledbenici najbolje to znamo - rečeno je na skupu.

1 / 7 Foto: Privatna Arhiva

(Kurir.rs, N. Tonić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track