IMA AGRESIVAN RAK KOŽE, BORI SE ZA ŽIVOT, A ON ŽELI DA GA PROTERA: Poljak diskriminiše Rusa i kaže da mu Putin obezbedi lečenje!
Foto: Printscreen/Telegram, Printscreen/YouTube

KAKVI SMO TO LJUDI POSTALI

IMA AGRESIVAN RAK KOŽE, BORI SE ZA ŽIVOT, A ON ŽELI DA GA PROTERA: Poljak diskriminiše Rusa i kaže da mu Putin obezbedi lečenje!

Ostali sportovi -

Poznati poljski motociklista Jan Kšistinjak pozvao je na proterivanje iz zemlje kolegu iz Rusije Andreja Kudrjašova, iako je oboleo od raka.

Andrej Kudrjašov
foto: Telegram

Oružani sukob Rusije i Ukrajine odrazio se na ceo svet, posebno na Poljsku koja od prvog dana zdušno podržava Ukrajince. Tako se Jan Kšistinjak na zgražavanje domaće javnosti pobunio što Poljaci i matični spidvej savez skuplja novčanu pomoć za Rusa.

- On je državljanin Rusije. Neka Rusi budu odgovorni za njega. Ne moramo sada da biramo ko je dobar, a ko loš. Za mene je on Rus, a ja se prema svima iz Rusije odnosim podjednako - rekao je Jan Kšistinjak za poljski Sport i nastavio:

Jan Kšistinjak
foto: Printskrin/Jutjub

- Mora da se vrati u Rusiju. Tamo treba da traži pomoć i podršku. Možda će mu Putin pomoći.

Obojica su se proslavili u spidveju. Jan Kšistinjak (64) bio je devet puta šampion Poljske u ovom zahtevnom motosportu. Danas gostuje na televizijama kao analitičar, u emisijama vezanim za spidvej.

Andrej Kudrjašov
foto: Printskrin

Andrej Kudrjašov (31) bio je perspektivan mladi vozač u spidveju, sa zapaženim rezultatima na svetskim i evropskim prvenstvima. Sa reprezentacijom Rusije osvojio je bronzanu medalju. Početkom 2023. godine objavio je povlačenje iz spidveja jer se bori protiv raka kože.

Andrej Kudrjašov
foto: Telegram

Andrej Kudrjašov ima ruski i poljski pasoš. U Poljskoj živi skoro 15 godina, a po zakonu ima pravo na besplatno lečenje. Od 2017. godine bori se sa agresivnim rakom kože. Tumor mu je operacijom uklonjen u novembru 2021, ali se vratio u februaru 2022, pa je nesrećni motociklista sa velikim bolovima podvrgnut hemioterapiji.

Rus koji ima petomesečnu ćerku, morao je da odustane od trkanja i suočava se sa životnom borbom kako bi izbegao amputaciju leve noge, jer bi rak mogao da se proširi na druge delove tela.

- Moja situacija je veoma ozbiljna. Iz tog razloga sam odlučio da počnem da prodajem svoju opremu i nadam se da će to nekako pomoći mojoj porodici da preživi naredne mesece. Sada je prioritet borba za život. Nažalost, vožnja spidveja je stvar prošlosti - rekao je Kudrjašov za poljski portal Sportovefakti i nastavio:

Andrej Kudrjašov
foto: Telegram

- Pre izvesnog vremena lekari su mi dijagnostikovali rak kože, tačnije karcinom skvamoznih ćelija. Donedavno se činilo da je situacija pod kontrolom, ali sam krajem decembra čuo reči koje u mojoj glavi još uvek zvuče kao rečenica – amputacija. Lekari su već hteli da amputiraju levu nogu, jer je to po njihovom mišljenju najlakši način da se otarase karcinoma i izbegne metastaze po celom telu. Za sada, međutim, želim da se borim, i odlučio sam da isprobam druge tretmane koji mi daju šansu da zadržim nogu. Ali već znam da me čeka veoma duga borba.

Kudrjašov živi u Poljskoj i ima poljsko državljanstvo. Ali zbog pooštravanja viznih ograničenja uvedenih od početka rata u Ukrajini, njegova porodica iz Rusije trenutno nije u mogućnosti da mu pritekne u pomoć.

- Teško je. Praktično ne mogu da hodam. Idem samo na štakama. Moja supruga brine o našoj ćerki i meni. Ne možemo da računamo na pomoć porodice jer su Rusi, pošto nemaju šanse da dobiju vizu za Poljsku.

Andrej Kudrjašov
foto: Telegram

Njegova sestra pokušala je i pored svega nekako da dođe u Poljsku, ali...

- Čak sam sredio i posebna dokumenta iz bolnice da moja sestra, koja je medicinska sestra, dođe i pomogne mi u svakodnevnom funkcionisanju i podrži me u borbi protiv bolesti. Poljska ambasada u Rusiji nije pristala da napravi izuzetak za nju, tako da ona ne može da dođe. Zaista je teško. U bolnici sam čak tražio pomoć od psihologa. Ne želim nikome ono kroz šta sam prošao u poslednjih nekoliko nedelja. Nemoguće je opisati šta osećam - izjavio je nesrećni motociklista.

Prijatelji Kudrjašova pokrenuli su akciju u kojoj prikupljaju novac za njega i njegovu porodicu.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track