SKANDAL U JAPANU: Uhapšen zvaničnik OI u Tokiju zbog nameštanja tendera
Foto: Profimedia

TOKIO 2021

SKANDAL U JAPANU: Uhapšen zvaničnik OI u Tokiju zbog nameštanja tendera

Ostali sportovi -

Visoki zvaničnik Organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Tokiju uhapšen je pod optužbom za kršenje antimonopolskih zakona.

Jasuo Mori, zvaničnik Igara održanih 2021, uhapšen je zajedno sa Kodži Henmijem, koji je bio na čelu sportskog odeljenja u japanskom reklamnom gigantu "Dentsu". Pored njih uhapšena su još dvojica rukovodilaca, navodi se u saopštenju okružnog tužioca u Tokiju.

Tužioci u odvojenom procesu istražuju skandal sa podmićivanjem, zbog čega je optužen bivši izvršni direktor Dentsua Harujuki Takahaši, takođe član Organizacionog komiteta Igara.

Istraga se bavi nameštenim tenderima i uključuje izbor mesta za kvalifikacije, kao i za same Olimpijske igre 2021. godine. To je zajednička operacija sa Japanskom komisijom za pravednu trgovinu, koja se bavi kršnjem antimonopolskih zakona.

Tužioci su naveli da su se zvaničnici tajno dogovorili o ponudama 2018. godine. Tenderi su između ostalog uključivali samo jednog ponuđača.

Očekuje se da će još nekoliko rukovodilaca kompanija biti uhapšeni zbog nameštanja tendera.

Za kršenje antimonopolskih zakona pojedincima može biti izrečena kazna zatvora do pet godina.

Japanska Zastav, Tokio 2020
foto: Profimedia

Velike korupcijske afere oko Igara u Tokiju dovele su do toga da japanski Saporo stavi na čekanje odluku o kandidaturi za Zimske olimpijske igre 2030. gdojne.

Igre u Tokiju odložene su na godinu dana i održane 2021. godine, zbog pandemije korona virusa. Zvanično je na organizaciju potrošeno 13 milijardi dolara, iako vladina revizija govori da bi iznos mogao da bude duplo veći.

Takahaši i zvaničnici nekoliko drugih kompanija ranije su uhapšeni u skandalu oko podmićivanja, a posle nekoliko meseci u pritvoru pušten je uz kauciju.

(Kurir sport/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track